Dit is de kracht van positieve vriendschappen

Dit is de kracht van positieve vriendschappen Dit is de kracht van positieve vriendschappen Dit is de kracht van positieve vriendschappen

Breng je genoeg tijd door met de juiste mensen om lang en gelukkig te leven? Want dat is net zo hard nodig als vitamines eten en bewegen.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat je sociale netwerk minstens zo belangrijk is voor je gezondheid als het eten van havermout en het tellen van stappen. We laten ons namelijk beïnvloeden door het gedrag van mensen in onze directe omgeving. Van hun levensstijl en gewoontes nemen we bewust of onbewust dingen over die bijdragen aan ons geluksgevoel.

Moods zijn besmettelijk

Probeer je vooral met positieve en inspirerende vrienden te omringen. Het lijkt misschien een open deur, toch herkennen we allemaal wel het gezelschap van iemand die ons meer energie kost dan dat het ons oplevert. Zoals vrolijkheid, optimisme en moed van een ander besmettelijk zijn, geldt dat ook voor somberheid, pessimisme en angst.

Als je een kring van gelijkgestemden om je heen verzamelt, die bewust leven en de moed erin houden ondanks tegenslag, sterkt dat jou in het hebben van een soortgelijke levenshouding. Er gaat kracht van die kring uit. Zoveel zelfs dat onderzoekers zeggen dat vrienden een gunstiger effect op je gezondheid hebben dan een dieet.

Bouw een sociaal netwerk (maar dan offline)

De Amerikaanse auteur Dan Buettner deed studie naar zogenaamde blauwe zones; regio’s in de wereld waar mensen langer leven dan gemiddeld. Hij signaleerde dat positieve vriendschappen veel voorkomen in die zones. In het Japanse Okinawa bijvoorbeeld, waar vrouwen rond de 90 worden, vormen mensen een soort sociaal netwerk, een moai – een groep van vijf vrienden die elkaar een leven lang sociaal, logistiek, emotioneel en zelfs financieel steunt.

Nu hoef je met elkaar geen moai te vormen, maar je kan wel beseffen dat het leven te kort is om met negatieve mensen om te gaan, en je omringen met mensen die om je geven en je waarderen. Voor wie de wereld een halfvol glas is, in plaats van halfleeg. Buettner adviseert je te richten op drie tot vijf echte vrienden, met wie je een zinvol gesprek kunt voeren. Dat is het beste wat je kunt doen om nog langer gezond te leven, beter dan welk medicijn dan ook.

Beeld: fotografie door Jeroen van der Spek, styling door Cyn Ferdinandus

Meer lezen over vriendschap?

Waarom vrouwenvriendschappen zo complex zijn – én zo waardevol.

Volgend artikel
25 vragen voor een gesprek met diepgang
25 vragen voor een gesprek met diepgang