Aardig zijn heeft zo zijn voordelen. Ontdek waarom

Aardig zijn heeft zo zijn voordelen. Ontdek waarom Aardig zijn heeft zo zijn voordelen. Ontdek waarom Aardig zijn heeft zo zijn voordelen. Ontdek waarom

Expres onaardig ben je waarschijnlijk nooit. Maar in sommige situaties kan het een behoorlijke opgave zijn om netjes te glimlachen en vriendelijk te blijven. Omdat iemand je onwijs op je zenuwen werkt bijvoorbeeld, of omdat je gewoon je dag niet hebt.

Helemaal niet erg en hartstikke menselijk, zo’n onaardige bui, maar wél aardig zijn blijft het streven. Het is niet alleen voor je omgeving leuker, het levert je volgens onderzoek nog veel meer voordelen op. Deze drie, bijvoorbeeld.

Aardig zijn vermindert stress

Tijdens een onderzoek ontdekten wetenschappers dat aardig zijn – hoe klein je gebaar ook is – stressverlagend werkt. Voor het onderzoek werden 77 respondenten gevraagd naar de vriendelijke gebaren die zij weleens naar een ander maken. De deur openhouden, boodschappen helpen tillen, de weg wijzen, dat soort dingen. Ook werd hen gevraagd naar de mate van stress die ze gemiddeld ervaren.

Op dagen dat de respondenten bovengemiddeld veel stress ervoeren, voelden zij zich logischerwijs minder positief over hun leven. Maar wanneer zij zich juist op die dagen van hun aardigste kant lieten zien en hun hulp aan anderen aanboden, bleek er voor de negatieve gedachtes over hun leven geen ruimte meer te zijn. Met andere woorden: ben je erg gestrest, doe dan iets aardigs voor een ander. Daar help je niet alleen je medemens, maar ook jezelf mee.

Aardig zijn geeft een goed gevoel

Wie een ander gelukkig maakt, plukt daar zelf ook de vruchten van. Een open deur misschien, maar een die ook te onderbouwen valt met wetenschappelijk onderzoek. Zo bleek uit een serie experimenten aan de Harvard Business School dat geld uitgeven aan het geluk van een ander ook je eigen geluk een boost geeft. Een cadeautje kopen voor iemand, bijvoorbeeld.

Dat zit zo: wanneer je een ander iets schenkt en hij of zij wordt daar blij van, dan vergroot dat de vertrouwensband tussen jullie. Dat groeiende vertrouwen zorgt voor een gelukkig gevoel, een gevoel dat je er mag zijn en erbij hoort. Daarnaast verlaagt het je stress als iemand je voor iets bedankt. Een ander iets geven, of het nou een cadeau is, een glimlach, een compliment, een fijn gesprek of een lekkere maaltijd, maakt je zelfs gelukkiger dan jezelf iets cadeau doen.

Aardig zijn is goed voor je lichaam

Ook aan je lichamelijke gezondheid draagt aardig zijn een steentje bij. Verschillende onderzoeken laten een verband zien tussen het maken van vriendelijke gebaren naar je medemens en een goede gezondheid van het hart. Zo blijkt uit een onderzoek dat mensen die erg betrokken zijn met en aardig zijn voor hun sociale netwerk, profiteren van meer zelfvertrouwen, minder depressieve gevoelens en een betere bloeddruk.

Geïnspireerd geraakt?

Je kunt vandaag nog beginnen met een beetje aardiger zijn. Geef iemand bijvoorbeeld een mooi compliment.

Over auteur
Eline Hoffman heeft een zwak voor mensen met een mooi, krachtig, inspirerend of ontroerend verhaal. Bewust leven, muziek en gezondheid zijn de zaken waar ze zich het allerliefst in verdiept.
Volgend artikel
Liefdevolle vriendelijkheid: oefening van Tara Brach
Liefdevolle vriendelijkheid: oefening van Tara Brach