Waarom het beste nog moet komen (over de schoonheid van ouder worden)

Waarom het beste nog moet komen (over de schoonheid van ouder worden) Waarom het beste nog moet komen (over de schoonheid van ouder worden) Waarom het beste nog moet komen (over de schoonheid van ouder worden)

Ouder worden wordt in onze huidige samenleving zelden aan iets positiefs gekoppeld. We associëren een hoge leeftijd niet met wijsheid en geluk, maar aan aftakeling en verval. Onterecht, blijkt uit onderzoek.

Ouder worden staat in onze samenleving gelijk aan achteruitgang. Er zijn hele verdienmodellen gebaseerd op onze collectieve wens zo lang mogelijk jong te blijven (of lijken). Tot een jaartje of twintig is elke verjaardag nog een feest, maar ergens tussen de twintig en dertig slaat de verrukking om in weerzin. De vraag ‘hoe oud ben je geworden’ beantwoorden we steeds minder enthousiast, tot ‘ie op een dag helemaal niet meer gesteld wordt. De positieve kanten van ouder worden? Daar gaat het zelden over. Terwijl ze er wél zijn.

Innerlijke rust

Er zijn tal van dingen die beter worden met de jaren, alleen zijn die dingen minder zichtbaar. Levenservaring is bijvoorbeeld de ronkende motor achter persoonlijke groei. Naarmate de jaren verstrijken leren we onszelf (en anderen) steeds beter kennen. Voor veel mensen leidt dat tot een beter zelfbeeld en innerlijke rust – ze laten zich niet zo snel meer meeslepen in de waan van de dag.

Eind goed, al goed

Als dat nog niet genoeg reden tot feest is, ontdekten onderzoekers van de Northwestern University dat ouder worden wonderen doet voor je geluksgevoel. Zesentwintig jaar lang volgden zij bijna tweehonderdduizend mensen uit ruim tachtig verschillende landen. Ze ondervroegen hen regelmatig over hun emotionele staat, zelfbeeld en geluksniveau. Na grondige analyse van alle data bleek dat bij de meeste mensen het vertrouwen met de jaren toenam. Dat wil zeggen: men raakte er steeds meer van overtuigd dat situaties wel los zouden lopen en zaken wel goed zouden komen. Hierdoor werden ze milder en bekeken ze zaken sneller van de positieve kant. Veel mensen kregen bovendien meer aandacht voor de mooie karaktereigenschappen van anderen.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past
  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer
  • Alleen in april: 10,- korting met code VEDA10

De U-bocht van geluk

Tal van andere onderzoeken hebben dan ook uitgewezen dat ons geluksniveau een U-bocht maakt. Begin twintig zijn we het gelukkigst. Vervolgens daalt ons geluksgevoel tot ongeveer eind veertig. Reden hiervoor zou kunnen zijn dat de meeste mensen in die periode veel ballen in de lucht moeten houden – een carrière, een gezin, de financiën, een relatie, sociaal leven. Dan kan leiden tot stress en zorgen. Vanaf ons vijftigste levensjaar krabbelt de lijn gelukkig weer op en rond het zeventigste levensjaar zijn de meeste mensen weer net zo gelukkig als rond de twintig. Tussen de zeventig en vijfentachtig worden we zelfs nóg gelukkiger.

Hoe het kan dat we ons beter gaan voelen naarmate de jaren verstrijken? Volgens de onderzoekers weten mensen op leeftijd veel beter hun sterke en zwakke punten. Dat zorgt voor meer emotionele stabiliteit. Doordat ze zich bewuster zijn van hun sterfelijkheid, zijn ze bovendien minder snel geneigd kostbare tijd te verspillen aan gepieker over randzaken. Natuurlijk zijn er ook dingen die een grotere zorg worden naarmate we ouder worden. De gezondheid gaat vaak achteruit en men wordt minder vitaal. Het mooie is dus dat dit blijkbaar geen invloed heeft op ons welzijn. Ook in moeilijke tijden kan een gevoel van tevredenheid en dankbaarheid blijkbaar overheersen. Reden genoeg om die volgende verjaardag eens uitbundig te vieren.

Meer lezen over ouder worden?

Susan Smit over liefde op rijpere leeftijd.

Volgend artikel
Sluit vrede met je lijf: 5 belangrijke inzichten
Sluit vrede met je lijf: 5 belangrijke inzichten