Probeer jij altijd de harmonie te bewaren? Lees dan deze woorden van Susan Smit

Door Susan Smit
Probeer jij altijd de harmonie te bewaren? Lees dan deze woorden van Susan Smit Probeer jij altijd de harmonie te bewaren? Lees dan deze woorden van Susan Smit Probeer jij altijd de harmonie te bewaren? Lees dan deze woorden van Susan Smit

Een vriend van mij, zo’n hele goeie die niet bang is om je de harde waarheid te vertellen, keek me onderzoekend aan en zei: ‘Je zou moeten leren ontspannen bij dingen die de harmonie verstoren.’ Hij had die avond meegegeten met mijn kinderen en man en nu stonden we in het halletje na te praten voor hij naar huis ging. ‘Ik zie je de hele tijd alles gladstrijken. Als iemand een grapje maakt dat wel eens verkeerd zou kunnen vallen, zit je erbovenop om het te neutraliseren. Láát het gewoon.’

De dagen erna bleef ik over zijn woorden nadenken. Ik heb inderdaad de gewoonte ontwikkeld om ieders reactie in de gaten te houden en conflicten te sussen voordat ze de kans krijgen te ontsporen. Zeker als mijn echtgenoot – niet de vader van mijn kinderen en wonend in zijn eigen huis – bij ons is, ben ik gericht op het in stand houden van de harmonie. De soms wat onnavolgbare grapjes van manlief, de emotionele buien van de puberdochter en de vrolijke bravoure van de jongste zoon leid ik allemaal in goede banen zodat het gezellig blijft. Ik zag dat altijd als iets goeds of zelfs horend bij de moederrol, maar is dat wel zo?

Ontregeling is niet bedreigend

In mijn liefdesrelaties en vriendschappen ben ik gek genoeg minder vredelievend. Daarin zie ik de waarde en noodzaak van onenigheid, het uitspreken van ergernissen en zelfs een verhitte ruzie van tijd tot tijd. Een beetje heibel ruimt op en is transformatief. Je zet de zaak die je aan het hart gaat op scherp, uit je diepste gevoelens erover en daarna is de weg vrij om de weg terug te zoeken naar elkaar, op een betere manier dan voorheen. 

Waarom zit ik in mijn gezin dan zo krampachtig de vrede te bewaren? Ik vind het antwoord bij de Amerikaanse auteur en spreker Teal Swan: ‘Mensen met empathie die ieders welzijn in de gaten houden, zijn niet zo geboren maar zo gewórden. Ze zijn doorgaans opgegroeid in een gezin met gedoe, ruzies of onveiligheid, en raakten getraind in het opvangen van allerlei signalen.’

Nieuwe speciale editie: ‘Mindful met Happinez’

  • Over de wijsheid van leven in het nu
  • 12 oefeningen voor ultieme ontspanning
  • En meer

Het is weer eens het verleden dat het heden bepaalt en dat gegeven doorzien maakt de grip die het op me heeft al meteen minder. Ik begrijp: in mijn gezin is een beetje ontregeling niet bedreigend, zoals het vroeger voor me voelde. Niemand zal zich van de ander afkeren. Niemand gaat weg. Als er alleen maar de hele tijd harmonie mag zijn, wordt het een onnatuurlijke, statische toestand.

Zo kan de liefde blijven stromen

Onvoorspelbaarheid, conflict, wrijving en uitdaging brengen het leven in beweging. De boel opschudden is nuttig voor het opsporen en aankaarten van blokkades in een relatie, waarna je je weer met elkaar kunt verbinden. Zo blijven de verhoudingen in het gezin zuiver en kunnen de liefde en het vertrouwen blijven stromen. En dan leren mijn kinderen bovendien: onze relatie is niet zo broos dat ik geen onhandige grappen mag maken, niet eens flink kan uitvallen of lekker even boos mag blijven. Wij horen en blijven bij elkaar.

Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.

Meer lezen van Susan Smit?

Dit zijn zeven lessen in liefde van Susan Smit.

Volgend artikel
De kunst van magie bedrijven volgens Susan Smit
De kunst van magie bedrijven volgens Susan Smit