Zeven tips om aardig ‘nee’ te zeggen

Zeven tips om aardig ‘nee’ te zeggen Zeven tips om aardig ‘nee’ te zeggen Zeven tips om aardig ‘nee’ te zeggen

‘Tja, je kan niet altijd aardig zijn’, stond er een tijdje geleden onder een van de Happinez Facebook-posts over metta. Het lijkt soms een tegenstelling: liefdevolle vriendelijkheid beoefenen en tegelijkertijd niet over je eigen grenzen gaan – maar dat is het niet. Natuurlijk moet je soms nee zeggen. Maar: ook dat kan op een vriendelijke manier.

Liefdevolle vriendelijkheid houdt niet in dat je grenzeloos moet zijn in je pogingen een ander tegemoet te komen of om aardig gevonden te worden. Het begrip metta zou je ook kunnen vertalen als goede wil. Je wenst dat de ander gelukkig is. Dat de ander zijn of haar weg naar een lichter leven vindt. Dat is een levenshouding die je kunt beoefenen zonder ongemeende dingen te zeggen. Niet voor niets gaat het eerste deel van de metta meditatie als volgt: moge ik gelukkig, tevreden en vervuld zijn. In het tweede deel wens je geluk voor de ander. In het derde deel wens je geluk voor iedereen. Zo staat metta ook voor heelheid en eenheid. Je wenst het welzijn van ieder wezen. Inclusief jezelf. Liefdevolle vriendelijkheid kan dus ook zijn: nee, ik kan nu niets voor jou betekenen, maar ik wens je toe dat je behoefte vervuld zal worden.

Zeven tips om aardig nee te zeggen:

  • Kijk de ander aan, sta met beide benen op de grond en spreek duidelijk. Maak contact.
  • Handel op het moment zelf als je meteen aanvoelt dat nee je antwoord zal zijn. Door er later op terug te komen, laat je de ander ‘hangen’ en draag je zelf het besluit nog nodeloos lang mee. Als je het nog niet weet, zeg dan ook geen ja, maar vraag dat bedenktijd.
  • Gebruik geen woorden als ‘misschien’ of ‘later’ als je nee wilt zeggen.
  • Vaak kun je de reden dat je nee zegt positief verwoorden, door te laten weten waar je tijd en aandacht wel naar uit gaat. Je kunt eventueel ook bedanken voor het vertrouwen dat de ander in je stelt met de vraag.
  • Geef één reden waarom je nee zegt, en blijf daarbij. Hou het kort en bondig.
  • Als iemand blijft aandringen, geef dan vriendelijk aan dat het je een ongemakkelijk gevoel geeft.
  • Laat ook ruimte voor de mogelijke teleurstelling van de ander, door die te erkennen en niet te veroordelen. Maar laat het wel bij de ander.

Meer Happinez?

Volgend artikel
Hoe staat het met jouw zelfcompassie? Doe de test!
Hoe staat het met jouw zelfcompassie? Doe de test!