De Nieuwe Tempel: een textiele tempel vol symboliek

Fotografie Iris Duvekot
De Nieuwe Tempel: een textiele tempel vol symboliek De Nieuwe Tempel: een textiele tempel vol symboliek De Nieuwe Tempel: een textiele tempel vol symboliek

Kunstenaar Ellis Schoonhoven geeft trainingen voor het herontdekken van je creativiteit. Daarnaast werkt ze aan een gezamenlijk kunstproject: een textiele tempel vol symboliek van gouddraad. Als je wilt, kun je meeborduren.

De Nieuwe Tempel

Kunstenaar Ellis Schoonhoven had een visioen: een tempel maken. Een natuurtempel, als een buiging naar Moeder Aarde, en naar onszelf. Een tempel waar we de verbinding met de natuur in ere kunnen herstellen, maar ook de verbinding met onze eigen ware natuur. Inmiddels is Ellis hard bezig om van haar visioen werkelijkheid te maken. Een enorme tempel wordt nu gebouwd door haarzelf en haar team, genaamd De Nieuwe Tempel. Het textielkunstwerk krijgt de vorm van een Keltisch kruis en is 10,6 meter lang en 10,6 meter breed. Het voldoet aan de heilige geometrie en aan de gulden snede, en wordt volledig duurzaam en met respect voor de natuur gemaakt. Zo bestaat het geraamte uit afgedankte verwarmingsbuizen van een fabriek, de buitenkant is sleetse damast, en de bekleding is gemaakt van vierhonderd kilo lakens die gedoneerd werden door een vakantiepark op Ameland. Het wordt een tempel die demonteerbaar is, zodat hij kan reizen naar plekken waar het nodig is.

De Nieuwe Tempel concept
Fotografie: Iris Duvekot Styling: Tilly Hazenberg

Symbolen van gouddraad

Een van de inspiratiebronnen voor de tempel is het boek ‘De heilige natuur’ van Karen Armstrong. Daarin zegt de auteur dat de natuur in de hele geschiedenis als heilig werd beschouwd, tot aan de 17e eeuw; vanaf dat moment plaatste de mens zichzelf boven de natuur. De Nieuwe Tempel nodigt ons uit terug te gaan naar een wereld waarin de natuur weer heilig is. Naar een plek waar mens, dier, plant en cel niet hiërarchisch boven elkaar staan, maar waar ze gelijk zijn, gelijk aan elkaar, aan elke bloem, elke vlieg, elke ster. Ellis: “Ik wil een tempel die voorbij religie gaat, maar voor geloof staat. Geloof in jezelf, geloof in natuur, geloof in verbinding. Dat gaat over innerlijke wijsheid, kosmische wijsheid en energetische wijsheid.”

‘Ik wil een tempel die voor geloof staat; geloof in jezelf, in de natuur, in verbinding’

De gehele tempel wordt van binnen bekleed met duizenden heilige symbolen, geborduurd met gouddraad. Deze tekens borduurt Ellis samen met iedereen die hieraan mee wil werken. Het betreft heilige symbolen vanuit de hele wereld, die ze met collega-kunstenaar Marga heeft verzameld, van oude religies tot inheemse culturen tot wetenschap. Haar dochter heeft van al deze symbolen borduurpatronen gemaakt. Ook jij kan meeborduren aan de tempel.

