Introvert? Ontdek jouw type

Introvert? Ontdek jouw type Introvert? Ontdek jouw type Introvert? Ontdek jouw type

De extravert krijgt energie van tijd doorbrengen met anderen en grote gezelschappen. Ze zijn assertief, enthousiast en houden van een feestje. Introverte mensen zijn precies het tegenovergestelde. Of toch niet?

Volgens Jonathan Cheek, psycholoog en professor aan het Wellesley College in Massachusetts, klopt die bewering niet. Introversie is in de persoonspsychologie vaak aangeduid als alles wat extraversie niet is, maar daarmee doe je een heleboel introverte mensen tekort, vertelt hij aan New York Magazine. Er bestaat namelijk geen one-size-fits-all definitie. Sterker nog: Cheek ontdekte dat er vier typen interverte personen en dat de meeste introverten een mix van die verschillende typen zijn. Hij interviewde 500 introverte mensen en ontwikkelde aan de hand van hun antwoorden het STAR-model (Social, Thinking, Anxious, Restrained). Oftewel: de sociale introvert, de denkende introvert, de angstige introvert en de terughoudende introvert.

De sociale introvert

Ben je een sociale introvert, dan kom je het dichtstbij waar de meeste mensen aan denken bij introversie. De sociale introvert bevindt zich liever in een klein groepje mensen dan in grote massa’s en hecht veel waarde aan alleen zijn. Dat wil echter niet zeggen dat de sociale introvert per se verlegen is, geeft Cheek aan. Er ligt voor de sociale introvert namelijk geen angst ten grondslag aan de voorkeur voor kleinere groepen of het op zichzelf zijn, hij haalt er gewoon meer energie uit.

De denkende introvert

De denkende introvert heeft geen moeite met grote groepen en sociale evenementen – iets wat de meeste mensen wel met introversie associëren. Dit type introvert is erg in zichzelf gekeerd, omdat zijn innerlijke omgeving hem veel te bieden heeft. De denkende introvert is zelfbewust, bedachtzaam en houdt van dagdromen. Of, zoals Cheek het noemt: “Je bent in staat om verdwaald te raken in je eigen interne fantasiewereld. Niet op een neurotische manier, maar op een fantasierijke, creatieve manier.”

Nieuw: Happinez Zomerboek

Trakteer jezelf deze zomer op heel veel leesplezier met het Happinez Zomerboek. Met maar liefst 208 pagina’s vol fijne inzichten, puzzels, een yoga-zomerhoroscoop, schrijfoefeningen en meer.

De angstige introvert

Zoals de naam al doet vermoeden voelt de angstige introvert zich totaal niet op zijn gemak in sociale situaties. Angstige introverten zijn zich heel bewust van zichzelf en voelen zich niet zeker over hun eigen sociale vaardigheden. Ze zijn alsmaar bezig met de dingen die fout zouden kunnen gaan, vooral in sociale situaties.

De terughoudende introvert

‘Eerst denken, dan doen’, is bij uitstek het motto voor de terughoudende introvert – die ook wel als ‘gereserveerd’ wordt beschouwd. Terughoudende introverten nemen de tijd om na te denken en hun woorden of daden te kiezen. Je zal een terughoudende introvert niet ’s ochtends zijn bed uit zien springen om gelijk aan de slag te gaan. Hij doet het in elk opzicht graag rustig aan.

Over auteur
Eline Hoffman heeft een zwak voor mensen met een mooi, krachtig, inspirerend of ontroerend verhaal. Bewust leven, muziek en gezondheid zijn de zaken waar ze zich het allerliefst in verdiept.

Meer lezen over introversie?

Dit zijn de 7 behoeften van een introvert.

Volgend artikel
7 eigenschappen van een extraverte introvert
7 eigenschappen van een extraverte introvert