Susan Smit over lust op latere leeftijd: ‘Ervaar je seksleven in volle hevigheid’

Door Susan Smit
Susan Smit over lust op latere leeftijd: ‘Ervaar je seksleven in volle hevigheid’ Susan Smit over lust op latere leeftijd: ‘Ervaar je seksleven in volle hevigheid’ Susan Smit over lust op latere leeftijd: ‘Ervaar je seksleven in volle hevigheid’

Het heeft zeker tot mijn dertigste geduurd voor ik in bed minder bezig was met begeerd worden dan met begeren.

Ik zal niet de enige zijn. Er is een hoop innerlijk werk nodig voor elke vrouw om iets in te brengen tegen de oneindige stroom media, reclame-uitingen, films, muziek en kunst waarin de vrouw slechts het object van begeerte is. En natuurlijk, het is leuk en opwindend om je bedpartner het hoofd op hol te brengen, maar veel spannender is het om je te laten wegvoeren op je eigen begeerte. Die begeerte ontdekken kost tijd en moed. Het is maar een van de dingen waardoor je seksleven naarmate je ouder wordt vervullender en authentieker kan worden dan ooit.

Seksuele bevrijding

Er wordt ons voorgespiegeld dat gloeiendhete lust in de tweede helft van je leven ongebruikelijk en misschien zelfs wat ongepast is. Lariekoek! Rond je vijftigste is een bloeiend seksleven niet iets om afscheid van te nemen, maar om in volle hevigheid te ervaren – op jouw manier, bevrijd van innerlijke kritiek op je eigen lichaam, je verlangens en je gedrag.

Zoals met alles is ook je seksualiteit iets waar je valse overtuigingen en conditioneringen onder hebt zitten die tijd vragen om te ontwarren en ontkrachten. Zo kun je naarmate de jaren vorderen nauwkeuriger ontdekken hoe jouw lichaam in elkaar zit en wat jij eigenlijk echt prettig vindt in bed. En vervolgens hoe je dat bij een bedpartner kan durven aangeven of hoe je dat aan jezelf kunt geven. Soms betekent dat grenzen verleggen naar voren, maar ook naar achteren. Misschien ontdek je dat je dingen hebt gedaan die te boek staan als ‘ongeremd’, ervan overtuigd dat je daarmee een wilde en vrije vrouw was, maar die eigenlijk niet bij je persoonlijke behoeftes passen. Een grens aanvoelen en aangeven is geen teken van preutsheid, maar juist van seksuele bevrijding.

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen
  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen
  • En nog veel meer

Je hartstocht ligt niet achter je

Nadat je vrouwenlichaam decennialang in het openbare leven bekeken, beoordeeld en geseksualiseerd werd, kun je met de jaren gaan merken dat de blikken op straat afnemen. Daar mag je om rouwen, want flirten kan heel feestelijk zijn, maar het brengt ook een zekere opluchting met zich mee. Jouw bestaan als seksueel wezen zit niet meer zo duidelijk vastgeklonken aan (jeugdige) lichamelijke schoonheid en daarmee richt je eigen blik zich ook gemakkelijker op je innerlijke, zintuiglijke beleving. Je seksuele energie kan ervan oplaaien: speels, vurig en stromend.

Seksuele energie is levensenergie. Niet alleen onze geest en ziel, maar ook ons lichaam is erop gebouwd zo veel mogelijk te ervaren. Door genot en extase als een geschenk van het lichaam te accepteren maken we optimaal gebruik van de aardse ervaring die we als ziel hebben. Je verbindt je met de ander, maar ook met het diepste in jezelf. Als ouder wordende vrouw kun je je gemakkelijker laten leiden door je eigen erotische autoriteit, in plaats van de opvattingen van de maatschappij. Je kunt je steeds meer thuis voelen in je lieve lichaam en op je gemak zijn bij je wilde, sensuele natuur.

Laat je nooit en door niets of niemand wijsmaken dat de hartstocht achter je ligt.

Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.

Meer lezen van Susan Smit?

Probeer jij altijd de harmonie te bewaren? Lees dan deze woorden van Susan Smit.

Volgend artikel
Susan Smit over liefde op rijpere leeftijd
Susan Smit over liefde op rijpere leeftijd