Hoe je zonder in God te geloven tóch een spiritueel leven kunt leiden

Hoe je zonder in God te geloven tóch een spiritueel leven kunt leiden Hoe je zonder in God te geloven tóch een spiritueel leven kunt leiden Hoe je zonder in God te geloven tóch een spiritueel leven kunt leiden

Hoe je het ook noemt: bij religie, geloof, of spiritualiteit denken mensen vaak aan het geloven in een hoger wezen dat jou in elkaar heeft geboetseerd, en dat een plan heeft met jouw leven of de wereld. Maar wat nu als je daar niet in gelooft? Kun je dan toch spiritueel zijn, en hoe doe je dat dan?

Waarom leef ik eigenlijk, en wat geeft mijn leven zin? Dat is een vraag die bij alle mensen voorkomt, of je nu gelooft in een monotheïstische god, in geesten (al dan niet boos), je agnostisch of atheïstisch bent. Alle mensen hebben behoefte aan zingeving, aan een uitleg, het antwoord op dé vraag: wat is de zin van het bestaan?

Diepere laag van verbinding

Als je gelovig bent opgegroeid, heb je vaak al een groot deel van je leven dat ingevuld wordt door die spiritualiteit. Je gaat naar de kerk, of bid, of hebt het met andere mensen over je geloof. Je hebt het over onverklaarbare verschijnselen, probeert daar samen een antwoord op te vinden en creëert op die manier en diepere laag van verbinding met de mensen en de wereld om je heen.

Wekelijks yogaklasje versus wekelijkse mis

Als je niet gelooft, is het veel moeilijker om zo’n gemeenschap te vinden. Zonder alleswetende god in je leven ben je vaak overgeleverd aan de wetenschap: wat verklaarbaar is, dat onderbouwen we – en alles wat niet verklaarbaar is, ja, daar doe je niet zoveel mee. Invulling geven aan spiritualiteit met mindfulness of een wekelijks yogaklasje is vaak toch een heel stuk minder verblijvend en verbindend dan opgroeien in een gelovige gemeenschap.

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen

  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen

  • En nog veel meer


Leven in verschillende werelden

Toch is er in de wereld zoveel dat we niet kunnen verklaren. Wetenschappers hebben nog geen idee hoe bewustzijn precies ontstaat, wat er precies gebeurt als we doodgaan, wat precies de invloed van nature versus nurture is, hoe en of we ouder worden tegen kunnen gaan, en of het ooit mogelijk zal zijn om de toekomst te voorspellen.

Sterker nog: er zijn onvoorstelbaar intelligente kwantumwetenschappers die serieus geloven dat we in verschillende werelden bestaan (google veel-werelden-interpretatie van Hugh Everett), en dat deze met elkaar in verbinding staan en op elkaar reageren. Het is dus niet zo gek dat er genoeg wetenschappers zijn die geloof en Het Geloof scheiden. Want wie zegt dat er niet een hogere macht of eenheid is die alles in het universum met elkaar verbindt?

Dat gevoel van geluk en eenheid tussen jou en alle andere mensen, dieren en planten kun je ook oproepen zonder in een traditionele god te geloven. Hoe? Volgens Sam Harris kan dat door deze drie dingen te doen.

1. De kunst van aanwezigheid

In zijn boek Waking Up, A Guide to Spirituality Without Religion verwoordt Sam Harris het als volgt: ‘De meesten van ons zijn voortdurend bezig met het zoeken van geluk en veiligheid, zonder te kijken naar de onderliggende behoefte van die zoektocht. We zoeken naar redenen die onze behoeften nú bevredigen’.

Maar als je een stap terug doet en deze structuur gaat herkennen, kun je opeens zien hoe we het spel anders kunnen spelen. Dat je herkent dat hoe je het nu beleeft, voor een groot deel beïnvloed hoe je je leven ervaart – en hoe het je kwaliteit van leven kunt verbeteren.

2. Omarm universele gevoelens

Een Christen, een Hindu en een Moslim kunnen alle drie gevoelens van liefde ervaren die de grenzen van het zelf overschrijdt. Hetzelfde geldt voor extase of geluk – ook al hebben ze alle drie een hele andere interpretatie van geloof. Dat houdt in dat deze gevoelens universeel zijn, en dus ook op dezelfde manier toegankelijk voor iemand die niet in dezelfde, of überhaupt niet in een god gelooft. Als je dat inziet, dan doet het aanhangen van een bepaald geloof er veel minder toe en kun je dezelfde extase ervaren als iemand die gelooft.

3. Wees geen hamster

Zie het jagen naar geluk als een hamster die in een rad loopt: als hij stug rechtdoor blijft gaan zonder stil te staan, dan zal hij nooit het geluk vinden wat hij zoekt. Zelfs in de allerbeste omstandigheden is geluk iets dat heel makkelijk kan vervliegen. We zijn voortdurend op zoek naar prettige beelden, smaken, geluiden en gevoelens. Maar de overeenkomst tussen deze ervaringen is dat ze vergankelijk zijn. En zodra ze zijn vervlogen, gaat onze zoektocht verder naar het volgende dat ons een dopamineshot kan geven.

Dus de vraag die je jezelf moet stellen: is geluk slechts de opeenstapeling van pleziertjes en het vermijden van pijn?

In Waking Up vind je naast de uiteenzetting van deze drie standpunten veel praktische tools die je in naar een staat van onzelfzuchtige zelfzorg brengen en die je verbonden laat voelen met de wereld.

Over auteur

Meer lezen over spiritualiteit?

We kunnen niet alles verklaren met de ratio – en dat is maar goed ook, volgens Susan Smit.

Volgend artikel
De kracht van magie: ook jij kunt toveren
De kracht van magie: ook jij kunt toveren