8 tips om vrolijk ouder te worden

8 tips om vrolijk ouder te worden 8 tips om vrolijk ouder te worden 8 tips om vrolijk ouder te worden

Wat als we ouder worden niet meer zien als iets wat we moeten verslaan? De Amerikaanse auteur en ontwerper Ingrid Fetell Lee pleit voor een andere manier van ouder worden. Waarbij we de focus verschuiven van uiterlijk naar innerlijk. Ze geeft ons 8 inzichten om over na te denken.

Wie ouder wordt zonder na te denken over uiterlijkheden wordt afgeschreven, en degene wiens gezicht voor altijd 35 blijft dankzij ingrepen, wordt weggezet als lachertje. De enige manier om geaccepteerd te worden, is als je goede genen hebt of als je je strijd weet te vermommen onder een geoefende glimlach. Klinkt best vermoeiend toch? Wat als we ouder worden niet meer zien als iets wat we moeten verslaan en overwinnen, maar als iets wat we kunnen omarmen, als iets wat beter wordt met de jaren, iets waaraan we meer plezier gaan beleven, terwijl we het verlies van de jeugd verzachten. Waarom zouden we niet naar de uitdagingen, die je tegenkomt als je ouder wordt, kunnen kijken zonder oordeel of schaamte, en in plaats daarvan naar blije manieren zoeken om erdoorheen te laveren? Ingrid’s inzichten kunnen ons helpen bij het nadenken over vrolijk oud worden.

1. Beweging voor vrijheid

Hoe beter je nu voor je lichaam zorgt, hoe meer vrijheid je straks hebt om leuke dingen te kunnen blijven doen. Sporten en bewegen is zo’n manier om goed voor jezelf te zorgen. Het maakt fit en gezond, en laat de hippocampus in je hersenen groeien in plaats van krimpen, wat gelijk zou staan aan twee jaar niet ouder worden. Bovendien is zwemmen, wandelen of dansen een bron van plezier.

2. Reset je huis

Als je eenmaal doorhebt hoeveel negatieve woorden er zijn rondom het thema ouder worden, zie je ze steeds meer. Neem de term empty nest, dat heeft een verdrietige lading. We kunnen dat ombuigen naar iets vrolijkers, zoals refeathering your nest, oftewel: herschik je huis en zie dat als een opgewekt proces, dat plaatsvindt als kinderen hun eigen, onafhankelijke leven beginnen te leiden. Dát nest staat voor een plek vol mogelijkheden, creativiteit en plezier.

3. De boost van bloemen

Om jezelf te trakteren op bloemen heb je geen excuus nodig, maar het is fijn te weten dat diezelfde bos jouw lichamelijke en geestelijke gesteldheid gunstig beïnvloedt. Dat heeft onderzoek bij oudere volwassenen daadwerkelijk aangetoond. De bloem boost je geheugen en stemming meer dan welk cadeau dan ook. Hoe dat komt? Mogelijk doordat onze concentratie verbetert door het zien van bloemen en planten.

4. De kracht van cultuur

Wegzakken in een rode fluwelen theaterstoel, ronddolen door een museum, of je laten meevoeren door een concert, dat zijn allemaal gouden bijdragen voor je humeur, die bovendien je geest scherp houden. Wie culturele initiatieven onderneemt, blijft langer gezond. Dat zou kunnen komen door de saamhorigheid, het gevoel ergens bij te horen en de kans om vriendschappen te verrijken. Al die aspecten hebben een rooskleurig effect op ons gevoel van welzijn. Zelf optreden is ook een optie, denk aan amateurtoneel of een koor. Als je liever in de luwte blijft, zit je in de zaal hoe dan ook goed. Zie cultuur als een levenselixer.

