Wanneer kun je van echte vriendschap spreken? Zo lang duurt dat dus

Wanneer kun je van echte vriendschap spreken? Zo lang duurt dat dus Wanneer kun je van echte vriendschap spreken? Zo lang duurt dat dus Wanneer kun je van echte vriendschap spreken? Zo lang duurt dat dus

Nieuwe vrienden maken is bijna net zo spannend als daten. Er hoort een periode van aftasten bij, het duurt even voor je je helemaal op je gemak bij elkaar voelt. Maar hoe lang duurt het opbouwen van een vriendschap nu echt?

Jeffrey Hall, een communicatiewetenschapper van de Universiteit van Kansas, heeft het gemeten. Volgens hem moet je ongeveer 50 uur met iemand doorbrengen voor je ‘m een goede kennis kunt noemen, 90 uur voordat hij het label ‘vriend’ verdient en maar liefst 200 uur voor je echt close met elkaar bent.

Vriendschap binnen drie maanden

Wat ook blijkt: niet alleen tijd is bepalend, het maakt ook uit hoe kort achter elkaar je al die uren samen besteedt. Hoe korter de periode waarin je elkaar veel ziet, hoe groter de kans dat je bevriend raakt. Gebeurt dat niet na een maand of drie na de eerste ontmoeting, dan wordt de kans op vriendschap veel kleiner.

Spreken is zilver, zwijgen is goud

Maar wat misschien nog wel het grappigste weetje uit dit onderzoek is: je moet weliswaar genoeg tijd met elkaar doorbrengen om bevriend te raken, maar het is niet nodig om gedurende die tijd intensieve gesprekken te voeren. Nergens blijkt uit dat de vriendschap closer werd naarmate er meer gepraat werd. Dat laat maar weer eens zien dat echte vrienden aan een half woord genoeg hebben.

Nieuwe vrienden maken? Spreek eens een vreemde aan

Vind je het eng om nieuwe vrienden te maken, dan ga je er na het kijken van de TEDtalk van Kio Stark misschien anders over denken. Ze legt uit waarom het zo leuk en belangrijk is om praatjes te maken met vreemden – en daar kan van alles uit voortkomen.

Meer lezen over vriendschap?

Waarom vrouwenvriendschappen zo complex zijn – én zo waardevol.

Volgend artikel
4 slechte gewoonten waarmee je onbewust je relatie beschadigt
4 slechte gewoonten waarmee je onbewust je relatie beschadigt