Waarom kliederen en knutselen zo ontspannend is

Waarom kliederen en knutselen zo ontspannend is Waarom kliederen en knutselen zo ontspannend is Waarom kliederen en knutselen zo ontspannend is

Haal je verf, je kwasten en je schildersezel maar tevoorschijn: het is tijd voor een creatief uurtje.

Ja, ook al moet je eigenlijk werken, naar de sportschool, koken of die serie kijken waar iedereen het over heeft. Want van tekenen, schilderen, vingerverven en aquarelleren knapt een mens op. Dat zit namelijk zo.

Als je erover nadenkt is het eigenlijk best gek. Ieder mens begint zijn carrière met creativiteit – voordat we leren rekenen, lezen en schrijven, weten we al raad met kleurpotloden, verf, ecoline en al die andere schatten die de kleuterjuf in haar kast bewaart. Als we klein zijn worden we aangemoedigd om lekker met onze handen bezig te zijn, want dat is goed voor de motoriek én de expressie.

En toch speelt creativiteit in het leven van de meeste twintigers, dertigers, veertigers en vijftigers maar een heel kleine rol. Er zijn natuurlijk heel veel andere dingen belangrijk in een mensenleven – werk, koken, sporten – maar niemand kan zonder ontspanning. En laat kliederen, knutselen en fröbelen nou geweldige manieren zijn om te ontspannen.

Alles mag

Bij de meeste dingen in een grotemensenleven komen regels kijken, maar op een groot vel wit papier kan alles. En voelt zo’n vel papier nog te beperkend, dan kun je ook een flink canvas nemen, of desnoods een hele muur. Wie maakt je wat?

Lekker met je handen

Hoe fysieker, hoe beter. Vingerverven staat van alle creatieve disciplines niet het hoogst in aanzien, maar het is misschien wel het allerlekkerste om te doen. Gewoon je handen in de koele verf en gáán.


Zonder doel

Hoe minder je erbij nadenkt, hoe meditatiever het wordt. Stel jezelf dus geen concreet doel, laat staan een onrealistisch doel (een precies gelijkend portret van je geliefde kan altijd nog en de Mona Lisa bestaat al). Geniet gewoon van het bezig zijn en verras jezelf.

De tijd kwijt

Ben je een tijdje bezig, dan krijg je vaak de smaak te pakken. Je bent zo lekker bezig dat je de wereld om je heen vergeet – wat je gisteren deed en morgen gaat doen doet er even niet toe. Na een tijdje merk je dat de zon ondergaat: uren blijken voorbij gegaan zonder dat je het door had.

Je ei kwijt

Niet voor niets bestaat er zoiets als Creatieve Therapie: iets máken is een geweldige manier om je ei kwijt te raken. Het heeft hetzelfde effect als een flink verhaal in je dagboek schrijven, maar dan nog beter: je bent minder aan het denken en meer aan het voelen.

Ontspannende flow

Een goede puzzel haalt je uit de waan van de dag, prikkelt je geest en laat creativiteit stromen. Dat alles bij elkaar zorgt ervoor dat je een ontspannende flow ervaart. Happinez ontwikkelde in samenwerking met Denksport een puzzelboek waarin je jezelf kunt onderdompelen in spirituele quizzen, zen-makende beeldpuzzels en inspirerende inzichten. Bestel dit puzzelboek nu zonder verzendkosten in de Happinez webshop.

Beeld: fotografie door Jeroen van der Spek, styling door Cyn Ferdinandus

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.

Meer lezen over creativiteit?

Wil je een creatiever leven leiden? Deze 5 praktische tips kunnen helpen.

Volgend artikel
Iedereen is creatief: je moet enkel je blokkades opheffen
Iedereen is creatief: je moet enkel je blokkades opheffen