Zelf maken: parfum dat bij je past

Zelf maken: parfum dat bij je past Zelf maken: parfum dat bij je past Zelf maken: parfum dat bij je past

Een geur kan een verhaal vertellen, een diep verborgen herinnering naar boven halen of een sterke emotie oproepen. Ontdek de magie van parfum.

Zodra we een geur opvangen, gebeurt er iets in onze hersenen waardoor de geur gekoppeld wordt aan herinnering. Dat is ook de reden waarom er zo veel gevoelens naar boven komen als je het parfum van een geliefde ruikt, de geur opsnuift die hoort bij je favoriete vakantieland of je lievelingsgerecht van vroeger. Elke geur roept een scala aan emoties op, en daar kun je zelf richting aan geven. Door bijvoorbeeld je eigen parfum, interieurspray of eau de cologne te maken, die een gemoedstoestand aanwakkert die bij je past. Ook heel leuk om cadeau te doen!

Reuk bepaalt alles

Ons reukvermogen speelt evolutionair gezien een belangrijke rol bij overleven en voortplanting. Er wordt zelfs beweerd dat we ons honderd keer meer een geur kunnen herinneren dan een geluid of smaak en dat we via ons reukvermogen veel intensere emoties kunnen beleven dan via ons gezichtsvermogen. Het vinden van voedsel, signaleren van onraad, het kiezen van een partner, bij al deze processen speelt reuk een sleutelrol.

Brug tussen buiten- en binnenwereld

Onze reuk is als een brug tussen de buiten- en binnenwereld. Wat we ruiken gaat via onze neus namelijk direct naar het limbisch systeem, een groep structuren in de grote hersenen die betrokken zijn bij motivatie, genot, emotie en ons emotioneel geheugen. Daarom kunnen herinneringen waarvan we dachten ze allang vergeten te zijn, via een geur opeens naar boven komen. Al die herinneringen en emoties zijn heel persoonlijk. Dat is ook de reden waarom je een geur tot in het diepst van je ziel kunt koesteren, maar ook hartgrondig kunt afwijzen.


De essentie van parfum

Met sterk geurende wilde bloemen en verse kruiden, maar ook essentiële oliën kun je zelf een parfum maken. Het voordeel van essentiële oliën is dat ze makkelijk in gebruik zijn, puur natuur en ook geschikt voor een gevoelige huid.

Een parfum bestaat uit top-, hart- en basisnoten. Als je een parfum van essentiële oliën maakt, dan begin je met de basisnoten, vervolgens voeg je daar de hartnoten en tot slot de topnoten aan toe. Het onderscheid tussen de verschillende noten wordt bepaald door de snelheid waarmee een geur vervliegt.

Topnoten

De geur die je als eerste ruikt, bestaat uit topnoten. Dit zijn frisse, lichte en vluchtige geuren. Topnoten zijn dominant, maar vervliegen al binnen een halfuur om ruimte te maken voor de hartnoten.

Voorbeelden van topnoten:

Basilicum, bergamot, citrusvruchten, lavendel en mint.

Hartnoten

Hartnoten geven karakter aan een parfum en ruik je vaak urenlang. Ook zijn de hartnoten vaak bloemgeuren.

Voorbeelden van hartnoten:

Geranium, jasmijn, jeneverbes, kardemom, rozen, rozemarijn en zwarte peper.

Basisnoten

De basisnoten ten slotte zijn de verbinders: zij brengen alle ingrediënten samen en vervliegen het langzaamst. Uren- en soms dagenlang blijft de vaak zware en rijke geur van basisnoten hangen. Dat zijn ook de noten die je het meest herinnert van een parfum.

Voorbeelden van basisnoten:
Cederhout, cipres, gember, patchoeli, sandelhout en vetiver.

Als je de verschillende noten met elkaar vermengt, voeg je op het laatst alcohol toe als conserveringsmiddel zodat je parfum langer houdbaar is. Meng alle bestanddelen goed met elkaar en geef je parfum dan even de tijd om de geuren goed met elkaar te laten versmelten. Bewaar je parfum het liefst in een donkergekleurd glazen (roller)flesje of potje. Dat houdt het licht buiten en daardoor blijft de geur langer goed.

Recept: ruik jezelf rustig

Een parfumroller met rustgevende tonen van lavendel en vetiver, die je helpen te ontspannen. Vermeng in een fles of potje deze essentiële oliën: 1 à 2 druppels vetiver, 3 druppels lavendel, 2 drupperls neroli en 10 ml jojoba-olie. Schenk parfum in een rollerflesje en smeer wat op je pols of achter je oren.

Tekst: Angélique Heijligers

Nieuwsgierig naar meer natuurlijke parfum recepten? Lees meer over het maken van eigen parfum in Happinez-2 2022 “De kunst van rijk leven”.

Meer over geuren?

Lees welke mix van geuren je helpen ontspannen te slapen

Volgend artikel
De geur van de goden: dit kan wierook voor je doen
De geur van de goden: dit kan wierook voor je doen