De geur van de goden: dit kan wierook voor je doen

De geur van de goden: dit kan wierook voor je doen De geur van de goden: dit kan wierook voor je doen De geur van de goden: dit kan wierook voor je doen

Wat is dat toch met wierook? Je komt thuis na een drukke dag, steekt een wierookstokje aan en op wonderlijke wijze word je meegevoerd naar een sfeer van rust en harmonie. De geur brengt je thuis bij jezelf of zelfs naar hogere sferen – dat wisten ze in de oudheid al.

Wierook heeft het vermogen de zware jas van alledaagse beslommeringen van je af te nemen en je een lichter, opener gevoel te geven. Als een geurig briesje blaast het donkere wolken uit je gedachten.

Elke geur schept zijn eigen sfeer

Zachte lavendel, zoete jasmijn of kruidige mirre: welke van de meer dan honderd bestaande wierookgeuren je ook ruikt, het doet vrijwel meteen iets met je. Robert van Harten, de geestelijk vader van De Moeder’s Geuren, vertelt: “Elke geur heeft zijn eigen specifieke werking en invloed op bepaalde emoties. Met hun unieke karakter scheppen ze elk een heel eigen sfeer: van geborgenheid of geluk, van rust of blijheid. Er zijn ook geuren die stimulerend en opwekkend werken, goed voor de concentratie en om bij te werken of leren. Citroenwierook is zo’n geur. Een van de zachtste geuren is kalmerende lavendel, daar kun je heerlijk bij in slaap vallen. Ben je verdrietig, dan is lotus een heel positieve, troostende geur die een gevoel van warmte en bescherming geeft.”

Is er ook een aroma voor romantische avonden? “Ja,” glimlacht Robert, “avondroos – zoet, warm en exotisch. Sandelhout daarentegen is echt een spirituele geur. Die werkt mentaal zuiverend en rustgevend en stimuleert de intuïtie. Heel geschikt voor concentratie tijdens meditatie en yoga.”

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Cadeau: koperen tongschraper

Zorg ervoor dat je de wierook brandt in een ruimte met goede ventilatie. Zet eventueel een raam open en adem de wierook niet direct in.

Goddelijke geuren

Wierookgeuren van natuurlijke grondstoffen zijn bescheiden, nooit opdringerig. Als vanzelf vindt de geur zijn weg via onze neus naar ons zenuwstelsel, waar hij doet waarvoor hij gemaakt is. Geur beïnvloedt onze emoties en onze gemoedstoestand.

Een greep uit de goddelijke geuren:

Amber

Van origine is dit een zeldzaam, wasachtig product uit de ingewanden van de potvis; tegenwoordig wordt het plantaardig gemaakt. Een zachte, volle, rijke en zoete geur, om bij weg te dromen. Rustgevend, warm en vriendelijk.

Jasmijn

Bloemig, zacht en mild, een prettige en pure geur die zorgt voor een spirituele sfeer. Geeft een gevoel van vrede met jezelf hebben, bij jezelf thuis zijn.

Lavendel

Een van de zachtste geuren. Droog, zoet, maar ook fris. Werkt zeer rustgevend, als een balsem voor het zenuwgestel. Verzacht emoties en zorgen. Ideaal om bij in slaap te vallen.

Lotus

Heerlijk zoet, rijk en vol. Werkt inspirerend en maakt blij. Een heel positieve geur die warmte en bescherming geeft. Een vriend voor alle dagen en speciaal voor moeilijke tijden.

Zuiveringshout

Een nuchtere, harsachtige geur. Zuivert de geest en de atmosfeer, werkt reinigend en ontsmettend. Praktische bijkomstigheid: houdt muggen en wespen op een afstand.

Tekst: Paulette Groenewold. Beeld: fotografie door Peggy Janssen, styling door José Spaans

Meer lezen over wierook?

Zo kun je je huis zuiveren en beschermen: tips van Susan Smit.

Volgend artikel
Deze mix van geuren helpt je ontspannen te slapen
Deze mix van geuren helpt je ontspannen te slapen