Kracht van de islam: geven en bezinning

Kracht van de islam: geven en bezinning Kracht van de islam: geven en bezinning Kracht van de islam: geven en bezinning

Wereldreligies zoals het hindoeïsme, boeddhisme, christendom, jodendom en de islam hebben een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van onze samenleving. En hoewel je geen religie nodig hebt om de zin van het leven te onderzoeken, zijn er in deze geloofstradities universele levenslessen en prachtige wijsheden te vinden. Ontdek de kernwaarden van de islam.

Islam

Van de wereldreligies is de nogal eens omstreden, maar met name positief beleden islam het jongst. In de zevende eeuw ontstond dit geloof in Saoedi-Arabië met schepper Allah en profeet Mohammed. Het woord van Allah staat opgetekend door Mohammed, in de Koran. Islam betekent ‘onderwerping’, een term waar dit geloof belang aan hecht: doe, ga en leef, maar verlies je geloof daarbij nooit uit het oog. Welke waarden kenmerken de islam?

Dichtbij je kern

Om de islam op goede wijze te belijden, zijn er vijf voorwaarden: geloofsbelijdenis in het openbaar, vijf keer per dag bidden, een maand per jaar vasten, aan armen geven en minimaal één keer een bedevaart naar Mekka maken. Allemaal om toewijding te tonen aan het geloof. De jaarlijks terugkerende Ramadan waarin moslims vasten, is hiervan een voorbeeld. Van zonsopgang tot zonsondergang wordt er een maand lang niet gegeten, gerookt, gesekst of gescholden. Door te vasten ontzeg je jezelf verleidingen en kom je dichter bij je eigen kern en geloof. Deze periode wordt afgesloten met het Suikerfeest, de dag waarop lekkernijen niet op kunnen.

Focussen en internaliseren

De stad Mekka in Saoedi-Arabië is voor moslims een heilige plaats omdat de profeet Mohammed er geboren en gestorven is. Naast de gewoonte om richting Mekka te bidden, gaan toegewijde moslims minimaal een keer in hun leven op pelgrimstocht naar Mekka. Tijdens die tocht ontkom je niet aan bezinning. Wandelen met een religieus doel maakt tegelijkertijd gefocust en naar binnen gericht. Wat betekent mijn geloof voor mij? Wat beteken ik voor mezelf? En voor anderen? Wandelend internaliseren heeft een buitengewoon helende werking.

Niemand buiten spel

Geef aan de armen en creëer gelijkwaardigheid. Dat is voor moslims essentieel. Heeft je familie het minder goed dan jij? Dan zorg je voor hen. Vriend in de problemen? Dan schiet je meteen te hulp. Zorg ervoor dat er niemand buiten spel komt te staan; dat is één van de kernwaarden die voor het belijden van de islam van groot belang is.

Meer weten?

Over auteur
Verhalen vertellen en het mystieke onderzoeken; daar houdt tekstschrijver Fabienne Peters zich mee bezig. Haar missie? Op zoveel mogelijk plekken verhalen verspreiden die het leven zowel verdiepen als verzachten. Onderwerpen die raken, die net een beetje verder gaan en/of met één been in de taboesfeer blijven hangen.

Meer lezen over religies?

Lees de hele serie over wereldreligies.

Volgend artikel
Ontdek de kernwaarden van het jodendom
Ontdek de kernwaarden van het jodendom