Is je kind druk, onrustig of moe? Leer het om te aarden

Is je kind druk, onrustig of moe? Leer het om te aarden Is je kind druk, onrustig of moe? Leer het om te aarden Is je kind druk, onrustig of moe? Leer het om te aarden

Gewoon even zijn. Misschien vraagt jouw kind er ook weleens om. Niet in die woorden natuurlijk, maar bijvoorbeeld om niet mee te hoeven naar de bakker, het voetbalveld, partijtje of familiebezoekje. In de meeste gevallen wil je kind dan eigenlijk ‘aarden’, letterlijk en figuurlijk weer met z’n voeten op de grond komen. Wat nu als je eens niet een scherm aanzet, maar samen naar buiten gaat?

Plant zaden of ga wieden

Buiten is the place to be om te gronden. Daar waar de wind door je haren waait en de zon je huid verwarmt. Geef je kind een schep en ga graven in de aarde, zoek regenwormen of eikels of mooie stenen die schatten zouden kunnen zijn. Plant zaden of ga wieden. Pluk samen bessen voor de vogels of in de zomer voor het toetje. Bekijk de kleur van de bessen, voel hoe glad ze zijn, maak er eentje open en ruik eraan, of proef zelfs als je tenminste zeker weet dat ze niet giftig zijn.

Kook moddertaart en heksensoep

Het bos is een prachtige manier om je te verbinden met de elementen om je heen. Een plek waar je kind naar hartenlust kan ravotten. Sprokkel hout en maak een vuurtje, verzamel eikels en kastanjes en bestudeer elke bloem en paddenstoel uitvoerig. Koop bij de kringloopwinkel oud keukengerei en richt een modderkeuken in. Je kind zal eindeloos moddertaartjes voor je bakken en heksensoep voor je koken.

Speel samen met water

Laat de wasbak vol sop lopen en laat je kind er een speelgoed­boot inzetten. Kijk eens hoe snel er weer een blos op de wangen verschijnt. Zet de sproeier aan en stamp in de plassen, of laat je helemaal natregenen om vervolgens bij de kachel op te warmen. De natuur heeft honderden manieren om de zintuigen wakker te maken, en water is daar een mooi voorbeeld van. Spelen met water helpt te ontspannen en je lichaam te voelen. Zo word je door de pracht van de elementen terug in het moment gelokt. De rest van die snelle, vragende wereld kan best wel even wachten.

Tekst: Sarah Domogala

Meer lezen over aarden met je kind?

In Happi.kids 3-2020 vind je nog meer tips om samen te aarden. Over zwemmen in de zee, samen dansen en ontspannen op blote voeten. In dit nummer vind je ook een uitgebreid dossier over gezinsdynamiek en 9 inzichten voor hooggevoelige ouders. Het nummer is zonder verzendkosten te bestellen in de Happinez webshop.

Meer lezen over het ouderschap?

Zo zorg je voor een positieve gezinsdynamiek.

Volgend artikel
Als je je kind wilt geven wat jij gemist hebt: Susan Smit geeft advies
Als je je kind wilt geven wat jij gemist hebt: Susan Smit geeft advies