Zo geniet je meer van seks als je hooggevoelig bent

Zo geniet je meer van seks als je hooggevoelig bent Zo geniet je meer van seks als je hooggevoelig bent Zo geniet je meer van seks als je hooggevoelig bent

Als je hooggevoelig bent, ervaar je de dingen intenser. Dat geldt bijvoorbeeld voor muziek, voor geuren, voor een nare opmerking of juist een compliment – voor een heleboel dingen. En dus ook voor relaties en seksualiteit. Wat betekent dat en hoe geniet je meer van seks?

Hooggevoelig in bed

Hooggevoelige mensen beleven seks natuurlijk niet allemaal hetzelfde. Maar er zijn opvallende verschillen met niet-hooggevoelige mensen, ontdekte psychotherapeute Elaine N. Aron, die het boek Hoogsensitieve personen in de liefde schreef. Word je gemakkelijk gestoord door geluidjes, luchtjes of dingen die je ziet (hee, een spinnetje op het plafond) tijdens seks, vind je het lastig om na de seks meteen weer door te gaan met alledaagse dingen en heb je het liefst altijd seks onder ongeveer dezelfde omstandigheden, dan ben je typisch een hooggevoelig mens.

Als je een vrouw bent

En dan zijn er ook nog specifieke verschillen tussen hooggevoelige vrouwen en niet-hooggevoelige vrouwen. Ben je een hooggevoelige vrouw, dan is de kans groot dat je meer liefde moet voelen voor je partner om van seks te kunnen genieten – seks met iemand van wie je niet houdt vind je waarschijnlijk een stuk minder prettig. Voor jou heeft seks meer betekenis, je bent minder geneigd het luchtig op te vatten.

Klinkt misschien een beetje zwaar allemaal, maar hoogsensitiviteit heeft ook voordelen als het om seks gaat. Aron ondervroeg ruim 400 mensen voor haar onderzoek naar hooggevoeligheid en seks, en velen van hen vertelden dat ze intens van seks konden genieten. Een vrouw zei: ‘Als ik word gekust is mijn prikkelingsniveau hoog, tintelen mijn tanden en heb ik “kippenvel” aan mijn haarwortels.’

Online training Sacred Sexuality

  • Ervaar meer levendigheid, intimiteit en sensualiteit

  • Kom in verbinding met je vrouwelijke energie


Zo geniet je meer van seks (6 tips)

Een paar tips van Elaine Aron, waarmee je je seksleven meer kunt afstemmen op wat je prettig vindt.

1. Praat er veel over

Hoe meer je met je partner praat over seks, hoe beter je elkaar leert aan te voelen en hoe meer het vertrouwen groeit.

2. Doe wat jij fijn vindt

Dat klinkt natuurlijk als een open deur van jewelste, maar toch is het iets om goed op te letten. Als je steeds maar focust op wat de ander fijn vindt, krijg je op den duur steeds minder behoefte aan seks – en daar hebben jullie allebei geen baat bij. Voel je ook vrij om te stoppen met iets waar je mee bent begonnen, op welk moment dan ook.

3. Spreek af dat jij het initiatief neemt

Stel dat jij minder vaak zin hebt dan je partner, spreek dan af dat jij een tijdlang degene bent die het initiatief neemt. Dan word je je meer bewust van wanneer je zin hebt, en krijg je uiteindelijk sneller zin.

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

  • Meer dan 5.925 trainees gingen je voor

4. Maak je niet druk als je gedachten afdwalen

Het is een beetje als met mindfulness: je gedachten gaan soms alle kanten op, maar daar is niets mis mee. Je keert vanzelf weer terug bij hem of haar.

5. Fantaseer!

Als seks je soms overweldigt en je snel afgeleid raakt, helpt het om van tevoren – dus niet tijdens de seks zelf – te fantaseren. Als hooggevoelig mens heb je waarschijnlijk een rijke fantasie, die je goed kunt gebruiken om je te verheugen op het moment supreme – waardoor dat moment zelf je minder zal overweldigen.

6. Heb seks in je eentje

Ja, ook daar heeft Aron onderzoek naar gedaan: masturberen hooggevoelige mensen? Ja, dat doen ze. En volgens haar is dat ontzettend belangrijk, omdat het een vorm is van houden van je lichaam, die gezond is en gelukkig maakt.

Meer weten?

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.

Meer lezen over seks?

Ontdek jouw astrologische gids voor een goed seksleven.

Volgend artikel
Verliefd als HSP? Deze 6 tips helpen je om ervan te genieten
Verliefd als HSP? Deze 6 tips helpen je om ervan te genieten