Lieve spijtoptant, Susan Smit schreef je deze brief

Door Susan Smit
Lieve spijtoptant, Susan Smit schreef je deze brief Lieve spijtoptant, Susan Smit schreef je deze brief Lieve spijtoptant, Susan Smit schreef je deze brief

Lieve spijtoptant,

Je had het niet moeten doen, dat begrijp je inmiddels ook wel. Het was een vergissing, een moment van zwakte, een uiting van onvermogen. Je hebt je excuses aangeboden en die zijn geaccepteerd, maar elke keer als je eraan terugdenkt kun je jezelf wel slaan. Hoe heb je dat ene stomme ding nou ooit kunnen doen?

Persoonlijke ontwikkeling

Je ervaart spijt en dat betekent dat je je aandeel in het gebeurde volledig erkent. Alleen al het feit dat je het niet vergoelijkt is formidabel. Weet je wel hoeveel mensen het beeld van zichzelf als heilige intact proberen te houden door er een verhaal omheen te verzinnen? Ze smeren er naderhand bedachte argumenten overheen en dragen omstandigheden aan zodat ze de onschuld zelve kunnen blijven. Dat is misschien fijn voor dat mooie zelfbeeld, maar minder voor de persoonlijke ontwikkeling van die persoon. Bovendien zal de ziel altijd blijven protesteren; het verhaal wringt. De waarheid, hoe pijnlijk ook, brengt daarentegen rust zodat je kunt gaan verwerken. Ervan leren. En het goedmaken, misschien.

Feilbaar mens

Je bent in gebreke gebleven, jawel. Net zoals elk mens op een zeker moment in gebreke blijft en daarna op veruit de meeste momenten het goede doet – gewoon vanzelf. En weet je wat? Het zal je nóg wel eens gebeuren. Denk maar niet dat er een code te kraken valt om je ondeugden volledig de baas te blijven. Op een onbewaakt moment, met de juiste triggers, zullen jouw tekortkomingen gewoon weer glorieus komen bovendrijven. Je bent en blijft een feilbaar mens.

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen

  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen

  • En nog veel meer

Toon liefde

Misschien is het een dierbare die je hebt gekwetst of benadeeld en vrees je dat het voorval de liefde tussen jullie aantast. Maar lieve spijtoptant, zoals je zelf ook weet betekent van iemand houden niet dat je nooit door diegene gekwetst zult worden; het betekent dat als je dan tóch gekwetst moet worden, dan maar liever door die persoon. Bij je beminde kun je vast wel een potje breken, dus wees moedig: zoek toenadering, geef ruimte aan de gekwetste gevoelens van de ander, repareer wat kan en toon je liefde.

Werp je boetekleed of doornenkrans af

De schuld-, schaamte- en spijtgevoelens die je plagen zijn er nu eenmaal. Deze gevoelens onderdrukken heeft geen zin, maar ze uitvergroten en je er verder in rondwentelen bij wijze van boetedoening (en bewijs van je goede inborst) helpt ook niemand. Beter zou je naar je onderliggende overtuigingen over schuld en boete kunnen kijken. Geef je jezelf ruimte om iets minder verlicht te zijn dan je zou willen? Mag je lelijk zijn of alleen maar mooi en lief? Ben je opgevoed met zware oordelen over zonde en straf? Vervang ‘straf’ dan eens voor ‘les’. Werp je boetekleed of doornenkrans af en kijk eens naar hoe eerdere fouten tot belangrijke inzichten hebben geleid. Zie je dat ongelukkige keuzes in het verleden lessen waren waarop je verder kon bouwen?

Destilleer

Lieve spijtoptant, draai niet langer rond in eindeloze ‘ik ben een slecht mens’- en ‘had ik maar’-cirkels, maar schuif op naar de ‘vanaf nu ga ik’-lijn. Destilleer je les, breng deze in de praktijk bij de benadeelde persoon of iemand anders, en doe het de volgende keer beter.

Met respect en waardering voor hoe jij met je vergissingen omgaat,

Susan

Meer Happinez?

Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.
Volgend artikel
De kracht van het ochtendritueel: drie tips om je dag te starten
De kracht van het ochtendritueel: drie tips om je dag te starten