Terug naar overzicht

Schrijf orde in je hoofd

Categorie
Tekst
Geertje Couwenbergh
Fotografie
Foto: dietlindwolf.com
Schrijf orde in je hoofd

Schrijven kan een heerlijke methode zijn om alle gedachten in je hoofd te ordenen. Meestal hoef je het geschrevene niet eens terug te lezen: het schrijven alleen is al genoeg om gebeurtenissen beter te onthouden. Deze schrijfoefeningen van Geertje Couwenbergh helpen je op weg.

Beginnen met schrijven kan lastig zijn. Om te voorkomen dat je verstrikt raakt in je eigen gedachten nog voordat je een woord op papier hebt gezet, is het handig om te beginnen met een duidelijke oefening in je hoofd. Pak en pen en papier (of je laptop), en je kunt aan de slag!

Oefening 1: Wanneer had je niets extra’s nodig?

Wanneer paste alles precies? Stond je boven de wasmachine en klopte je leven ineens? Hoorde je je hond een diepe zucht slaken die jouw leven op onbegrijpelijke wijze opluchtte? Schrijf tien minuten over een moment deze afgelopen week toen je niets extra’s nodig had. Waar was je, wat deed je, was er iemand bij? Hoe voelde het? Tien minuten. Niet nadenken. Niet stoppen, niet teruglezen, vergeet grammatica, vergeet leuk, gewoon woorden. Gaan met die banaan.

Oefening 2: Nagels

Teennagels, ijzeren nagels, verkalkte nagels, de keer dat je nagel van je konijn te kort afknipte of toen je nagel afscheurde en je flauwviel in een Grieks restaurant in Deurne; vertel alles wat in je opkomt. Tien minuten.

Schrijfretraites

Wil je beter leren schrijven, of lust in je leven vinden door een combinatie van yoga en schrijven? Geertje geeft schrijfretraites in het dominicanenklooster van Huissen. In deze week wordt schrijven, stilte, beweging en uitwisseling gebruikt om in verbinding te komen met jezelf en je wereld. Je hoeft jezelf niet als schrijver te beschouwen om deel te nemen aan deze week. Het enige wat je nodig hebt is een snel schrijvende pen, een stevig papieren kladblok en makkelijk zittende kleding.

Meer informatie over De schrijfweek van Geertje vind je op www.kloosterhuissen.nl.

Door anderen gelezen