De vonk tussen empathie en narcisme

De vonk tussen empathie en narcisme De vonk tussen empathie en narcisme De vonk tussen empathie en narcisme

Mensen met een groot empatisch vermogen zijn inlevend, hebben een sterke intuïtie en kunnen de emoties van anderen goed aanvoelen. Anderzijds zijn er narcistische mensen die juist vooral oog hebben voor zichzelf en onredelijke verwachtingen hebben van anderen. Deze tegenpolen trekken elkaar vaak aan, maar waarom?

Opposites attract. Ja, die kennen we. Toch is het bijzonder dat mensen met een groot empathisch vermogen vaak een relatie met een narcist aangaan (en andersom, natuurlijk). Want waar een empathisch persoon haarfijn aanvoelt welke emoties er in een ander omgaan, is een narcist juist niet in staat om met een ander mee te voelen. Dat komt de gevoeligheid van iemand met een groot inlevingsvermogen niet bepaald ten goede en zo trekken de verhoudingen in de relatie al snel scheef.

Verwend of een trauma?

Allereerst een korte introductie in narcisme. Grofweg bestaan er twee theorieën over het ontstaan van narcisme. Zo zijn er onderzoekers die narcisme wijten aan een verwende opvoeding; als iemand in zijn of haar kindertijd overmatig verwend is en niet heeft geleerd om zich verantwoordelijk te voelen voor zijn of haar eigen daden, bestaat de kans dat hij of zij zich later ontwikkelt tot narcistische persoonlijkheid.

Er zijn echter ook onderzoekers die vinden dat narcisme niet zomaar in verband kan worden gebracht met een verwende kindertijd. Zij stellen dat narcisme vaak ontstaat als gevolg van trauma’s, misbruik of verwaarlozing.

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

  • Meer dan 5.925 trainees gingen je voor

Let wel: de diagnose narcistische persoonlijkheidsstoornis krijg je niet zomaar. We spreken hier, het woord zegt het al, over een stoornis, die door een psychiater of psycholoog vastgesteld wordt. Een narcistische persoonlijkheidsstoornis is een hardnekkige aandoening die lastig te behandelen is. Het kan maanden of zelfs jaren duren voordat iemand met narcisme op een goede manier met zijn of haar problemen om kan gaan.


De vonk tussen empathie en narcisme

Ironisch genoeg zijn het juist die problemen van een narcist waar een empathisch persoon gevoelig voor is. Wie over een groot empathisch vermogen beschikt is in staat om de pijn van een ander te absorberen en deze zelfs te ervaren alsof het zijn of haar eigen pijn is. Wanneer een bijzonder empathisch persoon zich niet bewust is van zijn of haar eigen grenzen en zichzelf dus niet goed kan beschermen, verliest hij of zij zich gemakkelijk in een relatie waarin alles in het teken staat van het helen en verzachten van de pijn van die ander.

De empathische persoon beseft zich echter niet dat de narcist alle energie uit hem of haar zuigt. Een narcist is namelijk in staat om gemakkelijk misbruik te maken van anderen en gaat ervan uit dat iedereen als vanzelf meegaat in zijn of haar verwachtingen. Een empathisch persoon ziet die extreme bewondering waar een narcist naar streeft als een schreeuw om aandacht en hulp. Aandacht en hulp die het empathische type van nature graag geeft, maar die hem of haar tegelijkertijd de das om kunnen doen.

Vicieuze cirkel

Empathische mensen vinden het vaak lastig om zich te realiseren dat niet iedereen op hetzelfde emotionele level zit als zij zitten. Zij verplaatsen zichzelf altijd in de schoenen van die ander maar vergeten daarbij dat diegene heel andere bedoelingen kan hebben dan zij zelf. Aan de andere kant zullen narcisten altijd proberen om boven die ander uit te groeien. Hoe meer liefde en zorg het empathische type aan de narcistische persoon geeft, hoe meer macht en controle de narcist binnen de relatie zal krijgen. Zo ontstaat een vicieuze cirkel die lastig te doorbreken is.

Alleen als de empathische persoon zich realiseert dat hij of zij de problemen van de narcist niet kan oplossen én als de narcist zijn eigen verantwoordelijkheden leert nemen en imperfecties kan omarmen, kan er een gezonde relatie opbloeien. Tot die tijd blijft het een complexe ‘match’.

Over auteur
Eline Hoffman heeft een zwak voor mensen met een mooi, krachtig, inspirerend of ontroerend verhaal. Bewust leven, muziek en gezondheid zijn de zaken waar ze zich het allerliefst in verdiept.

Meer lezen over persoonlijkheidstypes?

Pas jij in een hokje, of ben je volstrekt uniek? Dit is wat je karaktertrekken over je zeggen.

Volgend artikel
Zo voorkom je dat een narcist je levensenergie opzuigt
Zo voorkom je dat een narcist je levensenergie opzuigt