10 manieren om in je vriendschap te investeren (omdat het je gelukkig maakt)

10 manieren om in je vriendschap te investeren (omdat het je gelukkig maakt) 10 manieren om in je vriendschap te investeren (omdat het je gelukkig maakt) 10 manieren om in je vriendschap te investeren (omdat het je gelukkig maakt)

Dat wij mensen andere mensen om ons heen nodig hebben om gelukkig te zijn, dat hadden tientallen onderzoeken al aangetoond. Maar aan familie hebben we niet genoeg: vriendschap is cruciaal voor ons geluk. Zeker naarmate we ouder worden.

De kunst is dus om je vriendschappen te onderhouden (en, als een vriendschap toch verwaterd is, nieuwe vrienden te maken). Hoe pak je dat aan?

Respecteer wat hij/zij belangrijk vindt

Of dat nu haar levensovertuiging is of haar malle hobby’s. Vriendschap begint met respect.

Spreek uit wat je dwarszit

Het zou zomaar kunnen dat het de #1 reden is waarom vriendschappen stuklopen: frustraties die blijven sudderen en pas worden uitgesproken wanneer ze al véél te hoog opgelopen zijn. Wat het ook is, als de ander je gekwetst heeft of op een manier met je omgaat die je dwars zit, spreek het uit. Liever vandaag dan morgen.

Wees het soms oneens

Zelfs als jullie twee handen op één buik zijn, blijven er dingen waar je het gewoon niet over eens kunt worden. Probeer die verschillen te koesteren: die houden een vriendschap spannend, en je steekt er nog eens wat van op.

Pick your battles 

Eerlijkheid is cruciaal in een vriendschap. Dat betekent niet dat het slim is om iedere ergernis breed uit te meten. Voordat je erover begint, vraag je af: loop ik hier vaker tegenaan, en kan hij of zij er iets aan doen? (Zo ja, breng het dan positief: niet ‘jij doet altijd zo lullig over mijn partner’ maar ‘ik zou het zo fijn vinden als je zijn positieve kanten meer zou zien.’)

Respecteer zijn/haar gevoel

Ook als je vindt dat jij niets fout hebt gedaan, maar hij of zij toch gekwetst is. Of als je vindt dat je vriend(in) zelf een vergissing heeft gemaakt. Ook al is hij of zij nog zo’n oen geweest, dat hoeft je er niet van te weerhouden empathisch te zijn.

Laat jezelf zien

Kwetsbaarheid nodigt uit tot kwetsbaarheid: houd jij afstand, dan blijft de ander dat ook doen.


Wees positief

Fijne vriendschappen geven je, in the end, een goed gevoel over jezelf. Kritiek – oprecht en opbouwend – hoort erbij, ook al is dat soms pijnlijk, iemand afkatten niet. Kies je vrienden hier trouwens ook op uit: dit is de kracht van positieve vriendschappen.

Luister

Heel belangrijk, en iets om bewust bij stil te staan als je zelf een kletskous bent en je vriend of vriendin wat minder.

Maak tijd vrij

Goede vrienden hoeven elkaar niet elke week te zien. Het zit ‘m niet in frequentie, maar wel in moeite doen voor elkaar. Door tijd vrij te maken en niet te gemakkelijk afspraken af te zeggen, laat je zien: jij bent belangrijk voor mij.

Wees betrouwbaar

Probeer die solide factor in zijn of haar leven te zijn die je zelf ook graag om je heen hebt: lieg niet over belangrijke dingen, houd geheim wat hij/zij je in vertrouwen vertelt en kom je beloftes na.

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.

Meer lezen over vriendschap?

Dit is de voornaamste reden waarom de ene vriendschap strandt en de andere niet.

Volgend artikel
Dit is de kracht van vrouwenvriendschap
Dit is de kracht van vrouwenvriendschap