Verhaaltje voor het slapengaan? Met deze voorleesboeken maak je je kinderen geheid blij

Verhaaltje voor het slapengaan? Met deze voorleesboeken maak je je kinderen geheid blij Verhaaltje voor het slapengaan? Met deze voorleesboeken maak je je kinderen geheid blij Verhaaltje voor het slapengaan? Met deze voorleesboeken maak je je kinderen geheid blij

Het schiet er vast wel eens bij in, maar geef toe: voorlezen voor het slapengaan is een van de leukste momentjes van de dag. Dit zijn onze favoriete voorleesboeken (voor klein en groot).

Om nooit meer te vergeten: het verhaal van de kleine mol

Veel peuters en kleuters kennen het woordelijk uit hun hoofd: ‘Over een kleine mol…’ Het is al jaren een van de populairste prentenboeken, en terecht: de tekst en de tekeningen vertellen samen een hilarisch verhaal.

Werner Holzwarth/ Wolf Erbruch. Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft
Voorlezen vanaf een jaar of 3

Van Abeltje tot Wiplala: alle helden van Annie M.G. verzameld in één boek

Als we maar één boek mochten kiezen van Annie MG Schmidt, wat zou dat dan zijn? Pluk, natuurlijk, of toch Otje… Minder bekend, maar zeker zo leuk, is het Grote Annie M.G. Schmidt Voorleesboek. Met verhaaltjes en versjes over zo’n beetje ieder personage dat Schmidt ooit bedacht heeft. Van Abeltje tot Wiplala, en van het Schaap Veronica tot Pietertje Pluim.

Annie M.G. Schmidt, Het Grote Annie M.G. Schmidt Voorleesboek
Voorlezen vanaf een jaar of 5

Vrolijke verhalen over een eekhoorn en zijn vrienden

In de verhalen over Krik verwondert de hoofdpersoon (een opgewekte eekhoorn) zich over de wereld om hem heen – in het bijzonder over de rol die de mensen daarin spelen. Hanna Kraan werd bekend met haar veelgelezen Verhalen van de Boze Heks, maar haar dierenverhalen zijn ook erg de moeite waard: vrolijk, lekker to-the-point en allemaal afgerond (dat is handig voorlezen). In Ik ben Krik, Krik ben ik zijn alle verhalen over de dieren samengebracht.

Hanna Kraan. Ik ben Krik, Krik ben ik
Voorlezen vanaf een jaar of 5

Ode aan de fantasie van kinderen: dit boek van Astrid Lindgren

Pippi Langkous is na 70 (!) jaar nog steeds fantastisch, maar zeker zo memorabel is De kinderen van Bolderburen. Het is een ode aan de fantasie en inventiviteit van kinderen, want in ‘Bolderburen’ spelen volwassenen nauwelijks een rol en weten de zes kinderen uit het dorp zich samen geweldig te vermaken.

Astrid Lindgren, De kinderen van Bolderburen
Voorlezen vanaf een jaar of 6

Lekker vies en daverend geestig: De Griezels

Ook een absolute klassieker: De Griezels van Roald Dahl. De schrijver wist zich als geen ander in te leven in kinderen: zijn boeken zijn niet alleen daverend geestig en lekker vies, maar ook precies spannend genoeg en delen allemaal dezelfde moraal: volwassenen zijn vaak niet helemaal goed bij hun hoofd. Meneer en mevrouw Griezel maken elkaar en de dieren het leven zuur, totdat de dieren hun terugpakken.

Roald Dahl, De Griezels
Voorlezen vanaf een jaar of 7

Nog steeds een van de leukste hoofdpersonen aller tijden: Madelief

Voor veel vaders en moeders is het onvervalst jeugdsentiment: de serie over Madelief van Guus Kuijer. Hebben ze de tand des tijds doorstaan? Echt wel. Madelief is en blijft een fantasierijk meisje dat dingen beleeft die herkenbaar (verhuizen, opnieuw vriendjes maken, op avontuur gaan in de polder, verliefd worden) en spannend tegelijk zijn. Ook de droge humor van Kuijer staat nog kaarsrecht overeind.

Guus Kuijer, Het grote boek van Madelief
Voorlezen vanaf een jaar of 7

Spannend, maar net niet te eng: Ravi Ravioli

Spannend, geestig en origineel, dat is De ongelooflijke Ravi Ravioli. Het tweede deel in de serie ‘Costa Banana’ (deel één is ook een aanrader, maar ze zijn los van elkaar te lezen) doet wel wat denken aan de verhalen van Roald Dahl. Rosa en Fico vertrouwen de populaire hypnotiseur Ravi Ravioli niet helemaal. Ze gaan op onderzoek uit en doen dan een verbijsterende ontdekking. Deel 3 is onderweg.

Jozua Douglas, Costa Banana 2: De ongelooflijke Ravi Ravioli
Voorlezen vanaf een jaar of 7

Meer kinderboeken?

Vijf mooie kinderboeken waar je blij van wordt.

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.
Volgend artikel
Wil je meer lezen? Twaalf tips!
Wil je meer lezen? Twaalf tips!