5 dingen die je wilt weten over hooggevoeligheid

5 dingen die je wilt weten over hooggevoeligheid 5 dingen die je wilt weten over hooggevoeligheid 5 dingen die je wilt weten over hooggevoeligheid

Bestaat er een HSP diagnose? Hebben hooggevoelige mensen een zesde zintuig? En hoe krijg je meer energie als hoogsensitief persoon? De belangrijkste vragen en antwoorden op een rijtje.

Mensen die hooggevoelig zijn ervaren prikkels als licht en geluid intenser. Ze zijn empathischer en leven vaak meer op het gevoel. Toch is er nog weinig onderzoek gedaan naar deze karaktereigenschap, waardoor er veel vragen over bestaan.

Is hooggevoeligheid een stoornis en bestaat er een HSP diagnose?

Nee, hooggevoeligheid is geen stoornis, het is een karaktereigenschap en er is daarom geen diagnose voor. Dat betekent dat je ermee om moet leren gaan en de voordelen van deze karaktertrek voor je mag laten werken. Dat betekent niet dat het altijd makkelijk is, maar van nature koppig of opvliegerig zijn is ook niet altijd makkelijk.

Kun je van hooggevoeligheid afkomen?

Aangezien hooggevoeligheid een eigenschap is, kun je er niet vanaf komen en hoef je dat gelukkig ook niet. Je zult zien dat zodra je je gaat verdiepen in de kracht van hooggevoeligheid, je juist heel blij bent om hooggevoelig te zijn. Als je je bewust bent van je gevoelige kant raak je steeds beter afgestemd op jouw eigen energie. Je herkent wat je wel en niet aankunt, wat je nodig hebt om op te laden en voelt ook steeds beter aan wat anderen nodig hebben.

Waarom is het zo belangrijk om te aarden als je hooggevoelig bent?

Hooggevoelige personen vluchten snel in hun denken, om daar te piekeren en de indrukken die ze hebben opgedaan te verwerken. Vaak ten overvloede, wat kan leiden tot slaapproblemen en te weinig actie. Als je merkt dat je constant aan het nadenken bent en vergeet om je emoties te doorvoelen en je onderbuikgevoel te raadplegen, dan is het tijd om te gronden. Want het leven vindt nu eenmaal in de fysieke wereld plaats, en niet in je hoofd. Door te gronden kom je weer in het nu en kun je weer actie nemen, in plaats van alleen maar aan actie te denken. Zwemmen, wandelen, yoga en tai chi zijn zachte manieren om weer contact te maken met je lichaam, maar iedere andere vorm van sport werkt ook. Probeer ook eens deze aardingsoefeningen.


Hebben hooggevoelige mensen een zesde zintuig?

Hooggevoelig zijn betekent niet dat je een zesde zintuig hebt. Maar je neemt wel meer waar en hebt een sterke intuïtie, waardoor je dingen sneller ziet aankomen. Natuurlijk kun je als hooggevoelig persoon wel een zesde zintuig hebben, net zoals mensen die niet hooggevoelig zijn dat kunnen hebben.

Hoe krijg je meer energie als HSP?

Om je energiereserve op te laden als HSP begin je altijd met gronden, iedere dag. Gronden brengt je weer in het nu en dichtbij jezelf, waardoor je vanuit rust kunt handelen. Daarnaast is mediteren belangrijk: het verlaagt stress en maakt je veerkrachtiger in tijden van prikkels. Hierdoor loop je minder snel leeg en houd je je energie op pijl. Ook dankbaarheidsoefeningen zorgen ervoor dat je beter in je vel komt te zitten en daardoor energie overhoudt voor de dingen die belangrijk zijn voor jou. Het is heel eenvoudig: schrijf iedere avond voordat je gaat slapen vijf dingen op waar je dankbaar voor bent. Variërend van een lekker kopje thee tot een geslaagde presentatie.

Meer lezen over hoogsensitiviteit?

Hooggevoelig en overprikkeld? Zo bescherm je jezelf.

Volgend artikel
Deze boodschap van een fenomenale vrouw mag je vandaag niet missen
Deze boodschap van een fenomenale vrouw mag je vandaag niet missen