Dit is wat jouw haar je vertelt over je gezondheid

Dit is wat jouw haar je vertelt over je gezondheid Dit is wat jouw haar je vertelt over je gezondheid Dit is wat jouw haar je vertelt over je gezondheid

Alles in je lichaam staat met elkaar in verbinding. Als er ergens in je lijf iets uit balans is, kan dat dus invloed hebben op verschillende processen. En soms laat je lichaam je dat op wellicht wat onverwachte – en ongewenste – manieren merken. Zo kun je je gezondheid meten aan de hand van je haar, bijvoorbeeld. Zijn je weelderige lokken ineens ietwat droog, breekbaar of pluizig? Dan kán het zijn dat je hier last van hebt:

Vochttekort

Iedere haar bestaat voor bijna 25 procent uit water. Niet zo gek dus, dat je haren stoppen met stralen als je te weinig vocht binnen krijgt. Is je haar gedehydrateerd, dan kun je dat merken aan gespleten puntjes of omdat het amper groeit en snel vet wordt. Hoeveel water je precies nodig hebt, is afhankelijk van verschillende factoren. Een goede vuistregel is om elke dag tenminste anderhalf tot twee liter te drinken.

Gebrek aan voedingsstoffen

Heb je breekbaar of dof haar? Je kunt je badkamerkastje vol zetten met dure shampoos die je een weelderige haardos beloven en wachten op een wonder, maar over het algemeen is gezonde voeding veel effectiever (én een stuk betaalbaarder). Zorg ervoor dat je voldoende vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen binnenkrijgt. Behalve ijzer snakt je haar bijvoorbeeld ook naar eiwitten, zink, koper en vitamine C en E.

Problemen met je spijsvertering

Het verband tussen je darmen en je (al dan niet stralende) kapsel lijkt misschien een beetje vergezocht, maar is heel goed te verklaren. Je darmen en je spijsvertering hebben namelijk invloed op enorm veel lichaamsprocessen. Als de balans tussen de bacteriën in je darmen zoek is, kan de gezondheid van je haar daar flink onder lijden. Een probioticakuur kan helpen om de boel weer in harmonie te brengen. Of voeg eens wat vaker gefermenteerde voeding zoals zuurkool of kimchi toe aan je maaltijden.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Cadeau: koperen tongschraper


Trage schildklier

Als je een tekort aan het schildklierhormoon hebt, kunnen je haarzakjes zich niet goed herstellen. Daardoor kun je last krijgen van haarverlies. Merk je dat jouw haar dunner wordt of heb je zelfs kale plekjes op je schedel? Dan is het verstandig om je hormoonwaarden eens te laten controleren.

IJzertekort

IJzer speelt een belangrijke rol in veel lichaamsprocessen en is onder andere onmisbaar voor mooie, gezonde lokken. Een tekort kan ervoor zorgen dat je veel haar verliest tijdens het douchen of het borstelen. Meestal kun je een ijzertekort oplossen door je voeding aan te passen. Er zit onder andere veel ijzer in volkorenproducten, noten, peulvruchten en donkergroene groenten zoals spinazie. Je kunt ook een supplement slikken.

Straalt je haar, maar zijn je nagels minder sterk en glanzend?

Ook dat kan verband houden met je gezondheid.

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.
Volgend artikel
Selfcare volgens je sterrenbeeld: zo zorg jij goed voor jezelf
Selfcare volgens je sterrenbeeld: zo zorg jij goed voor jezelf