Uit de dagelijkse sleur ontsnappen doe je zo

Uit de dagelijkse sleur ontsnappen doe je zo Uit de dagelijkse sleur ontsnappen doe je zo Uit de dagelijkse sleur ontsnappen doe je zo

Iedere dag dezelfde routine houdt ons leven overzichtelijk en vrij van stress, maar af en toe uit die sleur stappen is óók fijn. En daar hoef je echt geen ingewikkelde capriolen voor uit te halen.

Mensen dromen vaak van een groots en meeslepend leven. Niet elke dag dezelfde routine, maar chaos en avontuur. Het gevoel hebben dat je deel uitmaakt van iets groters, dat je lééft. Maar als we eerlijk zijn, is het leven simpelweg niet altijd speciaal of bijzonder. Sterker nog, onderzoek wijst uit dat veertig procent van onze doordeweekse dagen er hetzelfde uitzien. We willen avontuur, maar hebben rust, reinheid en regelmaat. Ons leven bestaat voor een groot deel uit gewoonten en handelingen die elke dag opnieuw herhaald worden.

Is dat erg? Niet per se. Juist onze dagelijkse routines maken het leven in de moderne, hectische wereld draaglijk. Structuur is fijn, want het vermindert stress. Een groots en meeslepend leven klinkt misschien spannend, maar kan ook heel onrustig en vermoeiend zijn. We doen er dus goed aan om ons dagelijks leven vol sleur te omarmen. Dat betekent echt niet dat je een saai leven hoeft te leiden.

Ontsnap aan de dagelijkse sleur

Er zit een groot verschil tussen een dagelijks leven waar je met je volle aandacht bij bent, en eentje die je puur op de automatische piloot doet. Doe je het op de eerste manier? Dan heb je waardering voor elke handeling die je doet. Doe je het op de tweede manier? Dan kan het voelen alsof je in een gevangenis zit waaruit je niet kunt ontsnappen. De sleur werkt dan niet rustgevend en kalmerend, maar beklemmend. Dat moet je zien te vermijden dus. En dan hoef je echt niet meteen de chaos voor op te zoeken. In het boekje ‘Catfullness’ worden tips gegeven om uit die dagelijkse sleur te ontsnappen en weer met aandacht te gaan leven, zónder meteen het roer om te moeten gooien.

Doe eens gek

Heb jij een vaste plek aan de eettafel? Een vaste plek in bed? Een vaste plek op de bank en een vaste lunchplek op kantoor? Veel mensen hebben de neiging om uit gewoonte op dezelfde plek te gaan zitten. Doe eens gek, en ga af en toe eens op een andere plek zitten. Het kan helpen de wereld vanuit een ander perspectief te bekijken. De omgeving is anders, het uitzicht is anders, het gevoel is anders. In elk geval niet vanzelfsprekend.

Online training Mindful Leven

  • Met mindfulness expert Johan Noorloos

  • Voor een lichter en opgeruimder leven

  • Ervaar meer innerlijke rust

Verander van route

Neem je altijd dezelfde route naar kantoor? Fiets of rijd een keer per week (of vaker, mag natuurlijk ook) eens op een andere manier naar je werk. Misschien betekent dat dat je er iets langer over doet, maar zo begin je de dag wel op een nieuwe speciale manier. Fiets ook met aandacht in plaats van op de automatische piloot. Wat hoor je onderweg? Wat zie je? Wat ruik je?

Maak een wandeling

Als wij onderweg zijn, hebben we meestal een doel om te bereiken: de supermarkt, kantoor of de groenteboer. Maak voor de verandering eens een wandelingetje door je buurt, zonder dat je ergens heen hoeft. Neem de omgeving goed in je op, en geniet van alles wat je tegenkomt. Ook dan kan je voelen hoe je midden in het leven staat, heb je echt geen chaos voor nodig.

Beeld: fotografie door Danique van Kesteren, styling door Maaike Koorman

Meer Happinez?

Volgend artikel
Hoe goed kun jij manifesteren? Doe de test!
Hoe goed kun jij manifesteren? Doe de test!