Ontspannen reizen met het openbaar vervoer als HSP? 5 tips!

Ontspannen reizen met het openbaar vervoer als HSP? 5 tips! Ontspannen reizen met het openbaar vervoer als HSP? 5 tips! Ontspannen reizen met het openbaar vervoer als HSP? 5 tips!

Ga je als HSP met de tram, metro, trein, bus ofwel openbaar vervoer reizen? Dit kan intens zijn. Voorkom dat je hier bekaf en overprikkeld van terugkomt met deze tips:

Tip 1. Bereid je voor op het openbaar vervoer, HSP

Voel waarom je wilt reizen. Als je bijvoorbeeld naar het vliegveld reist en zin hebt in je vakantie zal het reizen gemakkelijker verlopen, dan dat je naar je werk reist en jij je baan niet leuk vindt. Als dat het geval is, dan is het belangrijk om dit aan te pakken.

Bereid je voor en gebruik bijvoorbeeld 9292ov.nl, zodat je weet hoe je reisplanning is en waar je aan toe bent. Ben je bang om te laat te komen? Vertrek eerder. Zoek uit waar je precies aankomt en welke plek in het vervoersmiddel hierop aansluit zoals voor, midden of achter in de trein.

Er zijn verschillende opties om drukte en wachten te voorkomen. Reis in de daluren, of vertrek wat eerder naar je werk en ga wat later (na de spits) weg. Ga je naar een festival? Vertrek dan iets eerder voordat het is afgelopen.

Bekijk het weerbericht. Trek laagjes kleding aan zodat je kunt inspelen op de actuele temperatuur en weersomstandigheden. Neem eventueel een kleine paraplu mee.

Ga vooraf naar het toilet: dit is vaak ruimer en schoner dan in het openbaar vervoer.

Tip 2. Vind een fijne plek

Volg je gevoel en vertrouw erop dat je op de meest positieve en energiegevende plek gaat zitten. Vind een rustige en schone plek, met fijne geuren. Vermijd plekken met hard geluid, felle belichting en intense geuren zoals van rook, vis, transpiratie of parfum. Dit kan voor een HSP te intens zijn.

Wacht je buiten? Ga niet naast een rokersplek, conducteur die op zijn fluitje blaast, vuilnisbak of incheckpaaltje staan. Is het koud? Vind een warme overdekte ruimte, zoals een wachtruimte.

In intercity’s kun je in een stiltecoupé zitten, in een dubbeldekstrein vind je deze bovenin. Vaak is het ook in de hal van een vervoersmiddel rustig. Ga niet onder de speaker zitten. Check of de plek waar je wilt zitten schoon is. Ben je snel misselijk? Kies een plek waarbij je kunt zien waar je heengaat. Ga vooraan in de bus zitten.

Wees flexibel; kies eventueel een andere plek in het openbaar vervoer als dit beter voor je voelt HSP.


Tip 3. Creëer een fijne plek

Kies een plek waar ruimte om je heen is. Zet eventueel een tas of iets dergelijks naast je neer om ruimte voor jezelf te creëren. Maak de plek voor jezelf zo fijn mogelijk; leg bijvoorbeeld een jas onder je neer, zodat je zachter zit. HSP staan extra open voor energie. Als mensen in de trein ruzie hebben gehad en de trein uitlopen, kan de energie van ruzie blijven ‘hangen’. HSP kunnen dit waar- en overnemen. Leer met hulp van een professional hoe je een ruimte energetisch reinigt, zodat de plek prettig voelt.

Tip 4. Blijf bij jezelf

Blijf bij je eigen energie. Zo voorkom je dat je last krijgt van andermans emoties en ze overneemt en jij moeite hebt om die energie weer los te laten. Dit helpt je ook om je te beschermen tegen elektromagnetische straling zoals wifi.

Tip 5. Bepaal vooraf of je aandacht aan jezelf en/of een ander geeft

Bepaal waar je naar kijkt en wat je gaat doen. Als je aandacht aan jezelf wilt geven kun je onder meer een koptelefoon opzetten en eventueel daarmee muziek beluisteren, mediteren met je ogen open of gesloten (doe dit niet als je hier misselijk van wordt), mindful naar de grond of naar buiten kijken, lezen of werken achter je laptop. Praat met iemand als dit kloppend voelt. Is je vervoersmiddel overvol en zie je overal mensen om je heen? Kijken naar iemands rug of voeten is minder intens voor een HSP dan naar iemands gezicht en ogen kijken.

Over auteur
Toen Femke de Grijs tijdens haar studie Toegepaste Psychologie uitgeput raakte, ontdekte ze een grote energievreter: hoogsensitiviteit. In haar jarenlange zoektocht naar een energieker leven kwam ze erachter hoe je als hoogsensitieve vrouw energieker wordt. Haar kennis over hoogsensitiviteit deelt ze graag met je via Happinez en in haar begeleiding. Lees meer over Femke.

Meer lezen over hooggevoeligheid?

  • Download het gratis E-book 20 tips voor meer energie voor HSP van Femke de Grijs
  • Een hooggevoelig kind met een sterke wil? Een psycholoog deelt inzichten
Volgend artikel
Verliefd als HSP? Deze 6 tips helpen je om ervan te genieten
Verliefd als HSP? Deze 6 tips helpen je om ervan te genieten