Zo lukt het jou ook om stressvrij vakantie te vieren

Zo lukt het jou ook om stressvrij vakantie te vieren Zo lukt het jou ook om stressvrij vakantie te vieren Zo lukt het jou ook om stressvrij vakantie te vieren

De een pakt een paar uur voor vertrek nog relaxed haar koffers en voelt zich eenmaal op de plek van bestemming direct als een vis in het water, terwijl de ander al paniek op voelt komen door alleen maar te denken aan wat er allemaal mis kan gaan tijdens de reis en toch minstens een paar dagen nodig heeft om te wennen aan het tijdelijke leven op een vreemde plek.

Val jij (een beetje) in de laatste categorie? Stop met stressen: ook jij kunt relaxed zijn op vakantie.

Met deze tips van Andy Puddicombe, die we als mede-oprichter van meditatie-app Headspace en voormalig boeddhist gerust een mindfulnessgoeroe mogen noemen, zit jij straks helemaal zen en tevreden op je handdoek aan het zwembad.

Mediteer dagelijks

Volgens Puddicombe helpt mediteren je om te resetten, je balans te hervinden en je thuis te voelen op een nieuwe plek. Mediteer je ’s ochtends, dan begin je de dag met een frisse blik. Mediteer je ’s avonds, dan kom je tot rust en kun je beter slapen. Maar misschien wel het grootste voordeel van mediteren, is dat het je bewust van het hier en nu maakt. Daardoor kun je honderd procent genieten van alles wat je meemaakt op je vakantiebestemming.

Wees nieuwsgierig

Het is moeilijk om helemaal vrij van verwachtingen op vakantie te gaan, maar het loont de moeite om alles zoveel mogelijk te laten komen zoals het komt. Stel je open, verwelkom onbekende ervaringen, wees nieuwsgierig naar wat er op je pad komt en geniet niet alleen van de bestemming, maar ook van de reis er naartoe.

Ga offline

Vakantie is hét moment om af te kicken van je telefoonverslaving. Als je wat minder naar je telefoon staart, geef je jezelf de kans om je (nieuwe) omgeving op je in te laten werken. Kijk, luister, ruik, proef en voel: gebruik al je zintuigen. Hoe leuk het ook is om je avonturen te delen met het thuisfront en de rest van de wereld; laat social media niet ten koste gaan van je eigen plezier.

Zoek de natuur op

Natuur kalmeert je geest en zorgt ervoor dat je je meer verbonden voelt met de wereld om je heen, zegt Puddicombe. En daar hoef je echt niet beslist een uitgestrekt strand voor op te zoeken of de wildernis voor in te trekken; een park in de stad werkt net zo goed.

Bepaal je routine

Routine? Is het niet juist de bedoeling dat je op vakantie je routine eventjes helemaal vergeet? Kán. Als je dus zo’n relaxed type bent dat immer flierefluitend op vakantie gaat. Ben je wat gevoeliger voor stress en veranderingen, dan is routine juist fijn. Bedenk wat je thuis doet om mindful en in balans te blijven, en houd die gewoonten vast op vakantie. Niet te laat naar bed gaan, op tijd opstaan, gezond eten, mediteren en regelmatig bewegen, bijvoorbeeld.

Samen relaxed

Ga je voor het eerst met een vriend of vriendin op vakantie? Dan is het wel zo fijn als jullie allebei relaxed zijn. Zo houd je het leuk.

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.
Volgend artikel
Ook tijdens je vakantie liever minder plastic-afval? Het kan, met deze 7 tips
Ook tijdens je vakantie liever minder plastic-afval? Het kan, met deze 7 tips