De Nieuwe Tempel gouddraad
Fotografie: Iris Duvekot Styling: Tilly Hazenberg

Borduren is helend

De gouden tekens steken mooi af tegen de met koffie geverfde doeken. Het is een enorm karwei om zoveel tekens te borduren, maar vele handen maken licht werk, en dat is de waarde van dit gezamenlijke kunstproject. Ellis: “Stel je eens voor hoe dat is als je straks in de tempel staat. Niet alleen de schoonheid en de kracht van de symbolen zul je daar voelen, ook de energie en liefde van alle vrouwen, en enkele mannen, die eraan hebben meegewerkt. De mensen die meeborduren, sturen me verhalen over wat het met ze heeft gedaan. Vaak ontroerende verhalen.” In zekere zin is De Nieuwe Tempel een vervolg op haar vorige grote kunstproject Lost Connections; een reusachtige sluier van kant, samengesteld uit stukjes oud kant, die overal vandaan kwamen. Ook daaraan werd bijgedragen door vrouwen vanuit de hele wereld, zij hielpen mee met het borduren van symbolen op kussens. Borduren is een actieve meditatie, aldus Ellis. Ze voegt eraan toe dat borduren zelfs werd ingezet als traumaheling voor soldaten die de oorlog hadden overleefd. Zelf borduurt ze ook graag. Zo heeft ze bijvoorbeeld haar vingerafdruk en die van haar dochter én van haar moeder, de vrouwenlijn, in goud geborduurd.

Verloren verbinding

“Al mijn projecten gaan eigenlijk over verbinding, en hoe we die zijn verloren,” legt Ellis uit. “We zijn terechtgekomen bij welvaart in plaats van welzijn. Ik heb het liever over welzijn, en daarvoor moeten we ons weer verbinden. Met onszelf, met onze eigen ware aard, met de natuur, met elkaar.” Daarom creëert ze projecten waarin veel mensen samenwerken. “Deze plek, mijn atelier en workshopruimte, heet De Nieuwe Creatieven, het is meer een community dan een atelier. Mijn werk is grotendeels community-art. Ik wil dingen graag samen maken. Niet alleen omdat meer handen meer werk kunnen verzetten, ook omdat je ziet hoeveel liefde er eigenlijk in de wereld aanwezig is. Ik zie de gesprekken die mensen hier voeren, hoe ze zorg dragen voor elkaar, hoe ze elkaar inspireren, van elkaar leren, bekrachtigen. Als je het nieuws bekijkt, zie je veel ellende. Maar als ik zie wat er hier in mijn eigen atelier gebeurt, zie ik liefde.”

Ellis vraagt zich regelmatig af waar we mee bezig zijn op aarde. “Ik weet dat ik niet in mijn eentje de wereld kan redden, maar ik wil graag een bijdrage leveren. En het verdriet over de teloorgang van de natuur een beetje kunnen verzachten in mijn hart. Ook daarom ben ik begonnen met het bouwen van De Nieuwe Tempel.”

Wil je De Nieuwe Tempel steunen?

De Nieuwe Tempel wordt gedragen door vele handen en harten. Al meer dan 250 symbolen zijn geborduurd in goud door velen die zich aan de Tempel verbinden. Wil je De Nieuwe Tempel ondersteunen met een bijdrage? Dan is dit heel erg welkom! Zo kan De Nieuwe Tempel gerealiseerd worden en kan ze haar weg in de wereld vinden. Donaties worden o.a. ingezet voor de volgende bouwfasen, de handgemaakte gouden koepel, de vloer, (media) publicaties en beeldmateriaal. Klik hier voor meer informatie over de crowdfunding. Wil je liever niet een bedrag doneren, maar zou je wel graag willen meeborduren aan het interieur van De Nieuwe Tempel? Bestel dan hier je eigen Borduurbox.

Over auteur
Kinderen verrijken je leven, maar zorgen tegelijkertijd voor enorme puinhopen in huis en hoofd. Ervaringsdeskundige Pauline Bijster (vier kinderen in de leeftijd van 11, 9, 4 en 2) vertelt hoe zij het aanpakt.

Meer lezen over De Nieuwe Tempel en Ellis?

Dit is een ingekort artikel uit Happinez 7 ‘Inzicht’ – Bestel ‘m nu zonder verzendkosten en lees verder.

Volgend artikel
5 simpele manieren om je creativiteit te vergroten
5 simpele manieren om je creativiteit te vergroten