Zo kun je je hoofd leegmaken: 7 leuke manieren

Zo kun je je hoofd leegmaken: 7 leuke manieren Zo kun je je hoofd leegmaken: 7 leuke manieren Zo kun je je hoofd leegmaken: 7 leuke manieren

Je hoofd leegmaken biedt ademruimte voor je geest, waardoor je weer plek krijgt voor fijne gedachten. 7 leuke manieren om je hoofd leeg te maken op een rij.

1. Zing het uit

Noten leren lezen, toonladders oefenen, je concentreren op een mooie toon – muziek maken is voor je brein zo ingewikkeld en uitdagend dat je je wel móet concentreren. Zo is er voor andere gedachten geen tijd meer. Ook zingen helpt om je hoofd leeg te maken. Improviseer hardop, zing je gedachten. Zing hardop in het bos, op het strand, op de fiets, onder de douche. Zoek klanken voor je gedachten. Vals zingen mag.

2. Beminnen

Iemand beminnen en bemind worden is een fijne manier om je hoofd leeg te maken. Je aandacht is dan bij strelen, bij tintelingen, bij lichamelijk plezier. Dit is een korte oefening uit het boek ‘Mindful Sex’ van Claudia Blake, die je overigens ook goed kunt doen als je partner slaapt. Vorm met je duim en wijsvinger een cirkel en leg dat cirkeltje ergens op het lichaam van je partner. Richt een paar minuten lang je volle aandacht op dat ene plekje van een paar vierkante centimeter. Wat is de structuur van de huid, hoe is de geur, hoe reageert de huid als je haar aanraakt of kust?

3. Sterrenkijken

Wat zíjn gedachten nu helemaal? Rimpelingen in je bewustzijn. Zo vluchtig. Ga ’s avonds naar buiten en kijk naar de sterren. Stel je dit voor: miljarden jaren geleden ontstond er een kosmische oersoep, waarin de gassen samenklonterden, waaruit later de aarde werd gevormd. Het heelal dijt nog steeds uit. Verder dan je kijken kunt, zijn ook nog sterrenstelsels. Vanaf de sterren gezien is de aarde een stofje, meer niet. En wij, wat zijn wij, in die onmetelijke ruimte? Als het gaat duizelen, is je hoofd leeg.

4. Puzzelstukjes

Puzzelen is een geweldige manier om je hoofd leeg te maken. Het gaat om het ontdekken van patronen en ons brein kan dat als geen ander. Waar past dit stukje? Hier? Nee, daar. Past het niet, dan ga je verder. Past het wel, dan komen er in je brein beloningsstoffen vrij. Yes! Er komt een moment, als je op ongeveer driekwart van de puzzel bent, dat je hand automatisch een stukje pakt, dat je hand al naar de plek gaat waar het hoort, zonder dat je het bewust herkent. Dat is het moment dat je intuïtie het overneemt. Je hebt je rationele brein uitgeschakeld. Magisch.

Een goede puzzel haalt je uit de waan van de dag, prikkelt je geest en laat creativiteit stromen. Happinez ontwikkelde in samenwerking met Denksport een puzzelboek waarin je jezelf kunt onderdompelen in spirituele quizzen, zen-makende beeldpuzzels en inspirerende inzichten. Bestel dit puzzelboek nu zonder verzendkosten in de Happinez webshop.

5. Een taart bakken

Of een brood, koekjes, pizza of iets anders waar deeg aan te pas komt dat je moet kneden. Geef je handen iets te doen, dat vinden ze heerlijk. Deeg kneden is nog leuker als je je ogen dicht doet. Dan voel je pas goed hoe plakkerig het is, en hoe je met je vingers een bal vormt. Geen baktype? Met magisch zand kliederen is óók rustgevend.

6. Opgaan in de natuur

Pak een verrekijker en probeer een kwartier lang een koolmeesje te volgen. Of ga op je buik in het gras liggen met een vergrootglas en verlies je in de wereld van kleine beestjes. Omhels een boom. Stop je neus in een pot verse basilicum of maak een krans van madeliefjes. Allemaal momenten waarop je mindful bezig bent.

7. Spelenderwijs

In spelen zit een verrassingselement, het is onvoorspelbaar en daarom vraagt het je aandacht – je bent per definitie ín het moment. Spelen is ook mindfulness, dus pak elke kans die zich voordoet om te spelen. Kinderen zijn de beste leermeesters. Kleine boeddha’s, die je continu met je voeten op de grond houden. Dus volg je kind. Balanceer op een boomstam. Doe alsof de bank een boot is. Probeer te jongleren. Spelen met anderen kan natuurlijk ook. Een potje basketballen, een kaartspel met vrienden. Gooi ballen in de lucht. Vang! Zie je iets wat je verrast, blijf dan staan.

Over auteur
Huisfilosoof Anne Wesseling duikt elke twee weken haar boekenkast in en kijkt hoe de denkbeelden van grote meesters nog in te passen zijn in deze tijd.

Meer lezen over je hoofd leegmaken?

Waarom kliederen en knutselen zo ontspannend is.

Volgend artikel
4 kristallen voor innerlijke rust en balans
4 kristallen voor innerlijke rust en balans