Vedisch wonen: spelen met de energie in huis

Vedisch wonen: spelen met de energie in huis Vedisch wonen: spelen met de energie in huis Vedisch wonen: spelen met de energie in huis

Je huis een boost van energie geven? Dat kan door middel van de Indiase stroming Vedisch wonen, gebaseerd op het architectonische systeem Vastu Shastra dat zich bezighoudt met de beste ligging van een gebouw ten opzichte van de zon en andere planeten.

Waarom is dat belangrijk? Omdat het voor je energielevel aanzienlijk verschil maakt aan welke kant je met je hoofd ligt als je slaapt en waar je in huis werkt of studeert. Architecten die zich bezighouden met Vastu Shastra bouwen huizen zo dat ze precies aan deze leer voldoen.

Ben je niet van plan om binnenkort te verhuizen, maar wil je toch aan de slag met de Vedische woonideeën? Hieronder hebben we een aantal tips voor je om meteen mee aan de slag te gaan op de belangrijkste plekken in huis: woonkamer, slaapkamer en kantoor.

Woonkamer: ontspanning op het westen

Omdat de zon ondergaat in het westen en voor een warme lichtinval zorgt, is het fijn om je woonkamer aan die kant van het huis te hebben. Dat maakt ontspannen na een lange werkdag gemakkelijker. Als je de ruimte hebt, is een hangmat op het westen helemaal een feest. Vergeet je verplichtingen met het zachte zonlicht in je gezicht en een boek, glas water, thee of wijn bij de hand.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Cadeau: koperen tongschraper

Slaapkamer: noordelijke onrust

Slaap je vaak onrustig? Dan is het goed om te checken in welke richting het hoofdeinde van je bed staat. Slapen richting oosten, zuiden of westen is over het algemeen gunstig. In het westen gaat de zon onder en die kant van het huis heeft daarom een rustgevende energie in de avonduren. Het oosten zou volgens de leer inzicht en harmonie brengen. Belangrijk is vooral dat je met je hoofd niet richting het noorden slaapt. Dit verkort de periode van diepe slaap en kan de oorzaak zijn van vermoeid en vaak of vroeg wakker worden, volgens de Vastu Shastra. Slaap je inderdaad richting het noorden? Leg je kussen eens aan de andere kant en ervaar het verschil.

Kantoor: energie vanuit het oosten

Als je thuis werkt of studeert, wil je je volop kunnen focussen. Aangezien de omgeving van je eigen huis je vermoedelijk meer afleidt dan een kantooromgeving, is het extra belangrijk om daarvoor een geschikte plek in huis te vinden. Kies het oosten; de plek waar de zon opkomt. Omdat dit het punt is waar vandaan de dag start, gaat daar volgens de Vastu Shastra de meeste energie vanuit en kun je het helderst nadenken. Afhankelijk van de grootte en indeling van je huis kan alleen met je gezicht naar het oosten zitten al schelen. Zorg in elk geval voor voldoende licht van buiten op je werkplek.

Energieopleving?

Als je je huis op gevoel hebt ingericht, ervaar je misschien dat je veel van het bovenstaande automatisch toepast. Let maar eens op jouw favoriete plekken in huis en wanneer je daar gaat zitten. ’s Avonds altijd een spontane energieopleving? Ervaar eens of je de dag op een andere plek af kunt sluiten en of dat verschil maakt. Speel met de energie in je huis en ontdek in hoeverre Vedisch wonen invloed heeft op jou.

Meer weten over energie en Vedisch wonen?

Meer lezen over fijne woonideeën? 

Zo maak je van jouw huis een oplaadplek.

Over auteur
Verhalen vertellen en het mystieke onderzoeken; daar houdt tekstschrijver Fabienne Peters zich mee bezig. Haar missie? Op zoveel mogelijk plekken verhalen verspreiden die het leven zowel verdiepen als verzachten. Onderwerpen die raken, die net een beetje verder gaan en/of met één been in de taboesfeer blijven hangen.
Volgend artikel
Haal het beste uit je slaap met Ayurveda
Haal het beste uit je slaap met Ayurveda