6 redenen waarom reizen goed is voor je geestelijke gezondheid (plannen dus, die volgende vakantie)

6 redenen waarom reizen goed is voor je geestelijke gezondheid (plannen dus, die volgende vakantie) 6 redenen waarom reizen goed is voor je geestelijke gezondheid (plannen dus, die volgende vakantie) 6 redenen waarom reizen goed is voor je geestelijke gezondheid (plannen dus, die volgende vakantie)

Af en toe even helemaal weg zijn uit je vertrouwde omgeving, vrij van alle dagelijkse drukte en sleur: heerlijk, toch?

Een paar dagen of weken op vakantie gaan levert je niet alleen fijne herinneringen op, het helpt je ook om je normale bestaan in een ander daglicht te zien. Mocht je nog meer excuses nodig hebben om weer een vakantie te plannen: volgens de wetenschap is reizen ook nog eens hartstikke goed voor je mentale gezondheid. Dit is waarom:

1. Reizen verbreedt je horizon

Nieuwe plekken ontdekken, of ze nu op een paar uur van huis liggen of juist heel ver weg, dwingt je om uit je comfort zone te stappen. Zien hoe andere mensen wonen en werken, nieuwe gerechten proeven, een vreemde taal proberen te begrijpen en in een compleet andere omgeving zijn. Het zorgt ervoor dat je je openstelt voor een manier van leven die anders is dan de jouwe. Doordat alles wat je op reis meemaakt nieuw is, komt je innerlijke avonturier tevoorschijn. En kennis maken met het onbekende verandert de manier waarop je naar de wereld kijkt en geeft je een open mind.

2. Je leert meer over de wereld

Als je reist, moet je jezelf zien te redden op een heel andere manier dan thuis. Als je de weg moet vragen in een of ander ver oord waarvan je de taal niet of nauwelijks spreekt, moet je vertrouwen op een andere manier van communiceren (met handen en voeten, bijvoorbeeld). Je communiceert onderweg en op de plek van bestemming bovendien met ontzettend veel verschillende mensen – de douanebeambte, een taxichauffeur, medepassagiers – waardoor je al doende vanzelf meer leert. Niet alleen over die andere cultuur, maar ook over jezelf en de wereld in het algemeen.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Cadeau: koperen tongschraper

3. Het kan je relatie sterker maken

Verblijven in een op-en-top romantisch hotel met een uitzicht dat bijna te mooi is om waar te zijn. Of een minder plezierige gebeurtenis zoals een vertraagde vlucht waardoor je je volgende aansluiting mist. Het zijn ervaringen waardoor je meer over jezelf én elkaar leert. Als jullie op een goede manier met die ervaringen omgaan, kan je relatie daardoor een stuk sterker worden. Al noemt men een vakantie natuurlijk niet voor niets ook wel de ultieme relatietest: samen reizen kan je ook doen inzien dat jullie toch iets minder goed bij elkaar passen dan je hoopte.


4. Je wordt er gelukkiger van

Niet alleen de reis zelf, ook de voorpret van een geplande trip en de herinnering aan een gemaakte reis kunnen je geluksgevoel een flinke boost geven. Volgens een onderzoek aan de Universiteit van Surrey zijn mensen het gelukkigst als ze een vakantie in het vooruitzicht hebben. Ze zijn positiever over hun gezondheid, economische situatie en algemene kwaliteit van leven.

5. Het vermindert stress

Reizen geeft je de kans om alledaagse zorgen en taken even te vergeten. Dat maakt het makkelijker om in het hier en nu te leven. Die pauze van je dagelijkse beslommeringen geeft rust en ruimte in je hoofd en in je hart, waardoor je eenmaal thuis weer met een frisse blik en nieuwe energie de draad kunt oppakken.

6. Het vergroot je creativiteit

Jezelf onderdompelen in een andere plek, met onbekende geuren, kleuren en geluiden, betekent een flinke oppepper voor je creativiteit. Onze hersenen zijn gevoelig voor veranderingen en worden beïnvloed door nieuwe ervaringen en omgevingen. Dit komt door neuroplasticiteit: onbekende situaties en ervaringen zorgen ervoor dat je hersenen nieuwe verbindingen maken. Die nieuwe verbindingen wakkeren creativiteit aan.

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.

Meer lezen over reizen?

Zo lukt het jou ook om stressvrij vakantie te vieren.

Volgend artikel
Waarom je minstens één keer in je leven alleen op reis moet gaan
Waarom je minstens één keer in je leven alleen op reis moet gaan