Zo ga je om met oordelen van anderen als je hooggevoelig bent

Zo ga je om met oordelen van anderen als je hooggevoelig bent Zo ga je om met oordelen van anderen als je hooggevoelig bent Zo ga je om met oordelen van anderen als je hooggevoelig bent

We zijn allemaal weleens het onderwerp geweest van een mening die ons verdriet deed of ons kwetste. Zeker voor hooggevoelige mensen met een sterke behoefte aan harmonie en vrede kan het lastig zijn om met oordelende vrienden, familie of kennissen om te gaan. Deze tips kunnen helpen.

‘Wanneer iemand een oordeel velt over de weg die jij aflegt, leen hem dan jouw schoenen.’ Dit gezegde biedt een mooie geheugensteun voor wie zich minder van het oordeel van anderen wil aantrekken. Een van de belangrijkste dingen in het leven is dat mensen doen wat hen gelukkig maakt. Zelfs als dat ervoor zorgt dat jouw mening of gedrag afwijkt van de norm.

Sterke behoefte aan harmonie

Het lastige is dat mensen van nature de neiging hebben om te oordelen. Zeker als jij ervoor kiest je eigen weg te gaan, kun je te maken krijgen met kwetsende meningen, onbegrip en oordelen. Hierdoor kun je je heel klein voelen, zeker als je hooggevoelig bent en daardoor extra veel behoefte hebt aan harmonie en vrede. Dan kan een afkeurende blik, gemene sneer of slechte sfeer al aanleiding zijn voor een negatieve gedachtespiraal waarin je jezelf de put in praat. 

Zelftwijfel

Wie hooggevoelig is, denkt veel na. Een oordeel of scherpe mening van een ander kan nog dagen – soms zelfs weken – naspoken in het hoofd. Doe ik dingen verkeerd? Ben ik gek? Waarom veroordelen mensen mij? Wat maakt het uit dat ik dingen graag anders doe dan mijn familielid of vriend(in)? Waarom zien mensen me niet voor wie ik ben, maar enkel wat ze wíllen zien? Die zelftwijfel kan met ons aan de haal gaan.

Veel hooggevoelige mensen gaan met die twijfel om door zich aan te passen. Ze kunnen zich goed inleven en zullen proberen de ander te begrijpen en tegemoet te komen. Op die manier willen ze ‘de lieve vrede bewaren’. Dat is een nobel streven, geboren uit goede bedoelingen en fijngevoeligheid. Maar uiteindelijk gaan zij hierbij vaak over hun eigen grenzen heen. Uiteindelijk is het belangrijk om het oordeel van anderen niet jouw gedachten te laten bepalen, maar puur te doen wat voor jou goed voelt.


Blijf dichtbij jezelf

Het is ontzettend moeilijk om je niks aan te trekken van het oordeel van anderen, maar tegelijkertijd ook heel belangrijk. Soms kan kritiek opbouwend zijn of uiten vrienden en familie hun oordeel uit bezorgdheid of liefde. Dan is het natuurlijk goed om te luisteren. Maar op het moment dat jij niet het gevoel hebt dat een oordeel terecht is, is het net zo belangrijk om die mening naast je neer te kunnen leggen. Op die manier zorg je ervoor dat je niet aan het oordeel van anderen onderdoor gaat, maar dichtbij jezelf blijft.

Hoe kun je omgaan met het (onterechte) oordeel van anderen

1. Haal diep adem

Zorg dat je niet in een verhitte discussie terecht komt terwijl emoties hoog oplopen. Neem afstand, bespreek hoe je je voelt met een goede vriend(in) en bepaal dan in alle rust hoe je wilt reageren. Afstand haalt de angel uit een situatie en geeft jou de kans om op een kalme manier woorden te geven aan je gevoel.

2. Depersonaliseer het oordeel

Bedenk je dat hetgeen gezegd is waarschijnlijk meer met de oordelende persoon te maken heeft dan met jou. De woorden of mening van anderen zeggen niets over jou.

3. Prik door de façade

De mensen die het hardst oordelen over een ander hebben zelf vaak het laagste gevoel van eigenwaarde. Wanneer je jezelf niet onvoorwaardelijk accepteert – gebreken en al – kun je een ander immers ook niet accepteren. Anderen een label opplakken of veroordelen, is voor hen een manier om controle op je uit te oefenen. Door dit in te zien, kun je het oordeel makkelijker naast je neerleggen.

4. Bespreek wat je dwars zit

Het zou kunnen dat de ander zich niet bewust is wat zijn/haar oordeel met jou doet. Door te benoemen wat je dwars zit, geef je de ander de kans tekst en uitleg te geven bij gedrag. Bij jou zorgt het voor rust. Jouw intenties zijn immers zuiver. Wanneer de ander bovendien begripvol reageert, kun je nader tot elkaar komen.

5. Focus op de mensen die je wel begrijpen, steunen en liefhebben

Hoe graag je het ook zou willen, je kunt nooit iedereen in je omgeving tevreden stellen. Verspil je energie dan ook niet aan vijandigheid en negativiteit, maar zoek de mensen en situaties op die jou gelukkig maken

Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.

Meer lezen over hooggevoeligheid?

Ben je hooggevoelig? Dit zijn de voordelen en de valkuilen.

Volgend artikel
Speciaal voor jou: HSP ontprikkellijst
Speciaal voor jou: HSP ontprikkellijst