Mini-vakantie vieren in je eigen huis: zo doe je dat

Mini-vakantie vieren in je eigen huis: zo doe je dat Mini-vakantie vieren in je eigen huis: zo doe je dat Mini-vakantie vieren in je eigen huis: zo doe je dat

Wind in je haren, zon in je gezicht en de blik op oneindig: dat is vakantie. Daarvoor hoef je niet naar een verre plek te reizen. Sterker nog: je hebt er geen treinkaartje, auto of vliegtuig voor nodig. Vakantie kan ook thuis. 

De magie van de picknicktafel

Sommige dingen hoef je alleen maar neer te zetten en het is vakantie. Voorbeeld bij uitstek: de picknicktafel. Zo’n tafel zorgt voor instant vakantiegevoel. Je kunt er ’s morgens de krant aan lezen, je kunt eraan brunchen, eraan dineren. Zet er kleine kinderen omheen, met waterijsjes of limonade, en het is feest. Zet er volwassenen omheen, met een fles wijn of water met verse munt, en er volgen lange gesprekken. En zet je er pubers omheen, dan blijven ze de hele avond chillen. Extra vreugde: waxinelichtjes in jampotjes op tafel. Ook leuk, een pak kaarten, damstenen of schaakspel. Voilà: vakantie.

Ze kosten bijna niks, die picknicktafels, via Marktplaats. En heb je geen tuin? Zoek de dichtstbijzijnde picknicktafel – in de berm, aan de rand van een natuurgebied, in het bos, aan het water. Picknick mee. Het hoeft niet ingewikkeld. Het is nu al goed.

Ruik het avontuur (letterlijk)

Wat je van ver haalt is inderdaad lekker, maar als er nou íets is waarvoor je niet naar de andere kant van de wereld hoeft af te reizen, zijn het andere smaken en geuren. Speel keukenbingo en maak elke dag een gerecht uit een andere keuken. Italiaans, Marokkaans, Turks, Indonesisch of Ethiopisch. Koop op de markt al het fruit dat je niet kent en organiseer een proeverij. Carambola. Doerian. Cherimoya. Granaatappel. Kumquat. Granadilla. Pepino. Physalis. Het ruikt naar avontuur, het smaakt naar zon.


Samen spijbelen

Wat is het leukste aan vakantie? Dat je eindelijk weer tijd voor elkaar hebt. Dat is ook het grote voordeel van vakanties met vrienden, of met meerdere generaties. Dan spreek je elkaar nog eens. Maar dat kan thuis ook. Plan een verrassingsdag met en voor iemand van wie je houdt. Ga op pad met je kind, je moeder, je buur, een goede vriend of vriendin, tante of een vriendin van vroeger. Plan meteen ook een relatie-oppepper. Want na een tijdje wordt alles vanzelfsprekend, zelfs de grootste liefde. Het is lekker om af en toe het stof weg te spoelen en te laten merken hoe bijzonder je de ander vindt.

Beeld: fotografie door Tjitske van Leeuwen, styling door Jet Krings

Over auteur
Huisfilosoof Anne Wesseling duikt elke twee weken haar boekenkast in en kijkt hoe de denkbeelden van grote meesters nog in te passen zijn in deze tijd.

Meer lezen over vakantie vieren in je eigen huis?

Dit is hoe je een ultiem vakantiegevoel creëert, maar dan gewoon thuis.

Volgend artikel
Een vakantiegevoel zonder op reis te gaan (4 tips)
Een vakantiegevoel zonder op reis te gaan (4 tips)