De kracht van een compliment: zo geef je je kind positieve aandacht

De kracht van een compliment: zo geef je je kind positieve aandacht De kracht van een compliment: zo geef je je kind positieve aandacht De kracht van een compliment: zo geef je je kind positieve aandacht

Pedagoog Emma Rosier geeft naast vinyasa yoga ook kinder- en ouder-en-kind yoga. Een van haar favoriete oefeningen is de ‘complimentendouche’, omdat complimenten zoveel kunnen doen met een kind. ‘Ik zie kinderen letterlijk groeien als ik deze oefening doe. Vertrouw in jezelf en blijf trouw aan jezelf – dat is wat ik hen mee wil geven.’

“Als het ‘emmertje’ van een kind niet gevuld is met positieve aandacht, zal het snel om negatieve aandacht gaan vragen. En dat kan heel lastig zijn, want we zijn soms juist geneigd om ons te richten op dingen die niet mogen of minder goed gaan. Maar voor een positief zelfbeeld heeft een kind tegenover één keer negatieve aandacht wel vier keer positieve aandacht nodig. ”

Hoe kun je die positieve aandacht het best geven?

“De hele dag met complimenten strooien heeft helaas niet het effect dat we zouden willen, complimenten worden zo minder waard. Wees ook voorzichtig met het geven van een oordeel in het compliment, beschrijf liever iets specifieks wat het kind doet. Dus niet: wat een mooie tekening, maar: ik zie dat je veel verschillende kleuren hebt gebruikt. Prijs liever de inzet dan het resultaat. Geef complimenten op gedrag dat je graag vaker wilt zien: positief bekrachtigen heeft een positief effect op een kind.”

Oefening: de complimentendouche

Geef elkaar in het gezin één keer in de week op een vaste dag en vast tijdstip, bijvoorbeeld tijdens het avondeten, een complimentendouche. Begin met de jongste en laat ieder gezinslid leuke, positieve dingen over het kind zeggen die de afgelopen week naar voren zijn gekomen. Ieder gezinslid komt aan de beurt om deze douche te ontvangen van de andere gezinsleden. Maak hier een speciaal ritueel van. Ook mooi om te doen: laat kinderen hun ogen sluiten en iets bedenken waar ze vandaag trots op zijn. Ze mogen zichzelf in gedachten een compliment geven. Nodig ze uit om daarbij te glimlachen, dat zal het gevoel bekrachtigen.

Ontdek ook onze online training Mindful Leven

  • Met mindfulness expert Johan Noorloos

  • Ervaar meer innerlijke rust

  • Alleen in mei: 10,- korting met code MINDFUL10

Over auteur
Nicole van Borkulo is sinds 2015 werkzaam als eindredacteur bij Happinez. Ze studeerde journalistiek en specialiseerde zich in tijdschriften, waar ze inmiddels al ruim tien jaar vol enthousiasme mee bezig is in haar werk. Nicole houdt zich veel bezig met voeding, haar kinderen en duurzaamheid, waar ze ook graag mooie artikelen over schrijft voor Happinez.

Meer lezen over hoe je je kind zelfvertrouwen kunt geven?

Zo geef je je kind zelfvertrouwen in 10 stappen.

Volgend artikel
12 vragen voor een goed gesprek met je kind
12 vragen voor een goed gesprek met je kind