Waarom vrouwenvriendschappen zo complex zijn – én zo waardevol

Waarom vrouwenvriendschappen zo complex zijn  – én zo waardevol Waarom vrouwenvriendschappen zo complex zijn  – én zo waardevol Waarom vrouwenvriendschappen zo complex zijn  – én zo waardevol

Vrouwen, zo gaat het cliché, zijn kletskousen. Ze praten eindeloos. Maar klopt dat ook? En waar praten ze dan over? Deborah Tannen, hoogleraar linguïstiek (en bekend van de bestseller ‘Je begrijpt me gewoon niet’), deed er onderzoek naar. Ze trok een aantal interessante conclusies over vrouwenvriendschap.

Voor haar onderzoek vroeg Tannen 80 vrouwen (van jonge meisjes tot oude dames) om aantekeningen te maken van hun gesprekken met vriendinnen. Tannen analyseerde op basis van die aantekeningen hoe vrouwen praten, en schreef daar het boek ‘You’re the only one I can tell’ over. Wat kenmerkt vriendschappen tussen vrouwen volgens haar?

1. Vrouwen voeren diepzinnigere gesprekken

Mannen zijn geneigd gesprekken vrij concreet te houden, volgens Tannen – je zou het ook oppervlakkiger kunnen noemen. Bij Chicago Ideas (een soort TED talk) vertelt ze over vrouwenvriendschappen. Ze haalt een voorbeeld aan van een gesprek tussen twee mannen, die uitgebreid met elkaar hebben gepraat bij tennis. ’s Avonds vraagt de vrouw van de ene: waar hebben jullie het allemaal over gehad? Voetbal, is het antwoord. Dat een van de twee gaat scheiden, is niet ter sprake gekomen. Tannen: ‘In een gesprek tussen twee vrouwen zou dat ondenkbaar zijn geweest’.

2. Vrouwen willen niet per se advies

Vrouwen praten langer met elkaar dan mannen, zeker als het gaat over problemen, zegt Tannen. En daarbij zijn ze veel minder gericht op een oplossing. Een goede, gewaardeerde vriendin vraagt honderduit over de situatie en wil alle details weten: wat is er gebeurd, hoe voelde de ander zich daarbij? Een eventueel advies komt pas daarna. Vrouwen vinden het vaak zelfs vervelend als de ander te snel met een advies of een oplossing komt, zegt Tannen: dan is het gesprek voorbij, terwijl ze er vooral graag over wilden práten.

3. Vrouwen maken een wedstrijdje van vriendschap

Hoe beter je bevriend bent met een vrouw, hoe meer ze met je deelt en hoe meer je dus van haar weet. Onderling maken vrouwen daar wel eens een wedstrijdje van, zegt Tannen: welke vriendin is het meest close? Om te laten zien hoe dicht ze bij elkaar staan, vertellen ze soms een geheim van hun vriendin door. Veel met elkaar delen versterkt de vriendschap, maar is dus ook gevaarlijk.


4. Vrouwen ‘maken het uit’ zonder iets te zeggen

Ook typisch vrouwelijk, volgens Tannen, is het beëindigen van een vriendschap zonder er iets over te zeggen. Ghosting, noemt ze dit: een van de twee laat gewoon niets meer horen, en de ander kan naar een verklaring fluiten. Vrouwen vinden het moeilijk om uit te spreken waarom ze geen contact meer willen, zegt Tannen, want ze willen een conflict vermijden. ‘We swallow our hurt – until it chokes us’, schrijft Tannen: we slikken onze frustraties in, totdat we erin stikken (of eigenlijk, tot de vriendschap erin stikt).

5. Vrouwen steunen elkaar intensief

Daar staat tegenover dat vriendschap voor veel vrouwen ontzettend belangrijk is. Bij heftige levensgebeurtenissen hadden veel vrouwen uit Tannen’s onderzoek een hoop aan de intensieve steun van hun vriendinnen (al zeiden veel vrouwen er ook bij dat degenen die hen op moeilijke momenten het meest steunden, niet altijd degenen waren van wie ze het verwacht hadden). Een goede vriendin wil alles weten over je probleem én kan goed luisteren – dat laatste is volgens Tannen erg belangrijk.

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.

Meer lezen over vriendschap?

Is een vriendschap je tijd nog wel waard? Test het met deze simpele oefening.

Volgend artikel
Zo geniet je meer van seks als je hooggevoelig bent
Zo geniet je meer van seks als je hooggevoelig bent