Waarom een goede band met je buren zo belangrijk is

Waarom een goede band met je buren zo belangrijk is Waarom een goede band met je buren zo belangrijk is Waarom een goede band met je buren zo belangrijk is

De een doet regelmatig een wijntje bij de buren, terwijl de ander geen idee heeft wie er onder, boven of naast haar woont. Iedereen in Nederland heeft buren, hoe je het ook went of keert. En ze zijn misschien niet je beste vriend, maar een goede band met je buren is belangrijker dan je misschien denkt. Wij vertellen je waarom.

Je hebt ze niet voor het uitkiezen

Waar je de buurman op links vriendelijk groet, haalt de buurvrouw op rechts het bloed onder je nagels vandaan. Tja, je hebt ze (net als je familie) niet voor het uitkiezen. Toch is het heel wat waard als je contact met de buren goed is. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een goede band bijdraagt aan je eigen geluk én je gezondheid.

Ze zijn er altijd

Met je buren heb je elke dag te maken, of dat nu bewust is of niet. Ze zitten – het dichtst van iedereen – in je leefomgeving en dat is precies de plek die jij hebt uitgekozen om je thuis te voelen. Even zwaaien terwijl je langsloopt met de hond, of een vriendelijk knikje naar de overkant van de straat. Die kleine gebaren geven niet alleen de ontvanger een goed gevoel, maar jou ook. Mensen die goed contact hebben met de buren voelen zich over het algemeen veiliger, minder eenzaam en gelukkiger.


Een oogje in het zeil

Uiteraard kun je er zelf ook je voordeel mee doen. Ga jij op vakantie, dan is het fijn als de buurvrouw de planten voor je water geeft en af en toe de brievenbus leeghaalt. Maar ook het cliché van het kopje suiker halen, of even bij elkaar aanwippen als het minder goed gaat, kunnen een fijne geruststelling zijn. Ze zullen misschien nooit tot je beste vrienden behoren, maar ze geven jou en de buurt wel dat stukje veiligheid. Je houdt immers altijd een oogje – voor elkaar – in het zeil.

Hoe houd je ze te vriend?

De vriendelijke lach of groet doet wonderen om de band met de buren te versterken, maar steek ook af en toe ongevraagd een hand uit. Houd de deur open wanneer de buurvrouw met volle handen aan komt lopen, of bied aan om iets voor ze mee te nemen als je toch naar de supermarkt gaat. Goed contact en elkaar af en toe een handje helpen zorgt voor gemeenschapsgevoel en verbondenheid, iets waar de mens nou eenmaal behoefte aan heeft.

En tja, ook al is het contact – bij het gros van de Nederlanders – wat oppervlakkig, het is toch fijn dat ze er zijn.

Over auteur
Dit artikel is met liefde geschreven door de redacteuren van de Happinez online redactie. Benieuwd naar de gezichten achter de artikelen? Bekijk dan ook ons colofon.

Meer lezen over relaties?

Wil je iemand echt goed leren kennen? Stel dan deze vragen.

Volgend artikel
Hoe de band met je moeder jouw liefdesrelaties beïnvloedt
Hoe de band met je moeder jouw liefdesrelaties beïnvloedt