Er is een opbouwende manier van ruziemaken met je partner (en dit is hoe je dat doet)

Er is een opbouwende manier van ruziemaken met je partner (en dit is hoe je dat doet) Er is een opbouwende manier van ruziemaken met je partner (en dit is hoe je dat doet) Er is een opbouwende manier van ruziemaken met je partner (en dit is hoe je dat doet)

Leuk is anders, maar binnen relaties zijn ruzies van tijd tot tijd onvermijdelijk. Een fikse discussie haalt de angel uit opgekropte irritaties en kan er uiteindelijk voor zorgen dat jullie liefdesband groeit en volwassen wordt. Dit is hoe je ruzie maakt op een opbouwende manier. 

1.Let op je lichaamstaal

Het is niet handig om zomaar alles wat in je opkomt op tafel te gooien, zeker niet als je hoog in je emotie zit. Deze basisregel van ruzies maken kennen de meeste mensen wel. Maar er is nog een manier van spreken, namelijk via lichaamstaal. Let erop dat je geen defensieve of agressieve lichaamstaal gebruikt, maar juist openheid creëert door je houding. Probeer over elkaar geslagen armen, priemende vingers en rollende ogen liefst te vermijden. Dat geeft onbewust een signaal af aan je partner dat je op oorlogspad bent, terwijl je juist samen tot een oplossing wil komen.

2. (Ver)oordelen of bekritiseren heeft geen zin

De meeste mensen gaan in ruzies automatisch op elkaar reageren, waardoor we eigenlijk niet echt meer luisteren wat de ander zegt. Op deze manier escaleert de boel en verkeer je binnen de kortste keren in een emotioneel spelletje pingpong, maar dan met beledigingen. Dit doet meer kwaad dan goed. Het enige wat je bereikt met het bekritiseren of veroordelen van de ander is dat het wederzijds vertrouwen wordt geschaad. Wie dit doet, probeert niet tot een gezamenlijke oplossing te komen, maar wil gewoon gelijk hebben.

3. Blijf bij het onderwerp

Het is natuurlijk superverleidelijk om in ruzies oude koeien uit de sloot te halen. We doen het omdat we oprecht denken dat de twee thema’s overlappen óf we doen het om iemand nog dieper de grond in te boren. Wat de reden ook is, het is geen goed idee. Ben je bijvoorbeeld aan het kibbelen over geld, dan is het nu niet de juiste timing om óók over iemands alcoholgebruik te beginnen. Bewaar die discussie voor een ander tijdstip.

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

  • Meer dan 5.925 trainees gingen je voor

4. Zeg wat je bedoelt

Binnen ruzies wil je sterk, beslist en assertief overkomen, dus gebruiken we woorden waarvan we denken dat die het doel raken. Soms zeggen we zelfs dingen waarvan we weten dat die de ander specifiek zal raken. Probeer te vermijden dat je gevoelens een andere verpakking geeft dan ze daadwerkelijk hebben omdat je op een bepaalde manier wilt overkomen of omdat ze goed klinken. Wees eerlijk, denk soms even na en graaf diep om je gevoelens en gedachten op de juiste manier over te brengen.

5. Spreek een tijdslimiet af (met elkaar of met jezelf)

Sommige discussies kunnen eindeloos doorgaan zonder dat er consensus wordt bereikt. Vaak is het dan veel nuttiger om er even over op te houden. Door wat afstand te creëren, lukt het beter om te relativeren. Spreek daarom een tijdslimiet af, met jezelf en als het lukt met elkaar. Hoe lang kunnen jullie deze discussie aangaan zonder dat een van de twee de controle verliest en gemeen gaat doen? Spreek bijvoorbeeld af: we gaan het hier nu vijftien minuten over hebben. Daarna zeg je: ‘laten we het hier morgen verder over hebben’.

6. Hou het doel voor ogen

Ruzie met je partner zou geen kwestie van winnen moeten zijn. Soms zul je moeten erkennen dat jullie een situatie allebei anders zien. Hou dan voor ogen dat het einddoel niet is ‘gelijk krijgen’, maar ‘dit probleem oplossen’. En problemen los je op met wederzijds respect, begrip en af en toe een beetje water bij de wijn.

Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.
Volgend artikel
Ben jij de middelste thuis? Dan moet je hier op letten
Ben jij de middelste thuis? Dan moet je hier op letten