5 dingen die je moet weten als je partner hooggevoelig is

5 dingen die je moet weten als je partner hooggevoelig is 5 dingen die je moet weten als je partner hooggevoelig is 5 dingen die je moet weten als je partner hooggevoelig is

Als je een relatie aangaat met iemand die hooggevoelig is, kan het ook even wennen zijn. Dingen die voor een hooggevoelig persoon vanzelfsprekend zijn, kunnen voor de niet-hooggevoelige partner vreemd zijn. Daarom is het belangrijk om hier open over te blijven communiceren.

Welke dingen zijn belangrijk om te weten voor je partner?

1. Soms heeft een HSP’er even alone time nodig

Soms kan een hooggevoelig persoon overprikkeld zijn, door alle indrukken bijvoorbeeld. Om daar van op te laden kan het zijn dat diegene een tijdje alleen moet zijn. Dat is geen afwijzing, maar een primaire behoefte. Het kan zelfs zo zijn dat een hooggevoelig iemand af en toe alleen moet slapen.

2. Push niet om nog meer te doen

Als HSP’er kan je dus snel overprikkeld zijn. Het is belangrijk om dan naar je lichaam te luisteren. Als partner kan het averechts werken om te pushen om nog meer te doen. Tóch naar dat feestje te gaan of onverwachts vrienden op de stoep hebben staan kan zomaar zorgen voor tranen of paniek.

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

  • Meer dan 5.925 trainees gingen je voor

3. Het aankunnen van activiteiten per dag verschilt

Als niet-HSP’er kun je misschien ’s ochtends vroeg je bed uit om te gaan hardlopen, een uur lang met vrienden te bellen en ’s avonds nog naar een feestje te gaan. Voor een HSP’er kan dat veel te veel zijn. Jullie dagritme kan ontzettend verschillen. Over het algemeen wil een HSP’er regelmatig een moment van stilte en rust. Ook kan het zijn dat hooggevoelige mensen ’s avonds niet veel meer willen doen, omdat het ze het anders ’s nachts moeten verwerken.


4. In de belangstelling staan vinden HSP’ers vaak minder fijn

Niet-hsp’ers genieten vaak van aandacht, een hsp’er hoeft niet zo nodig op de voorgrond te treden. Een niet HSP’er vindt het misschien superlief dat er een groep van twintig man een verjaardagsliedje zingen, een HSP’er krimpt in elkaar van ongemakkelijkheid.

5. HSP’ers hebben niet altijd een oplossing nodig

Een HSP’er is emotioneel. Om emoties te kunnen verwerken en doorwerken wil hij of zij deze emoties uiten. De reactie die dan meestal volgt van een ander, is het geven van een oplossing. Maar een HSP’er heeft niet altijd een oplossing nodig, het is voor hem of haar belangrijker om de emoties door te voelen en te uiten.

Over auteur
Volgend artikel
Hoe kun jij je seksuele energie laten stromen?
Hoe kun jij je seksuele energie laten stromen?