Dit is hoe je een ultiem vakantiegevoel creëert, maar dan gewoon thuis

Dit is hoe je een ultiem vakantiegevoel creëert, maar dan gewoon thuis Dit is hoe je een ultiem vakantiegevoel creëert, maar dan gewoon thuis Dit is hoe je een ultiem vakantiegevoel creëert, maar dan gewoon thuis

Ben je hard toe aan vakantie, maar mis je de tijd of het geld om daadwerkelijk op pad te gaan en houd je je liever aan de coronaregels door zoveel mogelijk thuis te blijven? Prik een weekend en hou ‘m vrij voor een staycation. Dat vakantiegevoel kun je namelijk gewoon bij jou thuis brengen.

Thuis het vakantiegevoel creëren

Erica Gragg is de oprichter van een bedrijf dat wellness retreats organiseert over de hele wereld. Om dit allemaal in juiste banen te leiden, is ze vrijwel constant onderweg. Na een periode waarin ze veel heeft gereisd, ontdekte ze dat ze eigenlijk niets fijner vond dan thuiskomen. Ondanks alle nieuwe ervaringen, exotische maaltijden en de diepe verbindingen die ze met mede-reizigers aanging, kwam ze thuis in haar eigen vertrouwde omgeving pas echt tot rust. Ze noemde haar weekendjes thuis ‘staycations‘.

Ben je net als Erica regelmatig op reis? Of heel erg toe aan vakantie, maar heb je geen tijd of geld om daadwerkelijk te gaan? Dit zijn de ingrediënten van een perfect weekendje staycation met een ultiem vakantiegevoel.

1. Prik een weekend

Een staycation werkt alleen als je je ook daadwerkelijk afsluit voor andere zaken die om aandacht kunnen vragen. Pak daarom je agenda, kies een weekend waarin je nog geen andere verplichtingen hebt en hou ze vervolgens ook vrij. Net als je zou doen als je een vliegtuigticket had gekocht of een hotelreservering had gemaakt.

2. Kies een doel

Wil je uitrusten en opladen? Je creativiteit de vrije loop laten? Mediteren en opnieuw in verbinding komen met jezelf? Misschien wil je wel bijpraten met vrienden? Of wil je het leven gewoon op je af laten komen, zonder dat het bepaalt wordt door horloge of agenda? Denk van tevoren goed na over wat je precies verlangt van deze staycation en hoe je voor jezelf dat vakantiegevoel kunt creëren. Op die manier is het onwaarschijnlijker dat vrienden, collega’s of familie je plan in de soep laten lopen, doordat ze een andere agenda hebben.

3. Maak heel bewust een plan (of heel bewust géén plan)

Plan je staycation zoals je iedere andere vakantie zou plannen. Van de toeristentrekpleisters die je wil zien (heb je die in eigen stad weleens bekeken?) tot de spa-afspraak die je wil maken en de restaurants waar je wil eten. Door een plan te maken verklein je de kans dat je plan in de war gestuurd wordt of wordt afgeleid door externe factoren. Hou altijd nog wat ruimte voor spontane plannen. Wie weet wat voor uitnodiging, ontdekking of verrijkend gesprek er op je pad komt.

4. Doe waar je van houdt

Het mooie aan een staycation is dat jij, en alleen jij, kan bepalen hoe jouw dagen gaan verlopen. Tijdens een vakantie moet je wellicht nog rekening houden met iemand anders, maar nu sta jij aan het roer. Hou je van yoga? Zoek een klasje op waar je aan mee kan doen. Ben je gek op koken? Ga op kookles of neem ruim de tijd voor het uitzoeken van recepten en ga de hele middag in de keuken staan. Heb je nog een seizoen Peaky Blinders te gaan? Dit is jouw tijd om te bingewatchen. Vind jij het heerlijk om de hele dag in pyjama in bed te blijven en de krant te lezen en in je dagboek te krabbelen? Doe het! Het fijne aan vakantie is dat je je dagelijkse routine even achter je kan laten, dus het is het waard dat ook op je staycation te proberen.

5. Doe iets wat je normaal gesproken niet zou doen 

Van eten in een chique restaurant waar je normaal niet zou snel zou reserveren tot een museum bezoeken, een toneelstuk zien of een lange wandeling maken. Ben je juist op zoek naar verbinding met andere mensen? Spreek af met vrienden die je zelden ziet. En sta jezelf toe om simpelweg lekker uit te slapen, in plaats van dat je op tijd op moet staan omdat het anders ‘zonde is van je dag’. Doe eens gek. Je zult merken dat een staycation je dan net zo’n grote energieboost kan geven als een weekje Spanje.


Meer lezen?

Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.
Volgend artikel
Ben je verdwaald in je eigen leven? Met deze meditatie vind je de weg weer terug
Ben je verdwaald in je eigen leven? Met deze meditatie vind je de weg weer terug