Verliefd als HSP? Deze 6 tips helpen je om ervan te genieten

Verliefd als HSP? Deze 6 tips helpen je om ervan te genieten Verliefd als HSP? Deze 6 tips helpen je om ervan te genieten Verliefd als HSP? Deze 6 tips helpen je om ervan te genieten

Hooggevoelige mensen ervaren gevoelens intens, ook gevoelens van verliefdheid. Ben je iemand tegengekomen waarbij je snel veel vlinders in je buik ervoer? Sommige HSP gaan hier gemakkelijk mee om en staan zichzelf meteen toe om verliefd te zijn.

Wellicht verlies jij je snel in verliefdheid en de ander? Of misschien durf jij jezelf niet toe te staan om verliefd te zijn als HSP, omdat je bang bent dat je gaat blozen, onhandig gaat doen, of jij je afhankelijk van iemand gaat voelen? Deze tips helpen je hierbij:

1. Durf liefde te ontvangen

Hooggevoelige mensen willen het anderen graag naar de zin maken. Ze kunnen meer geven dan ontvangen. Wellicht ben je verliefd op iemand en wil je diegene continu helpen met zijn/haar problemen? Dit kan tot vermoeidheid leiden. Leer jezelf goed kennen. Houd van jezelf. Durf liefde te ontvangen, van iedereen. Dit helpt je om in balans te zijn en is een goede basis voor een eventuele relatie met een liefdespartner.

2. Wees eerlijk

Sommige HSP worden verliefd op een ander en willen een relatie met een ander, omdat zij iets willen opvullen in zichzelf. Het kan bijvoorbeeld zijn dat jij je (onbewust) onzeker voelt, en andermans aanwezigheid of aandacht jou zelfvertrouwen geeft. Wees eerlijk naar jezelf en voel wat je graag met je verliefdheid wilt: is het een opvulling of een aanvulling in je leven? Een opvulling maakt op lange termijn niet gelukkig (vroeg of laat word je met jezelf geconfronteerd), een aanvulling wel.

Daag je geest uit met het Happinez Puzzelboek

  • 160 pagina’s met spirituele quizzen, zen-makende beeldpuzzels en inspirerende inzichten

  • In samenwerking met Denksport, dé expert op puzzelgebied

3. Vertrouw op je intuïtie

Zit je veel in je hoofd en pieker je veel of jij of de ander wel écht verliefd zijn? Hooggevoelige mensen kunnen perfectionistisch zijn. Misschien twijfel je of de ander wel ‘de ware’ voor jou is, of wellicht ben je bang dat je overweldigd wordt of te overweldigend bent voor de ander? Gepieker kan tot slapeloze nachten leiden.

Hooggevoelige mensen hebben een sterke intuïtie: luister en handel hier naar. Dit vraagt lef, maar helpt je om hier steeds meer op te vertrouwen en gepieker te voorkomen.

4. Neem tijd en ruimte voor jezelf

Voorkom dat je 24/7 met iemand anders bezig bent. Tijd en ruimte voor jezelf nemen helpt je om te ontprikkelen en om tot jezelf en je eigen gevoelens te komen. Dit ondersteunt je ook om energie van jezelf en een ander te onderscheiden en om in te zien of je dingen teveel vanuit een roze bril of fantasie waarneemt.

5. Neem risico

Sommige HSP durven zichzelf niet toe te staan om verliefd te zijn. Ze zijn bijvoorbeeld bang voor afwijzing of hun mogelijke onderliggende onbekende gevoelens. Wijs jezelf en jouw gevoelens van verliefdheid niet af: het is er niet voor niets! Je kunt beter achteraf spijt hebben van risico dat je wel hebt genomen (en eventuele afwijzing), dan dat je jaren later baalt dat je geen actie hebt ondernomen en jij je afvraagt hoe dingen mogelijk hadden gelopen. Risico nemen en iets doen dat je spannend vindt, helpt je om voluit te leven en te genieten.

6. Leer elkaar kennen

Praat met elkaar en leer elkaar echt kennen. Is de ander bijvoorbeeld wel of niet hooggevoelig?

Hoe kijkt de ander aan tegen jou en jouw hooggevoeligheid? Kies voor iemand die jou en jouw hooggevoeligheid accepteert en er blij van wordt. Iemand die jouw hooggevoeligheid niet (h)erkent of onzin vindt versterkt en begrijpt jou wellicht niet. Dit helpt jou niet vooruit: hier word je niet gelukkig van.

Over auteur
Toen Femke de Grijs tijdens haar studie Toegepaste Psychologie uitgeput raakte, ontdekte ze een grote energievreter: hoogsensitiviteit. In haar jarenlange zoektocht naar een energieker leven kwam ze erachter hoe je als hoogsensitieve vrouw energieker wordt. Haar kennis over hoogsensitiviteit deelt ze graag met je via Happinez en in haar begeleiding. Lees meer over Femke.

Meer lezen over hooggevoeligheid?

En ook…

  • In een conflict? Zo ga je de confrontatie aan als je hooggevoelig bent
  • Hoe ga je om met een hooggevoelig kind?
  • Reizen als je hoogsensitief bent: zo doe je dat
Volgend artikel
Speciaal voor jou: HSP ontprikkellijst
Speciaal voor jou: HSP ontprikkellijst