Dit is we kunnen leren van de ‘hippiegeneratie’

Dit is we kunnen leren van de ‘hippiegeneratie’ Dit is we kunnen leren van de ‘hippiegeneratie’ Dit is we kunnen leren van de ‘hippiegeneratie’

De ‘Summer of love’ – we zouden willen dat we ‘m meegemaakt hadden. John Lennon’s prachtige ‘Imagine’, doet je beseffen waarom de waarden van toen eigenlijk nog steeds de belangrijkste waarden zijn: ruim baan voor de liefde, vrijheid blijheid en ‘less is more’. Deze lessen kun je leren van de hippiegeneratie.

Wees lief voor Moeder Aarde

Het was de hippiegeneratie die het zaadje plantte van milieubewustzijn en zorg voor de aarde. De vervuiling aanpakken. Proberen voedsel te verbouwen op zo’n manier dat je de grond niet uitput. ‘De mensen delen de aarde. We kunnen het land alleen beschermen, niet bezitten.’ Nu kweken we zelf groenten en leggen zonnepanelen op het dak, eten minder vlees. Er is maar één Moeder Aarde. Wees lief voor haar.

Verliefd op alles

Misschien kwam het door dé pil, want nu kon je onbekommerd vrijen met wie je maar wilde. De hippies waren jong, vrij en verliefd. Op elkaar, maar ook op het leven. En op zichzelf, kun je zeggen, want later was het goed mopperen op de babyboomers. Die hadden altijd wind mee gehad, vergeleken met de generaties die volgden. Maar wat de liefde betreft hadden ze gelijk. Liefde lost misschien niet alles op, maar maakt de wereld wel mooier. Liefde is grenzeloos. En is liefde niet het enige dat echt telt?

Less is more

Ain’t got no house, ain’t got no shoes, no money, no class… I got life. Na de oorlog waren mensen dolblij als ze eindelijk wat hadden. En toen waren daar de hippies. Alles delen, was het motto. Je auto, je huis, je bed. ‘Eigendom is diefstal,’ riepen ze. Wat is er sindsdien gebeurd? We komen om in de spullen! Dus keren we terug naar dat hippie-idee van minder bezit en samen delen. Maar nu op moderne wijze. Je leent een boor van je buren via Peerby. Je huurt iemands huis via Airbnb. We delen auto’s en we delen onze verhalen via social media. Opruimen valt niet mee. De zolder van ons collectief bewustzijn staat nog vol met spullen van de generaties voor ons. Wat houden we, wat niet? De muziek kun je afspelen via YouTube of Spotify. De kleding hangt weer in de winkel als vintage. Maar sommige denkbeelden en ideeën zijn het oppoetsen waard en kunnen we behouden. In ieder geval het idee dat je niks nodig hebt, behalve je plezier in het leven. Got my hair, got my brain, got my arms, got my ears…

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen

  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen

  • En nog veel meer

Vrijheid blijheid

Vrijheid. Het is zoiets vanzelfsprekends. Vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. Om een beroep te kiezen dat bij je past. Je talenten te kunnen ontplooien. Vrijheid betekent ook keuzes maken – en daar zelf verantwoordelijk voor zijn. De hippies van toen kunnen zich niet voorstellen dat hun (klein)kinderen weer willen trouwen, dat vrouwen ervoor kiezen thuis te blijven, en toch is dat ook vrijheid. We zijn dan wel vrij, maar worden ook beïnvloed. Het maakt maar weer eens duidelijk: vrijheid is niet eenduidig. Het is het waard om erbij stil te staan, het te onderzoeken, te bewaken. Vrijheid is iets om te koesteren.

Meer levenslessen lezen?

Dit zijn vijf levenslessen van legendarische vrouwen.

Over auteur
Huisfilosoof Anne Wesseling duikt elke twee weken haar boekenkast in en kijkt hoe de denkbeelden van grote meesters nog in te passen zijn in deze tijd.
Volgend artikel
4 manieren om toegang te krijgen tot je intuïtie
4 manieren om toegang te krijgen tot je intuïtie