Limonade maken: dit zijn de lekkerste recepten

Limonade maken: dit zijn de lekkerste recepten Limonade maken: dit zijn de lekkerste recepten Limonade maken: dit zijn de lekkerste recepten

Limonade maken: het is zo lekker zomers, zo’n grote kan frisse limonade met tinkelende ijsblokjes op de tuintafel. En nog leuker om het bijvoorbeeld samen met je kind te doen. Probeer een van deze recepten:

Limonade maken

Citroenlimonade met tijm

Ingrediënten

Voor 1 liter limonadesiroop

 •  5 citroenen
 • 3 limoenen
 • 400 gram rietsuiker
 • 5 takjes verse tijm

Was 5 citroenen en 3 limoenen af onder stromend warm water en droog ze af voor het maken van de limonade. Doe 400 gram rietsuiker in een grote kom en leg de citrusvruchten er een voor een in. Wrijf de suiker daarbij flink over de schil; de suiker neemt zo de etherische oliën uit de schil op. Overgiet alles met 7 deciliter kokendheet water en roer tot de suiker is opgelost. Schep de citroenen en limoenen uit de suikersiroop, pers ze uit en doe het sap samen met 5 takjes verse tijm bij de suikersiroop. Dek de kom af met folie en laat een nacht in de koelkast staan. Zeef de limonade en giet over in een mooie fles of karaf. Schenk in glazen met een gelijk deel koud water en een paar blokjes ijs. De siroop is direct drinkbaar en in de koelkast nog 3 à 4 dagen houdbaar.

Rode bessen limonade

Ingrediënten

Voor 1 liter limonadesiroop

 • 400 gram rode bessen
 • 3 citroenen
 • 350 gram rietsuiker

Spoel 400 gram rode bessen goed af en ris ze boven een kom van de takjes. Kneus de bessen met een vork. Pers 3 citroenen uit en voeg het sap samen met 350 gram rietsuiker toe aan de bessen. Breng 7 deciliter water aan de kook en giet het hete water bij de bessen. Roer tot de suiker is opgelost. Laat afkoelen, dek af met folie en zet een nacht in de koelkast. Giet door een zeef in een schone fles en druk zo veel mogelijk sap uit de bessen. Sluit de fles af. De siroop is een week houdbaar in de koelkast. Verdun naar smaak met (bruisend) koud water. Serveer met royaal ijsgruis en wat blauwe bessen in elk glas.

Gember-limoen limonade met kokos

Ingrediënten

Voor ruim 1½ liter sterke limonade

 • 400 gram rietsuiker
 • 8 limoenen
 • verse gember
 • een paar takjes munt

Doe 400 gram rietsuiker in een steelpan samen met 5 deciliter water. Breng aan de kook en roer tot de suiker is opgelost. Schil 2 centimeter verse gember en snijd in flinterdunne plakjes. Voeg die samen met een paar takjes munt toe aan de kokendhete siroop. Neem 8 limoenen en boen 3 ervan schoon onder stromend warm water. Snijd ze in dunne plakjes en leg die in de siroop. Pers de overige 5 limoenen uit en giet het sap erbij. Laat afkoelen, doe over in een kan, dek af met folie en laat een nacht in de koelkast staan. Giet de siroop door een zeef en meng er 1 liter ijskoud kokoswater uit een pak door.

Serveer eventueel met een takje munt en wat geschaafde kokos. De limonade is in de koelkast zeker een week houdbaar.

Receptuur: Bart Stuart

Meer DIY?

DIY: zo maak je zelf een beschermende dromenvanger.

Volgend artikel
DIY: zo maak je zelf een verkwikkende bodyscrub
DIY: zo maak je zelf een verkwikkende bodyscrub