Glennon Doyle: ‘Vertrouw op je stem en de moed die je daarvoor nodig hebt’

Glennon Doyle: ‘Vertrouw op je stem en de moed die je daarvoor nodig hebt’ Glennon Doyle: ‘Vertrouw op je stem en de moed die je daarvoor nodig hebt’ Glennon Doyle: ‘Vertrouw op je stem en de moed die je daarvoor nodig hebt’

Glennon Doyle had al een paar bestsellers op haar naam staan, maar met ‘Ongetemd leven’ verovert de Amerikaanse de wereld. Ze schrijft openhartig over wat er gebeurt als je besluit niet langer aan verwachtingen van anderen te voldoen – en hoe naar je innerlijke stem luisteren leidt tot een vrij en gelukkig leven.

Een greep uit het gesprek van Happinez hoofdredacteur Eveline Helmink met activiste, spreker en auteur Glennon Doyle:

Hoe leer je vertrouwen op die innerlijke stem die jij het Weten noemt?

“Er is geen andere mogelijkheid. Het Weten is waar ik wel op moést vertrouwen, toen ik nuchter werd. Daarom wordt het ‘herstellen’ genoemd, je herstelt letterlijk de verbinding met de delen van jezelf waarmee je het contact verloren bent. Ik heb zoveel jaar doorgebracht met werken aan het herstellen van die verbinding, om mezelf te kunnen horen en daarop te vertrouwen. En weet je? Wanneer je maar lang genoeg vertrouwt op de kleine dingen, dan leer je vanzelf het Weten te vertrouwen als het op grote dingen aankomt. Wanneer je al jaren luistert naar die stem en ernaar handelt, dan denk je niet langer ‘Ik ben gek!’, maar je durf je erop te vertrouwen.”

Dat vraagt ook om moed. Het is niet altijd de makkelijkste weg om te luisteren naar je innerlijke stem. Maakt luisteren naar het Weten je nog weleens bang?

Doyle lacht: “O, zo vaak! Het Weten is de waarheid, en wié wil in vredesnaam altijd de waarheid horen?” Ze vervolgt serieus: “Dit is waarom veel mensen niet stil willen worden. Dit is waarom het de menselijke aard is om altijd maar verstrooid en druk te zijn, om te drinken en te winkelen en al die andere afleiding te zoeken – om het Weten maar te vermijden. Het Weten is niets anders dan eng. Maar dit inzicht voldoet voor mij, dat ik mezelf deze vraag stel: ‘Wat is enger?’ Ja, het is eng om te luisteren naar je innerlijk stem en te handelen naar wat je diep van binnen weet. Maar ik vind het nog veel enger om mijn leven niét waarachtig en voluit te leven. De enige manier om dat te doen, is door te luisteren naar jezelf. En de enige reden waarom ik dit spannende pad kan gaan, is omdat het alternatief angstaanjagender is.” 

Dit artikel is ingekort en komt uit Happinez 8-2020. Verder lezen? Bestel ‘m hier.

Over auteur
Eveline Helmink maakt sinds 2010 deel uit van de hoofdredactie en is sinds 2017 het gezicht van Happinez. Eveline heeft een journalistieke achtergrond en werkte jaren als schrijvend journalist voordat ze bij Happinez kwam. Werk en privé lopen bij haar nogal door elkaar: inzichten die ze in het dagelijkse leven opdoet, vertalen zich in duizend-en-een ideeën voor Happinez, en de bijzondere verhalen die op haar pad komen bij Happinez, neemt ze weer mee in de praktijk van alledag. ‘Explorer of the human experience’, zo vat ze haar werk dan ook samen.

Meer lezen over Glennon Doyle?

Glennon Doyle vertelt over contact maken met je innerlijke stem.

Volgend artikel
Veel aan het piekeren? Drie stappen om beter te kunnen loslaten
Veel aan het piekeren? Drie stappen om beter te kunnen loslaten