Wil je een creatiever leven leiden? Deze 5 praktische tips kunnen helpen

Wil je een creatiever leven leiden? Deze 5 praktische tips kunnen helpen Wil je een creatiever leven leiden? Deze 5 praktische tips kunnen helpen Wil je een creatiever leven leiden? Deze 5 praktische tips kunnen helpen

Creativiteit is niet iets waar je wel of niet mee geboren wordt. Het is een bepaalde manier van denken die iedereen zichzelf kan aanleren. Het enige wat je hoeft te doen is je openstellen voor nieuwe prikkels en je eigen verbeelding. Deze 5 tips kunnen jou daarmee helpen.

De een is er van nature beter in dan de ander, maar creatief zijn? Dat kunnen we allemaal. Creativiteit is namelijk geen eigenschap of karaktertrek waar je wel of niet mee geboren wordt. Het is vooral een manier van denken. En dat kun je leren en ontwikkelen. Het geheim? Op zoek gaan naar de eigen fantasie én je openstellen voor nieuwe ideeën. Of, zoals schrijver Dorothy Parker het ooit zei: ‘creativiteit is een wilde verbeelding en een gedisciplineerde blik.’

Wat is creativiteit?

Vraag tien verschillende mensen wat het betekent om creatief te zijn en je krijgt tien verschillende antwoorden. De een ziet het als een linkse hobby, voor een ander is het iets heel waardevols. Wat creativiteit ook is, volgens Harriet Griffey, auteur van het boek ‘Ik ben creatief‘, heeft het voor iedereen meerwaarde. Griffey ziet het namelijk niet als abstract concept, maar als een weg naar een tastbaar resultaat. ‘Als we onze creativiteit ontwikkelen, worden we niet alleen beter in voor de hand liggende creatieve uitingen als musiceren, schilderen, koken of schrijven, maar we zijn ook beter in staat om ideeën te ontwikkelen of problemen op te lossen – alleen of samen met anderen.’

Jouw persoonlijke creativiteit

Makkelijker problemen oplossen, vernieuwende ideeën bedenken en daardoor een leuker leven. Het zijn voordelen van creatief denken waar elk weldenkend mens onmiddellijk voor zou tekenen. Goed nieuws: je persoonlijke creativiteit ontdekken is helemaal niet zo moeilijk. Niet dat er een standaard recept is om het gewenste creatieve resultaat te behalen, maar het is wel iets dat je zelf kunt beïnvloeden.

1. Stel je open voor nieuwe invloeden
Om in verbinding te komen met je eigen creativiteit is het handig om je eens in jezelf te verdiepen. Wat lijkt je leuk? Waar krijg je energie van? Wat spreekt je aan? Griffey schrijft in haar boek: ‘In het creatieve proces speelt verbeelding een grote rol, maar die verbeelding moet wel worden geprikkeld’. Wees ruimdenkend en stel je open voor nieuwe invloeden van buitenaf.

2. Begin klein
Al met heel kleine aanpassingen in je dagelijks leven kun je die eigen verbeelding prikkelen. Reis je elke dag op en neer naar je werk? Gebruik die tijd dan om naar inspirerende podcasts te luisteren, een boek te lezen, muziek te luisteren of hou een dagboek bij en noteer alles wat je opvalt als je om je heen kijkt.

3. Verras jezelf
Elke dag hetzelfde doen, prikkelt de verbeelding niet. Zorg daarom dat je regelmatig uit je eigen comfortzone stapt. Luister je altijd rock? Kies dan nu eens voor klassiek. Bezoek (online) concerten, toneelstukken of musicals. Bezoek een (online) kunst-expositie of tentoonstelling. Zolang het maar bezigheden zijn die je nieuwe perspectieven bieden. Kijk over je eigen grenzen heen en durf een stap verder te zetten. Op die manier ontdek je nieuwe talenten, ideeën en interesses die ervoor zorgen dat jouw creativiteit gaat stromen.

4. Train je creatieve spieren
Creativiteit is net als piano spelen. Je moet oefenen om er echt goed in te worden. Ook kun je het vergelijken met krachtsport. Creativiteit is net als de spieren in je lichaam. Door training en discipline krijg je steeds een beetje meer zelfvertrouwen. Vertrouwen in je eigen creativiteit is essentieel om je te kunnen weren tegen faalangst of angst om afgewezen te worden. Angst voor kritiek is de grootste vijand van creativiteit.

5. Wees gedisciplineerd
Griffey schrijft in haar boek: ‘Of je nu een bestaand idee wilt verbeteren of iets compleet nieuws wilt verzinnen, het verschil tussen ideeën die we kennen en ideeën die we niet kennen is dat iemand er net zo lang mee aan de gang is geweest totdat er een concreet resultaat zichtbaar was.”

In verbinding staan met je eigen persoonlijke creativiteit is het begin. Zorgen dat jouw creatieve ideeën worden omgezet in tastbare resultaten is gewoon een kwestie van hard werken en doorzetten. Niet voor niets luidt een bekend gezegde: ‘creativiteit is 1 procent inspiratie en 99 procent transpiratie’.


Meer Happinez?

Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.
Volgend artikel
Waarom je altijd precies bent waar je moet zijn
Waarom je altijd precies bent waar je moet zijn