Reizen als je hoogsensitief bent: zo doe je dat

Fotografie Rhaida El Touny
Reizen als je hoogsensitief bent: zo doe je dat Reizen als je hoogsensitief bent: zo doe je dat Reizen als je hoogsensitief bent: zo doe je dat

Als je hoogsensitief bent, kan zelfs de gedachte aan reizen al behoorlijk overweldigend zijn. Al die veranderingen, onbekende plaatsen en nieuwe ervaringen: daar raak je toch volstrekt overprikkeld van? Het is zonde om je door die angst te laten tegenhouden, want ook als HSP kun je prima de wereld ontdekken.

Houd deze praktische tips van psycholoog en auteur Dr. Alice Boyes in gedachten bij het plannen van je vakantie, dan kun je eenmaal op de plek van bestemming volop genieten:

1. Doe uitgebreid vooronderzoek

Zoek voor vertrek uit welke bezienswaardigheden en attracties er zijn en – als je ze wilt bezoeken – wat daar dan allemaal te zien of doen is. Dit werkt als een filter. Als je vooraf al de nodige kennis opdoet, bijvoorbeeld over de exposities in een bepaald museum, dan beperk je de hoeveelheid nieuwe informatie die er op je afkomt tijdens je daadwerkelijke bezoek. Je kunt op deze manier ook vast bepalen welke onderdelen van een bezienswaardigheid je eventueel kunt overslaan, zodat je die keuzes op het moment supreme niet meer hoeft te maken.

2. Minder is meer

Sightseeing is leuk, maar overdrijf het niet. Kies maximaal één activiteit voor overdag en eentje voor ’s avonds. Zo houd je ook nog een beetje tijd over om lekker te relaxen op je hotelkamer en rustig alle indrukken te verwerken.

3. Visualiseer je aankomst- en vertrekdagen

Ook als je niet hoogsensitief bent, is deze tip perfect om vakantiestress te beperken. Beeld je stap voor stap in hoe de aankomst- en vertrekdagen tijdens je vakantie er uit zullen zien. Hoe laat sta je op? Wanneer vertrek je richting het vliegveld? Wat moet je allemaal bij de hand hebben? Probeer zo gedetailleerd mogelijk voor je te zien wat je kunt verwachten. Check online bijvoorbeeld de plattegrond van de luchthaven en zoek vast op waar je gate is. En voer op Google Maps de locatie van je hotel in, zodat je de omgeving virtueel al een beetje kunt verkennen.

4. Verzorg zelf je maaltijden

Ben je hooggevoelig en nogal kieskeurig wat eten betreft? Dan word je wellicht gelukkiger van een accommodatie met eigen keuken, zodat je zelf voor ontbijt, lunch en diner kunt zorgen. Verblijf je in een hotel? Kies dan in elk geval voor een kamer met koelkast. Vergeet ook niet wat essentieel serviesgoed en bestek in te pakken voor de momenten dat je niet in een restaurant wilt eten. Helemaal handig: zoek accommodaties in de buurt van een supermarkt.

5. Geef jezelf de ruimte om – ongepland – rond te dwalen

De meeste tips van Boyes gaan over plannen. Breng dit in balans door ook af en toe wat tijd vrij te laten waarin je zonder vooropgesteld doel rond kunt dwalen in de omgeving en alles wat er op je pad komt ‘gewoon’ te ervaren. Als je hoogsensitief bent, heb je vaak veel aandacht voor details. Geef jezelf de kans om die, zonder haast, op je in te laten werken.

6. Verwacht verrassingen

Waarschijnlijk weet je als HSP heel goed waar je wel en niet van houdt. Maar plaats jezelf niet teveel in een hokje. Reizen gaat namelijk ook – of misschien zelfs vooral – over kennismaken met nieuwe gewoonten, onbekende ervaringen en dingen ontdekken over jezelf die je nooit had verwacht. Wie weet vind je het wel fantastisch om in hostels te overnachten, ook al heb je daar minder persoonlijke ruimte dan je normaal gesproken prettig vindt.

Meer lezen over hooggevoeligheid?

Dit moet je wel (en vooral niet) doen als je hoogsensitief bent.

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.
Volgend artikel
5 dingen die je herkent als je hooggevoelig bent (en hoe je hiermee omgaat)
5 dingen die je herkent als je hooggevoelig bent (en hoe je hiermee omgaat)