Hebben jullie steeds dezelfde ruzie? Lees meer
Als iemand die je zag als een goede vriend je teleurstelt, kan je vertrouwen in mensen een deuk oplopen. Om beter in te kunnen schatten of iemand je vriendschap waard is, bedacht klinisch psycholoog Jill Squyres een simpele oefening.
Ze kenden elkaar al 30 jaar, maar woonden inmiddels niet meer bij elkaar in de buurt. Op een dag kwam de beste vriendin van Jill Squyres bij haar thuis. Jill wilde haar trots haar zelfverbouwde tomaten laten zien, maar de vriendin zei: ‘doei, het is me veel te warm, en ik houd niet eens van tomaten’.
Het was de laatste keer dat ze elkaar zagen. Voor Jill was het ‘tomatenmoment’ de druppel. De tomaten stonden voor veel meer: de vriendin was eigenlijk geen vriendin, ze had geen idee wat voor Jill belangrijk was, of het kon haar niets schelen. Jill beëindigde de vriendschap en was opgelucht: deze vriendschap bracht haar niets meer.
Hoe weet je of iemand je vriendschap waard is? Jill, die klinisch psycholoog is, bedacht er een model voor: het vriendschapshuis. Je ‘bouwt’ zo’n huis op papier, en gebruikt als fundering de waarden die jij het belangrijkst vindt in een vriendschap: respect, vriendelijkheid, vertrouwen…
Als je iemand al een poosje kent, kun je inschatten in hoeverre hij of zij je vriendschap waard is en in je vriendschapshuis past. Dat lijkt misschien wat makkelijk gezegd –zeker voor iemand die er dertig jaar over deed om te ontdekken dat haar beste vriendin er toch niet in paste- maar het aardige van Jill’s model is dat ze onderscheid maakt tussen ruimtes. De beste vrienden mogen in de ‘keuken’, online vrienden in de computerkamer. En dat is dan weer best een goede metafoor, want je hebt vriendschappen in alle soorten en maten. Of zoals Jill het zegt: BFF’s zijn uit de tijd, je vriendschappen vormen een mozaïek dat steeds verandert.
Vriendschappen sluiten gaat niet vanzelf: uit onderzoek blijkt dat je aardig wat tijd met iemand moet doorbrengen voor je van vriendschap kunt spreken. Ook leuk om te weten: een goede vriendschap kan je gezonder maken.
Hebben jullie steeds dezelfde ruzie? Lees meer
Als je ex-vriend eerder 'over je heen was' dan andersom: zo komt dat. Lees meer
Veel meer nog dan de band met je vader. Lees meer
Wat kun je beter wel en niet zeggen, als een dierbare neerslachtig is? Lees meer
Weet je welke taal jij spreekt en welke je partner, dan begrijp je jullie relatie... Lees meer
Spreken is zilver, maar zwijgen (en luisteren!) is goud, volgens chowa. Lees meer