Een ode aan de kus: 5x anders kussen

Een ode aan de kus: 5x anders kussen Een ode aan de kus: 5x anders kussen Een ode aan de kus: 5x anders kussen

Eigenlijk maakt een hartstochtelijke zoen hetzelfde los als een parachutesprong – de neurotransmitters die vrijkomen zijn namelijk dezelfde. Hartslag en bloeddruk stijgen, je ademhaling versnelt, je verbrandt extra calorieën en de hersenen maken extra endorfine aan: goed voor een instant geluksgevoel.

5 x anders kussen dan anders

Neusje, neusje

De eskimo-kus, de kunik, is niet bedacht omdat anders de lippen aan elkaar vastvriezen: de goed ingepakte Inuit hebben simpelweg niet veel meer blootgesteld aan de buitenlucht dan neus en ogen. In welk land ook: het blijft lief en gezellig, beetje neuzen met elkaar.

In je dromen

Dromen van een kus gaat vaak over liefde en affectie in je leven. Het staat symbool voor verzoening: misschien is het tijd is om het met iemand goed te maken?

Kus op je intuïtie

Een kus op je derde oog, midden op je voorhoofd tussen de wenkbrauwen, zet alles weer even in een heel ander licht. Zeker als de gever het met compassie doet. Het de activeert pijnappelklier en hypofyse en geeft een gevoel van veiligheid. Een helende kus.


Luchtkussen

Een officiële handkus is eigenlijk geen echte kus: de bedoeling is dat de lippen van de man de hand van de vrouw net niet raken. Een luchtkus van hooguit één, twee seconden – mét oogcontact. Ach, al zet ie zijn lippen vol op je hand: het blijft het toppunt van romantiek.

De onverwachte

Je ziet ’m niet aankomen, maar opeens staat ie voor je – op een concert,  in de supermarkt bij het zuivelvak of in de rij voor de koffie bij de bioscoop. Hij pakt je beet en kust je. Of het nou je oude liefde is of een nieuwe vlam: het is hoe dan ook goed voor je adrenaline. Gewoon terugkussen dus.

Meer lezen over de liefde?

Waarom echte liefde uiteindelijk altijd overwint.

Volgend artikel
3 tantra-oefeningen voor beginners (die je relatie versterken)
3 tantra-oefeningen voor beginners (die je relatie versterken)