5. Verwen je geest

Vier de kunst, vier de flora, omring je met kleur, prikkel je zintuigen zoveel als je kunt, en wanneer je maar kunt. Daarmee bescherm je niet alleen je brein tijdens het ouder worden, maar ook je vrolijkheid. De opmerkzaamheid van onze zintuigen neemt af met de jaren, dat is een gegeven. Ons zicht wordt slechter, we horen en ruiken minder goed, en onze smaak verflauwt. Maar laat je geest niet verdorren en blijf alle zintuigen stimuleren; verrijk jezelf met mooie items, fijne muziek, lekker eten. Dat alles houdt je geest zo lang mogelijk levendig.

6. Een bewust ommetje

Ervaren joyspotters weten allang dat je gemoed positief wordt beïnvloed als je leuke dingen op je pad vindt, en nu heeft het ook een meetbaar effect. Uit onderzoek blijkt dat je van wandelen door een groene omgeving nog blijer wordt als je bewust stilstaat bij wat je ziet, en aandacht hebt voor het kleine. Als je tijdens zo’n ommetje iets moois vindt, kun je het thuis een plek geven. Zo kan die glimlach groeien.

7. Bijblijven

Als er weer eens iets nieuws wordt gelanceerd, een app of gadget, denk je misschien weleens: het zal wel. Maar als je dat steeds doet, sluit je jezelf ook af van wat er momenteel leeft. Terwijl het ook leuk kan zijn om een beetje bij te blijven wat betreft technische snufjes, trends en nieuwe ontwikkelingen. Blijf nieuwsgierig, kies iets wat bij je past, en vraag desnoods anderen om uitleg. Het verbindt je met elkaar, en met de wereld, en dat is een belangrijke graadmeter voor het gevoel van welzijn.

8. Wat is je doel?

Als we ouder worden, hebben we een keuze: we kunnen vasthouden aan het bekende, en weigeren mee te gaan in de wereld van onze kinderen en kleinkinderen, of we kunnen ons aanpassen aan hun wereld en nieuwsgierige, actieve deelnemers blijven. Dat is de kern van vrolijk oud worden. Ons doel zou niet moeten zijn dat we krampachtig vasthouden aan onze jeugd, maar dat we onze vreugde levend houden door ons innerlijke kind te blijven voeden, en tegelijkertijd de band met de transformerende wereld te bewaren. Als dat lukt, breng je wijsheid en verwondering met elkaar in balans, net als zelfvertrouwen met nieuwsgierigheid, en diepte met vreugde.

Bron: het essay ‘Forget aging cracefully, here’s how to age joyfully‘, van Ingrid Fettel Lee. Dit is een ingekort artikel. Het artikel lees je in Happinez ‘Omring je met zachtheid’. Bestel dit nummer nu zonder verzendkosten in de Happinez webshop.

De sleutel tot geluk volgens de wetenschap

Harvard deed 85 jaar lang onderzoek naar geluk. Wat maakt ons echt blij? 724 mensen namen deel aan dit onderzoek, waarbij ze vragen gesteld kregen over de details van hun leven. En wat bleek? Er was één factor die steeds naar voren kwam: positieve relaties met de mensen om je heen. Positieve relaties maken ons gelukkiger, gezonder én zorgen ervoor dat we langer leven. Dat is niet zo gek; mensen zijn sociale wezens en we hebben de steun van anderen nodig. Daarbij is het wel belangrijk om je relaties in balans en gezond te houden, zegt Harvard. 

Om erachter te komen welke relaties een positieve invloed hebben op je leven, ontwierp Harvard een tabel die je kunt invullen. Je vindt de tabel (met uitleg) hier. 

Over auteur
Dit artikel is met liefde geschreven door de redacteuren van de Happinez online redactie. Benieuwd naar de gezichten achter de artikelen? Bekijk dan ook ons colofon.

Meer lezen over vrolijk ouder worden?

Susan Smit over de zegenen van het ouder worden.

Volgend artikel
Waarom het beste nog moet komen (over de schoonheid van ouder worden)
Waarom het beste nog moet komen (over de schoonheid van ouder worden)