Voor het eerst samen op vakantie met een vriend(in)? Zo houd je het leuk

Voor het eerst samen op vakantie met een vriend(in)? Zo houd je het leuk Voor het eerst samen op vakantie met een vriend(in)? Zo houd je het leuk Voor het eerst samen op vakantie met een vriend(in)? Zo houd je het leuk

Samen op vakantie gaan wordt wel eens de ultieme relatietest genoemd. Niet alleen een romantische liefde, ook een vriendschap kan op vakantie voor kleine of grotere uitdagingen komen te staan. Maar laat je daar niet door afschrikken. Een vakantie met een vriend of vriendin is juist leuk en dé manier om jullie vriendschap te verstevigen.

Met een beetje voorbereiding en een paar afspraken zorgen jullie samen voor een onvergetelijke tijd:

Bepaal je compatibiliteit

First things first. Voordat je in een enthousiaste opwelling tickets en een hotel boekt, is het wel zo handig om duidelijk te hebben wat jullie verwachten van een vakantie. Als jullie allebei bereid zijn om een beetje te geven en nemen, is het helemaal niet erg dat de een het liefst ligt te lezen aan de rand van het zwembad, terwijl de ander de voorkeur geeft aan het ontdekken van de natuur. Je kunt tenslotte prima vandaag het ene doen, en morgen het andere. Maar als jullie verwachtingen echt mijlenver uit elkaar liggen, zijn jullie misschien een minder goede match als reismaatjes.

Maak afspraken

Welke bezienswaardigheden wil jij het allerliefst zien? Zijn er hotspots die al jarenlang op de bucketlist van je vriend(in) staan? Als je vooraf een lijstje maakt van absolute must-sees, kun je eenmaal ter plekke beter keuzes maken en hoeft geen van beide teleurgesteld te worden, zelfs niet als jullie planning door onvoorziene omstandigheden in het water valt.

Ook wat betreft eten is het fijn om alvast wat afspraken te maken. Heeft iemand bijvoorbeeld een voedselallergie? Of is een van jullie vegetariër of veganist? Zoek dan naar eetgelegenheden met voldoende geschikte keuzes, je bent immers samen op vakantie. Het is fijn als je vooraf al bekijkt welke opties er zijn, zodat je niet in hangry toestand stad en land af hoeft te zoeken naar een geschikt restaurant.


Geef elkaar de ruimte

Zelfs als je bestie en jij elkaar al jaren kennen, kan het wennen zijn om ineens 24 uur per dag op elkaars lip te zitten. Dat betekent niet dat je per se tijd in hoeft te plannen om apart van elkaar op stap te gaan, maar wel dat je je soms een beetje aanpast. Geven en nemen, zullen we maar zeggen. Heeft je reisgenoot ‘s ochtends wat extra tijd nodig om rustig wakker te worden? Of vind jij het prettig om voor het slapen gaan in stilte een boek te kunnen lezen? Zorg ervoor dat je elkaar op zulke momenten zonder morren tijd en ruimte geeft. En als jullie het wél fijn vinden om af en toe solo iets te doen: ook prima.

Wees flexibel

Een vertraagde (of, horror: gemiste) vlucht, regenachtig weer, zoekgeraakte bagage of een hotel dat tegenvalt: zelfs met een goede voorbereiding verloopt een vakantie helaas niet altijd zoals verwacht. Ga niet bij de pakken neerzitten bij een tegenslag, maar probeer er het beste van te maken. Als het koud en nat is zit je liever niet op het strand, maar je kunt wél musea bezoeken of van de gelegenheid gebruikmaken om alle leuke lunch- en koffietentjes op je plek van bestemming te testen. Met een positieve, open houding zijn het juist de onverwachte wendingen die van je vakantie een succes maken. En – echt waar – over een jaar is die gemiste vlucht vooral een goede anekdote.

Relax! Je bent samen op vakantie

Met een vriend of vriendin vakantie vieren, verdiept de relatie. Je maakt samen herinneringen in een heel andere omgeving dan thuis, waar je jaren later nog steeds over praat. Best bijzonder, toch? Maak je dus vooral niet te druk om onschuldige discussies of kleine ergernissen. Die horen er nu eenmaal bij. Ontspan, maak plezier en geniet van elkaar.

Meer lezen over reizen?

Dit zijn zes manieren om tot rust te komen tijdens het reizen.

Volgend artikel
Mini-vakantie vieren in je eigen huis: zo doe je dat
Mini-vakantie vieren in je eigen huis: zo doe je dat