Conscious relationship: zo groei je samen binnen je relatie

Conscious relationship: zo groei je samen binnen je relatie Conscious relationship: zo groei je samen binnen je relatie Conscious relationship: zo groei je samen binnen je relatie

In deze tijd van transformaties, ontstaan er ook nieuwe relatievormen. Op zoek naar meer zingeving, gaan mensen relaties aan met – naast liefde beleven – nóg een gezamenlijk doel: groei. De relatie als gezamenlijke reis naar ontwikkeling. Journalist Yvette Bax gaat zo’n ‘conscious relationship’ aan en vertelt hoe dat is.  

We zijn nog maar net samen, wanneer ik van mijn vriend via de app een document ontvang met de titel ‘Conscious Relationship’, afkomstig van relatietherapeut Shelly Bullard, waarbij hij aangeeft waarbij dit is wat hij ambieert. “Ik hoop dat we van elkaar kunnen leren, elkaar kunnen helpen groeien in de liefde, én daarbuiten.” Nadat ik het hele document heb gelezen denk ik: ‘Oké, let’s do it!” Zo doken we erin.

Wat is een conscious relationship?

Shelly Bullard omschrijft een conscious relationship als volgt: ‘een romantische relatie, waarin beide partners zich committeren aan een gemeenschappelijk doel. En dat doel is groei: zowel individuele groei, als gezamenlijke groei als paar. Wanneer twee mensen samenkomen en dat als doel hebben, krijgt de relatie zoveel meer betekenis. Dan wordt het partnerschap een gezamenlijke reis, van ontwikkeling en evolutie. Want samen kun je zoveel meer ontdekken en bereiken dan alleen. Met een lang houdbare vervulling en zingeving als resultaat.’

Hoe begin je?

De bekende Amerikaanse relatiecoach Jillian Turecki legt uit hoe je in een paar stappen het bewustzijn binnen je relatie kunt vergroten. Dit is volgens haar belangrijk:

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger
  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam
  • Meer dan 5.925 trainees gingen je voor

Elk persoon moet zich bewuster worden van zijn of haar gedrag. Wanneer ben je reactief? Wanneer reageer je vanuit angst of ego? Wanneer gedraag je je misschien kinderachtig, of reageer je heftiger dan nodig is? Je realiseren wannéér je dat doet, om dan vervolgens te onderzoeken wáárom je dat doet, zijn de sleutels hiervoor. Zijn er momenten waarop je je terugtrekt? Zijn er patronen waar je in vervalt, zo ja: welke zijn dat? Hou jezelf en niet de ander verantwoordelijk voor je gedrag.

Het zijn eigenlijk kleine, simpele keuzes die je maakt. Veranderingen die je letterlijk op elk gewenst moment kunt introduceren of integreren. Zo kun je ervoor kiezen om in plaats van boos te worden of je aangevallen te voelen, compassie te tonen voor je partner. Ervoor te kiezen je partner te steunen als hij of zij het moeilijk heeft. Om écht te luisteren, in plaats van zelf al een verhaal in te vullen.

Eerlijkheid

Het hoofdingrediënt van een conscious relationship – naast liefde natuurlijk – is eerlijkheid. Brute, volledige, totale openheid. En dus hebben we elkaar plechtig beloofd altijd eerlijk te zijn, en alles op tafel te leggen. Van dromen en verlangens tot onzekerheden en hersenspinsels. Alles waar we tegenaan lopen of in verstrikt (zouden kunnen) raken: angsten, valkuilen, patronen, de familiesystemen waar we uit komen.


Diepere lagen

In een wat meer ‘oppervlakkige’ relatie, of in een relatie waar het behouden van harmonie prioriteit heeft, worden vaak bewust thema’s uit de weg gegaan, om de vrede te bewaren. Want als je diepere lagen aanraakt, dan kunnen er een hoop dingen loskomen die soms beangstigend zijn. In dat opzicht voelt het soms veiliger om dingen niet te benoemen, zodat je er niet mee hoeft te dealen. Maar als je thema’s die spelen niet inbrengt, jezelf continu wegcijfert, gaat uiteindelijk de échte verbinding verloren, of komt die nooit tot stand, omdat je een deel van jezelf niet laat zien.

Bewust ruziën

Het is niet zo dat je je in een conscious relatie nooit aangevallen of afgewezen voelt. Ruziemaken komt in een conscious relatie misschien wel vaker voor, juist omdat alles wordt uitgesproken. Je moet continu de bereidheid hebben om tot vervelens toe een ruzie te analyseren, alles tot de allerlaatste laag af te pellen. Dat kan doodvermoeiend zijn, maar levert wel veel resultaat op. Pas als je een issue tot de kern doorgrondt zorg je ervoor dat het niet blijft terugkeren.

Vallen en opstaan

De route van de conscious relationship, is die van door de modder worstelen, om bij de lotus te komen. Ik ben nu ruim een jaar verder in mijn relatie, en we hebben besloten deze in plaats van ‘intens’ – want dat heeft toch een beetje een negatieve bijklank – ‘vol en krachtig’ te noemen. De Liefde en Eerlijkheid staan nog steeds aan het stuur. We vallen en staan weer op. Sterker, verliefder, en meer verbonden dan daarvoor. Door mezelf helemaal te geven, mezelf op m’n allerlelijkst en kwetsbaarst te laten zien, en dan omarmd en geaccepteerd te worden: dat is een gevoel van ultieme verdieping en connectie. Dat ik er mag zijn, in al m’n facetten, met alle angsten, dromen en verlangens die ik met me meedraag.

Tekst: Yvette Bax

Lees het hele verhaal van Yvette in Happinez 5-2022 Hartstocht

Meer lezen over relaties?

Met deze 33 vragen kan je je relatie onder de loep nemen.

Volgend artikel
Benieuwd naar het thema van jullie relatie? Numerologie vertelt het je
Benieuwd naar het thema van jullie relatie? Numerologie vertelt het je