Een goede vriendschap kan je gezonder maken (ja, echt)

Een goede vriendschap kan je gezonder maken (ja, echt) Een goede vriendschap kan je gezonder maken (ja, echt) Een goede vriendschap kan je gezonder maken (ja, echt)

Er is niets zo fijn als je hart luchten bij een goede vriend(in). Als je verdrietig bent of stress voelt, verlicht hij of zij de druk op je schouders. Door dik en dun steunen jullie elkaar, en je kan je geen leven voorstellen zonder je best friend. Vriendschap, het is zo mooi. Naast het fijne gevoel dat je door een goede vriendschap krijgt, toont wetenschap aan dat het positieve gezondheidseffecten op je heeft. Win-win.

Een mailbox die op ontploffen staat, een huis dat al een week geleden aan kant had moeten zijn, een relatie die niet lekker loopt en die broek die nog steeds niet past: in een leven waarin hectische agenda’s en streven naar perfectie de norm lijken kan tijd vrijmaken voor sociaal contact een uitdaging zijn.

Gevoelens van ongeschiktheid en falen liggen op de loer, zeker wanneer je geneigd bent jezelf vaak te vergelijken met een ander. Het zijn echter juist die obstakels die je kunt overwinnen met extra sociale aandacht en contact. Een gebrek aan sociale connecties brengt dezelfde gezondheidsrisico’s met zich mee als het dagelijks roken van 15 sigaretten.

De kracht van vriendschappen

Tijd doorbrengen met mensen die om je geven is – juist in hectische tijden – belangrijker dan ooit. Even bellen met een vriend kan stress doen veranderen in een lachbui en verdriet delen verlicht de pijn op moeilijke momenten. Volgens Janice Kiecolt-Glaser, psycholoog en directeur van het ‘Institute for Behavorial Medicine Research’ in Columbus, is een goede vriendschap zelfs een effectief antidepressivamiddel. “De kracht van relaties is zo groot. We zijn ons vaak totaal niet bewust van de vele niveaus waarop een goede relatie invloed kan uitoefenen.”

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Cadeau: koperen tongschraper

Vriendschap volgens de wetenschap

Het is ruim 30 jaar geleden dat de wetenschap zich voor het eerst richtte op het verband tussen vriendschap en gezondheid. Vandaag de dag bevatten de resultaten die uit al die jaren onderzoek zijn voortgevloeid een overtuigende rode draad: je omringen met mensen die om je geven is goed voor je gezondheid. Hoe zit dat precies?

Julianne Holt-Lunstad is psycholoog aan de Brigham Young University in Provo, Utah. Zij publiceerde samen met collega’s een analyse waaruit blijkt dat een gebrek aan sociale connecties dezelfde gezondheidsrisico’s met zich meebrengt als het dagelijks roken van 15 sigaretten(!). Eenzaamheid kan volgens het onderzoek leiden tot ernstigere klachten dan obesitas. De resultaten gelden voor iedere leeftijdscategorie.

Beter voor jezelf zorgen dankzij een goede vriendschap

Daarnaast laten veel studies zien wat vermoedelijk de gezondheidseffecten zijn die optreden wanneer je je gesteund voelt door mensen met wie je een goede band hebt. Het gaat bijvoorbeeld om een lagere bloeddruk, betere hormoonfuncties, een sterker immuunsysteem en mogelijk om lagere ontstekingswaardes. Bovendien kan groepsdruk er in positieve zin voor zorgen dat je gezonder gaat eten, meer beweegt en sneller een dokter bezoekt, voegt Julianne Holt-Lunstad toe. Echte vriendschap motiveert om aan je doelen te werken en beter voor jezelf te zorgen.

Nu zou je kunnen denken dat mensen die zich goed en gezond voelen gemakkelijker meer vrienden maken en dat bovenstaande resultaten daaruit voortkomen. Deze aanname wordt door een groeiend aantal onderzoeken tegengesproken: het lijkt toch echt andersom te werken.

Technologie en vriendschap

Volgens Glenn Sparks, communicatieprofessor aan de Purdue University in West Lafayette, is het vele staren naar beeldschermen zeker van invloed op onze relationele gezondheid. Ondanks het feit dat platformen als Facebook en Instagram natuurlijk kunnen bijdragen aan het onderhouden van lange-afstand-relaties lijkt de technologie een dreiging te vormen voor echt sociaal contact.

Je hebt misschien honderden Facebook-vrienden, maar hoeveel daarvan zijn nou écht goede vrienden die je kunt bellen in nood? Onderzoekers van de Universiteit van Oxford publiceerden een onderzoek waaruit blijkt dat respondenten met gemiddeld 155 Facebook vrienden slechts vier vrienden hebben met wie de band goed genoeg is om in nood contact mee op te nemen.

Het aantal echte vrienden dat we hebben is afgenomen. Uit een langlopend onderzoek dat in 2006 is gepubliceerd blijkt dat mensen in 1984 gemiddeld drie vrienden hadden bij wie ze terecht konden met belangrijke zaken. In 2005 was dat aantal verminderd tot twee. Aan het eind van het onderzoek in 2006 gaf 25% van de respondenten aan dat ze niemand hadden bij wie ze écht terecht konden; drie keer zoveel eenzame mensen in slechts twee decennia.

Kwaliteit boven kwantiteit

Toch is kwaliteit nog altijd belangrijker dan kwantiteit. Want waar een goede vriendschap een sterke invloed heeft op een betere gezondheid, kunnen stressvolle, verstoorde relaties leiden tot depressie, hoge bloeddruk en andere negatieve effecten.

Onthoud: juist op de dagen dat die telefoon maar niet ophoudt met trillen, je baas het onmogelijke van je vraagt en je na verwoede pogingen nog steeds niet tevreden bent met het getal op de weegschaal; bel een vriend. Deel lief en leed, luister naar elkaar en wees op die manier lief voor je gezondheid.

Over auteur
Eline Hoffman heeft een zwak voor mensen met een mooi, krachtig, inspirerend of ontroerend verhaal. Bewust leven, muziek en gezondheid zijn de zaken waar ze zich het allerliefst in verdiept.

Meer lezen over vriendschap?

Vriendschapsverdriet bestaat (en zo ga je er het beste mee om).

Volgend artikel
10 manieren om in je vriendschap te investeren (omdat het je gelukkig maakt)
10 manieren om in je vriendschap te investeren (omdat het je gelukkig maakt)