Zo voorkom je dat een narcist je levensenergie opzuigt

Zo voorkom je dat een narcist je levensenergie opzuigt Zo voorkom je dat een narcist je levensenergie opzuigt Zo voorkom je dat een narcist je levensenergie opzuigt

Zin is een essentieel ingrediënt om je echt te verbinden met, en te genieten van het leven. Het drijft ons verder, wakkert nieuwsgierigheid aan en zorgt voor meer levenslust. Zin, even magisch als machtig, is ook een kwetsbare kracht.

Deze geluksbron is namelijk ontzettend gevoelig voor zijn omgeving. Omringd door de juiste mensen groeit onze levenslust, maar als we ons met de verkeerde mensen omringen kan onze zin verdwalen en afstompen. Maar hoe bescherm je jouw zin, of levenslust?

Omvangrijke ego’s

Ik hoor steeds vaker van vriendinnen dat hun levenszin weer eens pijnlijk is opgebotst tegen de omvangrijke ego’s van mannen. Een extreme vorm hiervan die vaker voorkomt bij mannen, narcisme, wordt mooi verwoord door psychoanalyticus Erich Fromm. ‘Het lijkt of alles bij hem draait om zijn eigenbelang en het oppoetsen van zijn ego, maar in wezen doet hij slechts vergeefs pogingen om zijn gemis aan gevoel van eigenwaarde te verbergen en compensatie te vinden voor zijn onvermogen zijn ware zelf te ontdekken en lief te hebben.’

Kernsymptomen van narcisten zijn de volgende: bovenmatig bevestiging zoeken, moeite hebben met empathie, speciale behandeling en rechten verwachten, een problematisch groots zelfbeeld en slecht met kritiek omgaan. Vrijwel iedereen draagt in zekere mate deze dynamiek in zich (zelf heb ik me vaker dan ik zou willen gehandeld vanuit een gevoel van tekort), maar bij de narcist wordt dit de dominante omgangsvorm.

Ruimte voor jezelf

Narcist of gewoon een opgeblazen ego, jouw zin is veel te waardevol om overschaduwd te worden door andermans eigenwaarde. Toch gebeurt het maar al te vaak. Waarom? Vaak is dat omdat we zelf genoeg kleine en grote onzekerheden hebben en dan kan een schijnbaar totaal zelfverzekerde persoon een sterke invloed op ons uitoefenen. Ook zijn er genoeg mensen die meer aandacht stoppen in andere mensen dan prettig voor hen is en dan kan een vanzelfsprekende zelfzuchtigheid een aanlokkelijk voorbeeld zijn. Alle mensen, ook narcisten, verdienen aandacht en liefde, maar als je in een relatie zit waarin de balans waarin je elkaar dat geeft te ver heen is dan doe je er goed aan ruimte voor jezelf te nemen.


Zo kom je samen tot grote hoogten

Natuurlijk, niet iedereen die zich egocentrisch gedraagt is een narcist. Zelf worstel ik helaas sinds mijn achttiende met depressies (die ik goddank redelijk onder de knie heb gekregen) en als ik in zwaar psychisch weer verkeer raak ik ook ineens veel meer op mezelf gericht.

Je kunt jezelf ook afvragen of je samen met de ander meer of minder zin in het leven lijkt te krijgen. Ik denk dat we elkaar idealiter, niet enkel in liefde en romantiek maar in elke interactie, dieper en weidser het leven in duwen en trekken. Als dat met iemand structureel niet het geval is omdat diegene weinig ruimte aan jou terug geeft dan kun je misschien beter afscheid nemen. Dan kom je ook eerder de mensen tegen met wie je juist wel elkaars zin doet toenemen. Dat wens ik voor deze komende zonneseizoenen, zoveel mogelijk mensen die samen hun zin tot grotere hoogten vieren.

Meer lezen over energie?

Zo stimuleer je je levensenergie.

Volgend artikel
Zo bescherm je jezelf tegen de negatieve energie van anderen
Zo bescherm je jezelf tegen de negatieve energie van anderen